El Nino
Life

El Nino, ce este și de ce este responsabil de schimbările climatice din lume. Fenomenul meteo care provoacă războaie civile

Știi ce este El Nino? Fenomenul a fost intens discutat în spațiul public. Termenul vine din spaniolă și înseamnă „copilul”.

El Nino se referă la o încălzire a suprafeței oceanului sau la temperaturi peste medie la suprafața mării în zona centrală și estică a Oceanului Pacific tropical.

Ce este El Nino și cum a schimbat clima

El Nino încălzește suprafața oceanului. Vânturile de suprafață de la joasă altitudine, care în mod normal suflă de la est la vest de-a lungul ecuatorului („vânturi de est”), în schimb slăbesc sau, în unele cazuri, încep să sufle în direcția opusă (de la vest la est sau „vânturi de vest”).

El Nino se repetă în mod neregulat, de la doi ani până la un deceniu, și nu există două evenimente care să fie exact la fel.

Evenimentele El Nino pot perturba tiparele meteorologice normale la nivel global.

În această vară, oamenii de știință se așteaptă la apariția unui model meteorologic El Nino.

Oamenii de știință știu că anii El Nino au tendința de a fi mai calzi decât în mod normal și că aceste evenimente pot produce fenomene meteorologice neobișnuite și dramatice în întreaga lume.

În plus față de schimbările climatice, El Nino va face ca anul viitor să se înregistreze temperaturi record, deoarece apa caldă blocată în adâncurile oceanului va ieși la suprafață.

Lumea s-a încălzit deja cu 1,2°C, iar oamenii de știință spun că o încălzire suplimentară cauzată de El Nino ar putea oferi o privire a felului în care va fi viața la 1,5°C, o limită aspirațională a încălzirii globale stabilită de Acordul de la Paris privind clima.

2016 a fost ultima dată când un eveniment El Nino a provocat o asemenea căldură mortală, iar acel an ar putea conține indicii pentru ceea ce ne așteaptă.

Temperaturile înregistrate în oceanele din jurul Marii Bariere de Corali din Australia și în insulele din Fiji până în Hawaii au fost foarte ridicate – mai ridicate, în multe cazuri, decât recordurile istorice înregistrate până atunci.

Oceanele s-au încălzit rapid și constant din cauza schimbărilor climatice, iar cercetările sugerează că fenomenele El Nino devin mai ploioase și mai calde.

Efectele evenimentelor El Nino se propagă pe întreaga planetă, schimbând tiparele meteorologice de la Dakar la Delhi, la Boston și nu numai. Aceste evenimente puternice au loc în mod natural, dar schimbările climatice le pot modifica puterea și ferocitatea în viitor.

Fenomenele El Nino reprezintă de fapt doar o jumătate – jumătatea caldă și umedă – a unui ciclu meteorologic natural numit „El Nino-Southern Oscillation”, sau ENSO.

În timpul unui eveniment El Nino, suprafața Oceanului Pacific tropical se încălzește mai mult decât de obicei, în special la ecuator și de-a lungul coastelor Americii Centrale și de Sud. Oceanele calde duc la apariția unor sisteme de presiune joasă în atmosfera de deasupra, ceea ce, la rândul său, duce la multe ploi pe coastele vestice ale Americii.

În timpul unora dintre cele mai faimoase El Ninos din trecut, inundațiile au fost atât de puternice încât sate întregi au alunecat pe versanții munților. În cazul evenimentului din 1972-1973, temperaturile oceanului au crescut vertiginos în largul coastei peruane, aproape distrugând industria pescuitului de anșoa, o industrie critică pentru această țară, scrie nationalgeographic.

În timpul fenomenului El Nino din 1997-1998, țara a suferit pagube de peste 3,5 miliarde de dolari în clădiri, terenuri agricole și alte infrastructuri. Iar în 2016, coralii s-au decolorat în tot Pacificul, inundațiile au devastat America de Sud, iar incendiile provocate de secetă au făcut ravagii în Australia.

Evenimentele pot dura până la un an, deși încălzirea tinde să fie mai puternică în lunile de toamnă și iarnă din emisfera nordică – din octombrie până în februarie. De fapt, această sincronizare este sursa numelui: „El Nino” înseamnă „copil de sex masculin” în spaniolă și se referă, de asemenea, la copilul Iisus.

Pescarii din America de Sud, care cunosc și descriu de mult timp fenomenul, l-au numit „El Nino”, deoarece unele dintre cele mai mari efecte se produc în jurul Crăciunului.

Ce este La Nina?

Cealaltă jumătate a fenomenului ENSO este denumită, în general, „La Nina”. Este practic opusul lui El Nino:

Temperaturile oceanelor de-a lungul jumătății estice a Pacificului tropical se răcesc și acea parte a lumii se usucă. Banda de căldură și ploaie se deplasează pe cealaltă parte a oceanului, ceea ce înseamnă că Australia, Indonezia și sud-estul Asiei devin mai umede și mai calde decât de obicei.

Fenomenele La Nina tind să se instaleze pentru mai mult timp decât El Ninos, persistând undeva între nouă luni și doi ani.

În general, El Ninos și La Ninas se produc cam la fiecare doi până la șapte ani. Între timp, temperaturile oceanice și precipitațiile devin medii. Totuși, tiparele nu sunt perfect clare – un El Nino puternic nu înseamnă neapărat că următorul La Nina va fi deosebit de intens și viceversa.

Atât El Nino, cât și La Nina afectează vremea mult dincolo de bazinul Pacificului. În anii El Nino, de exemplu, mai puține uragane se învârt prin Atlantic decât de obicei, iar cele care se întâmplă sunt probabil destul de slabe.

Iar modelele de precipitații se schimbă pe tot globul: California și Cornul Africii se umezesc, de exemplu, în timp ce ploile care, în general, inundă India în timpul sezonului musonic slăbesc, iar subcontinentul indian se usucă ușor.

De ce se întâmplă El Nino

Citește și  Pozitia Muntele magic, perfecta pentru barbatii mai putin dotati. Uite cum sa procedezi

La începutul unui El Nino, vânturile albastre care, de obicei, brăzdează cu repeziciune suprafața Pacificului tropical se relaxează. De obicei, aceste vânturi împing apele calde de la suprafața oceanului spre est, spre Asia și Australia, unde sunt încolțite într-un bazin cald uriaș de Australia la sud, arhipelagul indonezian din apropierea ecuatorului și sud-estul Asiei.

Într-un an normal, pe măsură ce vânturile albastre târăsc apele de la suprafața încălzită de soare spre est, îndepărtându-se de marginea Americii de Sud și a Americii Centrale, ele atrag apă rece din adâncuri, „ridicând” mările reci și bogate în nutrienți.

Vânturile albastre induc, de asemenea, de obicei, o creștere a apelor reci și adânci în apropierea ecuatorului.

În timpul unui an normal, vremea este răcoroasă și nu prea ploioasă de-a lungul coastei vestice a Americilor și caldă și umedă în partea de vest a Pacificului.

Dar atunci când alizeele mor, se întâmplă două lucruri: Creșterea forțată de vânt, care atrage apa rece la suprafață, încetinește, iar apa caldă care s-a acumulat în partea de vest a bazinului Pacificului începe să se întoarcă spre est.

Pe măsură ce căldura se răspândește spre est, vânturile albastre – care sunt parțial controlate de diferențele de temperatură și presiune atmosferică dintre cele două părți ale Pacificului – devin și mai slabe.

El Nino

Așadar, există o dublă lovitură: apele reci care, de obicei, ajută la răcirea coastelor Americii de Sud rămân blocate adânc sub suprafață, iar vânturile care ar ajuta la răcirea lucrurilor stagnează.

Oamenii de știință nu știu încă ce anume declanșează acest ciclu. Dar pot detecta din timp semnele unui El Nino în pregătire și au o idee despre cum se dezvoltă evenimentele odată ce acestea intră în acțiune.

Așadar, odată ce apar semnele, oamenii de știință pot începe să avertizeze publicul larg că este posibil ca un El Nino să apară aproximativ șase până la nouă luni mai târziu.

Ajută la răspândirea bolilor transmise de țânțari
La începutul secolului al XX-lea, regiunea Punjab din India a cunoscut epidemii regulate de malarie și, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, „analize recente au arătat că riscul de epidemie de malarie crește de aproximativ cinci ori în anul care urmează unui eveniment El Nino” (observații similare au fost făcute în Sri Lanka).

În prezent, numărul venezuelenilor și columbienilor infectați cu malarie crește cu 33% după un El Nino. Alte afecțiuni transmise de țânțari – cum ar fi febra din Valea Riftului și dengue – cunosc, de asemenea, un boom după El Nino, scrie mentalfloss.

Fenomenul care ar putea provoca războaie civile
În 2011, economistul Solomon Hsiang de la Universitatea Columbia și doi colegi au analizat 234 de războaie civile care au izbucnit în aproximativ 175 de țări începând cu 1950 și au descoperit un model îngrijorător: Țările tropicale aveau de două ori mai multe șanse de a avea o încăierare în anii care fuseseră precedați de un El Nino.

Potrivit lui Hsiang, „Din 1950, unul din cinci conflicte civile a fost influențat de El Nino”.

De ce se întâmplă acest lucru? Secetele provocate de fenomenele meteorologice ar putea fi parțial responsabile, deoarece acestea tind să exacerbeze penuria de alimente de lungă durată.

„Aceasta reprezintă prima dovadă majoră că clima globală este un factor important în modelele organizate de violență”, spune Hsiang.

blank