Wagner
International

După rebeliunea Wagner, pe flancul estic al NATO a apărut un nou pericol

Președinții parlamentelor din Letonia Edwards Smiltens, lituanianul Viktorija Cmilyte-Nielsen și Estonia Lauri Hussar au spus că recenta rebeliune a PMC Wagner este o altă confirmare a impredictibilității situației din Rusia.

Potrivit acestora, apariția în Belarus a militanților companiei militare private „Wagner” poate face și mai instabilă situația de securitate de la granițele de est ale NATO și UE.

„În timp ce recentul „marș al justiției” asupra Moscovei al grupului de mercenari al lui Prigojin Wagner este o afacere internă a Rusiei, este încă un semn al impredictibilității Rusiei”, au spus aceștia într-un comunicat.

În acest sens, ei insistă asupra necesității de a consolida apărarea colectivă, descurajarea și securitatea la granițele părții de est a NATO după revolta mercenarului Wagner și se așteaptă ca la summitul NATO de la Vilnius să fie prezentate măsuri concrete pentru atingerea acestui obiectiv.

„Reiterăm că condamnăm regimul Lukașenka din Belarus, care sprijină războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Acordarea de azil grupării teroriste Wagner de către Belarus este inacceptabilă și cerem înăsprirea în continuare a sancțiunilor împotriva Belarusului”, au remarcat vorbitorii.

Se cere includerea Wagner pe lista organizațiilor teroriste

Aceștia au reiterat, de asemenea, apelul către Uniunea Europeană de a include formația armată Wagner în lista persoanelor, formațiunilor și unităților asociate cu acte teroriste, nu în ultimul rând din cauza actelor de violență și acțiunilor de destabilizare comise în Africa și în alte regiuni ale lumii.

În plus, vorbitorii le-au cerut șefilor NATO să demareze un proces semnificativ la summitul din iulie de la Vilnius pentru a invita Ucraina la Alianță.

Aceștia și-au exprimat încrederea că, pe termen lung, securitatea Ucrainei poate fi cel mai bine asigurată prin apărarea colectivă a NATO. Potrivit acestora, este încă necesar să ne concentrăm pe sprijinirea Ucrainei.

„Împreună cu partenerii și aliații noștri, vom continua să oferim Ucrainei toată asistența necesară atâta timp cât este nevoie, până la victoria Ucrainei. Facem apel la întreaga comunitate internațională să extindă sprijinul pentru Ucraina în lupta sa îndelungată pentru libertate și integritate teritorială”, au remarcat vorbitorii, potrivit Pravda.ua.

Ei au cerut, de asemenea, crearea unui tribunal internațional special sub auspiciile Adunării Generale a ONU, care să tragă la răspundere conducerea Federației Ruse pentru crimele sale de agresiune.

Anterior, președintele lituanian Gitanas Nauseda a avertizat cu privire la riscurile pe care le poate prezenta șederea „wagneriților” în Belarus pentru securitatea Lituaniei.

Președintele american Joe Biden consideră că președintele rus Vladimir Putin a slăbit „cu siguranță” după tentativa de revoltă.

blank