In actualizarea de astazi privind evolutia invaziei rusesti in Ucraina, Institutul American pentru Studiul Razboiului (ISW) continua sa analizeze situatia din jurul Bahmut, un oras din regiunea Donetk, in estul Ucrainei, pe care trupele rusesti au incercat fara succes sa il ia cu asalt in ultimele luni, transmite BBC.
Ieri, analistii Institutului American pentru Studiul Razboiului (ISW) au sugerat ca actiunile trupelor rusesti din apropierea Bahmut au ajuns aproape de punctul culminant . Astazi, ei vorbesc despre aceasta cu mult mai multa convingere.
Doctrina militara americana defineste „punctul culminant” ca fiind punctul in care fortele armate ale uneia dintre parti nu mai au capacitatea de a continua formatul anterior al operatiunilor de lupta, fie ele ofensive sau defensive, si cand fortele nu mai pot ataca si sunt obligate sa treaca in defensiva sau sa ia o pauza operationala.
Faptul ca trupele rusesti de la Bahmut au ajuns la punctul culminant, potrivit expertilor, este indicat de mai multi factori.
Oficiali ucraineni de rang inalt viziteaza pozitiile liniei de front din Bahmut fara a intampina obstacole. In 20 decembrie, presedintele Volodimir Zelenski a vizitat orasul, iar in 27-28 decembrie, seful Directiei principale de informatii a Statului Major General al Fortelor Armate ale Ucrainei, Kirill Budanov, a fost acolo. Mai mult, judecand dupa datele de geolocalizare, Budanov nu se afla la mai mult de 600 de metri de cea mai apropiata locatie cunoscuta a trupelor rusesti.
Vizita lui Budanov confirma rapoartele anterioare de pe retelele de socializare ucrainene potrivit carora Fortele Armate ucrainene au efectuat un contraatac tactic de succes in 21 decembrie, alungand trupele rusesti din suburbiile din Bahmut.
Imagini recente din zona de razboi confirma evaluarile anterioare ale ISW potrivit carora, din cauza pierderilor grele, fortele rusesti fac acum iesiri in unitati mici de infanterie de pana la 10-15 oameni si fara sprijin blindat (asa cum s-a raportat in informarea de ieri).
Potrivit rapoartelor, trupele aeropurtate rusesti au fost trimise pentru a sprijini „grupul Wagner” care opereaza in apropiere de Bahmut, unde in 27 decembrie au desfasurat o operatiune comuna cu mercenarii. Faptul ca militarii rusi conventionali au fost trimisi in ajutorul mercenarilor, care pana acum au subliniat in mod repetat rolul lor exceptional in actiunile de la Bahmut, este in concordanta cu teza ca „grupul Wagner” a atins punctul culminant in aceasta directie. Fortele acestei formatiuni sunt aproape complet epuizate si au mare nevoie de intariri din partea armatei regulate.
Daca fortele rusesti de la Bahmut au atins intr-adevar punctul culminant, ele pot continua atacurile agresive.
Intr-o astfel de pozitie, ele pot face in continuare iesiri ineficiente in unitati mici, desi este extrem de putin probabil ca astfel de atacuri sa poata aduce un succes operational semnificativ, conchide ISW.