FAO
Actualitate

FAO: Prețurile mondiale la alimente au scăzut în iulie. Riscurile privind securitatea alimentară se mențin

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a anunțat că prețurile mondiale la alimente au scăzut puternic în iulie, fondul scăderii prețurilor la cereale și uleiuri vegetale.

FAO spune că au scăzut prețurile la alimente la nivel mondial

Indicele FAO al prețurilor la alimente urmărește variația lunară a prețurilor internaționale ale unui coș de produse de bază. Maximul istoric a fost atins în martie, pe

fondul invaziei ruse în Ucraina.

În iulie, în schimb, acesta a scăzut cu 8,6%, dar tot a rămas la un nivel ridicat.

Potrivit datelor organizației, citate de BFM TV, indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 19,2% în iulie, ajungând la minimul ultimelor zece luni.

Prețul cerealelor a scăzut cu 11,5%, cea mai mare scădere fiind la prețul grâului – un minus de 14,5%. Organizația pune această evoluție pe seama acordului ce permite exportul de cereale ucrainene.

Maximo Torero Cullen, economistul-șef al FAO, a avertizat, totuși, că încă există multe riscuri pentru securitatea alimentară mondială, precum o recesiune sau prețurile ridicate la îngrășăminte și impactul lor asupra producției.

Ce spune Banca Mondială despre prețurile la alimente

Un raport al Băncii Mondiale arată că în ultima vreme inflația prețurilor alimentelor a crescut vertiginos în mare parte din țările în curs de dezvoltare, din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Liban este țara cea mai afectată de inflația alimentară după explozia unui depozit de cereale alimentare din Beirut în 2020.

Inflația prețului alimentelor a ajuns anul acesta la 332% până în iunie, devansând creșterea de 255% din Zimbabwe și 155% din Venezuela.

În top mai apare și Turcia, locul patru, cu o rată a inflației alimentare de 94%.

Multe țări în curs de dezvoltare solicită deja sprijin financiar de la FMI.

blank