Rusia
Actualitate

Fost ministru rus de Externe: „Nu e nicio şansă ca Rusia să câştige acest război”

În plin conflict sângeros pornit de Rusia în Ucraina, Kremlinul a organizat un concert strident, transformat repede într-o manifestație deșănțată, în favoarea războiului.

Conform jurnaliștilor străini, stadionul a fost umplut cu studenți și angajați de la stat, aduși cu autobuzele și plătiți. Transmisiunea discursului rostit de Vladimir Putin a fost însă întreruptă brusc. Ruşii au dat vina pe o pană tehnică, dar pe internet, convingerea generală este că la mijloc a fost mâna hackerilor.

În paralel, în cursul unei discuții telefonice președintele Chinei i-a declarat vineri lui Joe Biden că nu sunt în interesul nimănui, crizele și confruntările.

Puţin: „S-a întâmplat că începutul operațiunii să coincidă cu data nașterii a unuia dintre conducătorii noștri militari de renume.”

Discursul lui Vladimir Putin, rostit la festivităţile dedicate împlinirii a 8 ani de la anexarea Crimeei, a fost întrerupt brusc. Se pare că hackerii au reuşit să îngheţe transmisiunea televiziunii naţionale ruse. Regia de emisie a comutat brusc pe un moment derulat ceva mai devreme. Oficial, Kremlinul a dat vina pe o problemă apărută la un server.
Rusia
Deşi Rusia este acum un stat paria pe scena internaţională, Kremlinul nu s-a jenat să organizeze un spectacol grotesc pe principalul stadion din Moscova. Peste 100 de mii de oameni purtând culorile steagului naţional au umplut tribunele şi gazonul. Ore întregi s-au succedat cântece patriotice şi discursuri înflăcărate despre conducere şi forţele armate.

Apogeul l-a reprezentat apariţia pe scenă a lui Vladimir Putin, care şi-a repetat tezele binecunoscute.
Rusia
Vladimir Putin: „Oamenii care locuiau și locuiesc în continuare în Donbas au fost imediat supuși unei blocade, unor bombardamente sistematice cu tunuri. Toate aceste lucruri formează ceea ce se numește genocid. Ideea de a-i scăpa pe oameni de genocid reprezintă obiectivul operațiunii militare speciale pe care am început-o în Donbas și în Ucraina.”

Puţin a citat din Evanghelia după Ioan ca să susţină succesele armatei ruse.

Vladimir Putin: „Acum îmi vin în minte cuvintele din Scriptura Sfântă: Nu există dragoste mai mare decât atunci când cineva își dă sufletul pentru aproapele său”. Și vedem cât de eroic acționează băieții noștri, în cursul acestei operațiuni speciale. Se ajută reciproc și își protejează aproapele de gloanțe cu propriul corp. O astfel de unitate nu am mai avut de mult.”

Şi totuşi fostul ministru de externe din mandatul prezidenţial al lui Boris Elţîn îl contrazice pe Putin.

Andrei Kozyrev: „Nu e nicio şansă ca Rusia să câştige acest război. Întrebarea e cât de repede va fi absolut categorică înfrângerea lor. Iar asta depinde de sprijinul Occidentului pentru Ucraina, care ar trebui consolidat în fiecare zi.”

Sergey Lavrov, ministrul rus de Externe: „Orice transport care trece prin teritoriul ucrainean şi despre care credem că ar conţine armament este o țintă. Fostul demnitar şi totodată şeful lui Lavrov în anii ’90, este convins că acesta din urmă repeta pur şi simplu ce i se cere de la Kremlin.”

Andrei Kozyrev: „Lavrov n-are nicio putere. S-a redus pe sine la statutul de lacheu. Puţin o să accepte să discute cu adevărat abia când o să-i ajungă cuţitul la os. Abia atunci va ridica telefonul şi va vorbi cu Zelenski.”

Pentru Mihail Kodorkovski, fostul patron al Yukos, care – în urma unui proces politic – a stat 10 ani după gratii în Rusia, pentru a sista finanţarea războiului trebuie accentuată presiunea pe oligarhii ruşi.

Mihail Kodorkovski, fostul patron al Yukos: „Toate conturile oligarhilor care funcţionează pe post de buzunar al lui Putin trebuie blocate, pentru că toţi să simtă usturător sancţiunile.”

Mai ales din banii lor şi-a clădit Putin palatul imens de pe țărmul Marii Negre, după cum a dezvăluit anul trecut şi opozantul sau Aleksei Navalni. Potrivit investigaţiei acestuia, banii au venit de la un fond rusesc de investiţii care a solicitat donaţii caritabile din partea oligarhilor.

Mai multe speranţe îşi pun occidentalii în presiunile pe care le-ar putea exercita China asupra Moscovei. A fost principalul subiect abordat de Joe Biden şi Xi Jinping, care au discutat telefonic astăzi o oră şi 50 de minute. Potrivit Beijingului, Xi Jinping i-ar fi spus liderului american că nu şi-a dorit sub nicio formă criza din Ucraina, întrucât China “preţuieşte pacea şi securitatea”. De partea cealaltă, Joe Biden l-a avertizat pe omologul său că orice sprijin acordat Rusiei în acest moment va costa usturător Beijingul şi companiile chinezeşti.

Antony Blinken: „China are responsabilitatea de a-și folosi influența asupra președintelui Putin și de a apăra regulile și principiile internaționale pe care pretinde că le susține.”

În ultimele zile, Beijingul a dat unele semnale că nu este dispus să ajute Rusia în război.

blank