Economic, Featured

Evenimentele interne au prabusit piata de capital

Evenimentele interne au prabusit piata de capital , măsurile de taxare a băncilor şi a companiilor din energie, care urmează să fie introduse de guvern printr-o ordonanţă de urgenţă, influenţează puternic indicele bursei de la Bucureşti. ”Taxa pe lăcomie”, cerută duminică de Liviu Dragnea la Consiliul Naţional PSD şi anunţată marţi seara de ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, provoacă un adevărat cutremur în mediul economic: ÎN CÂTEVA ORE, piaţa de capital a pierdut TOT ce acumulase în 2018.

Evenimentele interne au prabusit piata de capital . Indicele BET al celor mai lichide societăţi de la Bursa de valori Bucureşti a închis ziua cu o scădere de 11,21%, la 7.475,22 puncte. Băncile şi companiile din energie au fost cele mai afectate acţiuni.

Acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 19,91%, ale BRD cu 16,62%, ale OMV Petrom cu 12,97%, iar ale Electrica cu 10,09%.

Valoarea tranzacţiilor a fost ridicată, de peste un miliard de lei (226 de milioane de euro), faţă de o medie zilnică a anului curent de 52 milioane de lei (11 milioane euro).

Cei 7,2 milioane de cetăţeni care participă la Pilonul II de pensii au pierdut miercuri 330 de milioane de euro, conform Ziarului Financiar.

Pentru titlurile Băncii Transilvania şi ale BRD, bursa a setat limita de variaţie a preţului la 25%, faţă de 15%. Analiştii apreciază că piaţa locală de capital are şanse să închidă anul pe minus, dacă sentimentele negative şi panica vor continua.

La jumătatea zilei, indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti scăzuse cu 8,6%, la 7.695 de puncte. În câteva ore, piaţa de capital a pierdut tot ce acumulase de-a lungul întregului an.

Bursa de Valori Bucureşti anunţă într-un comunicat că a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunţat recent de către Guvern.

Evenimentele interne au prabusit piata de capital

Piaţa de capital locală, în care activează companii româneşti ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, inclusiv o eventuală promovare a bursei la statutul de piaţă emergentă.

Investitorii urmăresc cu deosebită atenţie acţiunile decidenţilor politici, care influenţează mediul economic şi evoluţia companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investiţional fiind dat de predictibilitatea şi stabilitatea legislativă.

Evenimentele interne au prabusit piata de capital

Analiştii apreciază că piaţa de capital a pierdut, într-o singură zi, tot ceea ce s-a acumulat în 2018. Este cea mai importantă scădere din istoria bursei din cauza unui eveniment intern. Conform calculelor Ziarului Financiar, companiile din structura indicelui principal BET înregistrau la ora 12:00 o valoare de piaţă de circa 65 miliarde de lei, în scădere cu 6 miliarde de lei faţă de închiderea de marţi seară, ceea ce înseamnă că doar în câteva ore de tranzacţionare, miercuri, acestea au pierdut 8,6% din capitalizare.

Evenimentele interne au prabusit piata de capital

Cele mai afectate companii sunt în continuare cele din energie şi băncile, cu Banca Transilvania apropiindu-se periculor de scăderea de 15% care duce la oprirea tranzacţiilor. La ora 13:12, Banca Transilvania a anunţat, pe BVB, că limita inferioară de variaţie pentru TLV a fost „setată la 25%”.

La ora 12:00,

Banca Transilvania a scăzut cu 14,89%,

BRD, scădere cu 11,23%

Sphera Francise Group, scădere cu 11,48%

Romgaz, scădere cu 8,57%,

Transgaz, scădere cu 4,22%,

OMV Petrom, scădere cu 9,22%,

Conpet, scădere cu 4,70%.

Bursa de la Bucureşti a reacţionat puternic la pachetul de măsuri anunţat de Guvern marţi seara.

La ora 10:00, indicele BET înregistra o scădere de 7,41%, la 7.785 de puncte.

Companiile din componenţa indicelui, cele mai lichide din piaţă, înregistrează scăderi importante. Cum era de aşteptat, cele mai afectate sunt băncile şi companiile din energie:

– Banca Transilvania – scădere cu 12,98%

– BRD Groupe Societe Generale – scădere cu 10,18%

– OMV Peetrom scădere cu 4,90%

– Romgaz – scădere cu 7,14%

– Electrica – scădere cu 3,6%.

Marţi seara, ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a anunţat că guvernul intenţionează să impună băncilor, prin ordonanţă de urgenţă, o ”taxă pe lăcomie” în funcţie de nivelul ROBOR şi un pachet de măsuri pentru companiile din energie: contribuţie de 3% din cifra de afaceri, plafonarea preţului gazelor naturale, controlul preţurilor pe piaţa de electricitate.

Preşedintele Klaus Iohannis avertizează că proiectul va arunca în aer economia şi nu a fost discutat cu nimeni din domeniul economic sau instituţional.

„Cu toţii am aflat probabil, majoritatea cu surprindere, că Guvernul pregăteşte Ordonanţă de urgenţă pentru a introduce noi taxe şi impozite. Acest lucru mă duce cu gândul la o afirmaţie făcută de premier în discursul după aprobarea Guvernului din Parlament- cel inaugural, nu e cazul să citez, dar spunea că nu vom introduce noi impozite şi taxe. Iată că introduce. Această ordonanţă nu a fost discutată cu parteneri din mediul economic sau instituţional. Acest proiect nu are o analiză. Proiectul aruncă în haos economia”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis după şedinţa CSAŢ şi a cerut guvernului să nu continue promovarea ordonanţei.

„Se introduc schimbări, modificări, fără consultări, fără o analiză de fundamentare. Se introduce un nou concept, „taxa din lăcomie”. E lăcomia pesedinştilor de a lua bani mai mulţi şi a-i gestiona cum consideră. Aceste lucruri vor da peste cap toată economia şi vor da peste cap bugetele tuturor românilor. Fac apel la guvern să se răzgândească, să o pună în discuţie, să o analizazeze cu sindicate şi patronate”, adaugă Iohannis.

Preşedintele susţine că măsurile fiscale luate demonstrează că Guvernul nu are bani să acopere măsurile sociale.

„Singurul rezultat pe care îl puntem ghici acum este că vom plăti cu toţii mai mult pentru curent şi gaz. Alt rezultat nu văd acum. În acelaşi timp, am primit asigurări de la cei responsabili în telecomunicaţii în domeniul că această chestiune îi va afecta şi pe ei şi vom plăti mai mult la telefon. Deci pe scurt ne aşteptăm ca toate să se scumpească,” crede Klaus Iohannis.

„Concluzia e că nu au bani, nu ştiu cum să facă rost de bani şi inventează impozite şi taxe. Total eronată această abordare. (…) Ordonanţa e un motiv îngrijorare pentru toţi românii, pentru că aici se dă ordonanţă sau este în pregătire ordonanţa, care va face viaţa românilor mai scumpă. (…) Dacă PSD a anunţat acum câteva luni de zile că nu va introduce noi impozite şi taxe şi acum, la sfârşitul anului, vine cu o OUG intitulată fel de fel, fiindcă se amestecă fel de fel de lucruri pentru a lua bani din economia privată, este clar că nu sunt bani la buget.”

Evenimentele interne au prabusit piata de capital

”Acţiunile companiilor din sectorul bancar scad cu aproape 15% iar cele din sectorul energetic şi comunicaţii cu cca 7%.”Economia României aniversează centenarul revoluţiei bolşevice de la 1917 după anunţarea tezelor neocomuniste ale lui Liviu Dragnea şi Eugen Teodorovici împotriva companiilor româneşti profitabile şi a multinaţionalelor, avertizează PNL. ”⛔️ Este #DecembrieRoşu pe bursa de la Bucureşti !”

Florin Cîţu, liderul senatorilor PNL, cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu permită adoptarea ordonanţei de urgenţă, care ar avea efecte la fel de toxice pentru economie ca şi cea pentru amnistie si graţiere.

blank