CCR
Actualitate

Fost judecător CCR, sceptic cu privire la modificarea Constituției: „Este aproape imposibilă”

Fost judecător CCR este sceptic cu privire la modificarea Constituției. La nivel politic, în România, se discută despre scenariul potrivit căruia Constituția ar urma să fie modificată. Astfel, ar putea fi schimbată forma de guvernământ. România ar deveni din republică semi-prezindențială, republică parlamentară. Practic, președintelui statului ar urma să-i fie „deposedate” anumite atribuții.

Petre Lăzăroiu, fost judecător la CCR, este sceptic cu privire la intenția unor partide, de a izbuti modificarea Constituției. În opinia magistratului, o astfel de „corectură” este „aproape imposibilă”. El a explicat ce pași ar trebui urmați de partide, pentru ca inițiativa să aibă succes.

„Intențiile sunt lăudabile. Dar în actuala redactare a Constituției schimbarea ei a aproape imposibilă. În primul rând, pentru că trebuie să ai 66% din Parlament care să dorească şi să voteze acest lucru. În al doilea rând trebuie să se elaboreze o lege care să meargă la Curtea Constituțională şi să fie verificată din punct de vedere al limitelor.

Constituția actuală impune nişte limite la revizuire. După care Legea se adoptă în Parlament cu modificările, cu observațiile Curţii Constituționale şi merge la referendum. La referendum se întoarce înapoi şi urmează procedura adoptării definitive de către Parlament”, a punctat Petre Lăzăroiu, pentru Antena 3.

Fost judecător CCR, despre modificarea Constituției: „S-ar putea să mai dureze 10 ani”
Fostul judecător de la CCR amintește de anul 2012, în care USL, format din PSD și PNL, mai puternice decât în prezent, nu au reușit să aducă modificări în Constituție.

„Dacă ne gândim din punct de vedere practic şi tragem ceva învățăminte din anul 2012 când USL a avut peste 70% şi nu a putut schimbe Constituția, atunci eu am rețineri ca nu cumva să mai dureze 10 ani”, a conchis fostul judecător CCR, Petre Lăzăroiu.