Moscova
Actualitate

Dupa intrarea un UE, vizitele la Moscova nu au mai avut loc. Iliescu si Nastase au fost acolo de doua ori

O analiză a deplasărilor la nivel înalt ale oficialilor români la Moscova arată că cele frecvente întâlniri au fost în anii 90 și apoi în prima jumătate a anilor 2000. Iliescu și Băsescu s-au dus de ori la Moscova.

Niciun șef de stat român nu s-a deplasat la Moscova după aderarea României la Uniunea Europeană. Vizite ale Preşedinţilor României la Moscova au fost:

– aprilie 1991, vizita preşedintelui României, Ion Iliescu. S-a întâlnit cu Gorbaciov.

Tratatul de colaborare, bună vecinătate şi amiciţie între România şi U.R.S.S., semnat la Moscova, la 5 aprilie 1991, de către preşedinţii Ion Iliescu şi Mihail Gorbaciov, înlocuia vechiul tratat, încheiat în 1970. Conform noului document, România şi U.R.S.S. se considerau, în relaţiile lor reciproce, precum şi în ansamblul comunităţii internaţionale, în orice situaţie, drept state prietene.
blank
La nivelul înaltei decizii politice româneşti, preşedintele Ion Iliescu a respins afirmaţiile mass-media potrivit cărora Tratatul ar contraveni intereselor României şi R.S.S. Moldova. Iliescu considera viitorul R.S.S. Moldova drept „o problemă a istoriei, a vieţii” (deşi, la 27 august 1991, va recunoaşte, între primii, independenţa structurilor de stat de la Chişinău) şi susţinea „rezolvarea pe cale paşnică a tuturor problemelor în contextul respectării egalităţii suverane, dreptului popoarelor de a dispune liber de soarta lor”. În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Moscova, preşedintele Iliescu a ţinut să sublinieze că Tratatul semnat ţinea cont de procesele de afirmare a suveranităţii republicilor sovietice: „Ţinem seama de realităţile obiective, dar nu putem ignora nici sentimentele.

Între statele vecine trebuie să existe relaţii de bună vecinătate, relaţii clare, corecte, de încredere reciprocă şi colaborare”. Drept compensaţii pentru încheierea documentului, autorităţile române au cerut lui Mihail Gorbaciov să soluţioneze două probleme litigioase istorice: retrocedarea către România a tezaurului evacuat în Rusia în 1916-1917 şi a insulei Şerpilor, cedată în 1948. Liderul sovietic a promis, evaziv, că se va informa asupra esenţei celor două chestiuni pentru a se reveni
ulterior asupra lor, potrivit revistapolis.ro

– iulie 2003, vizita preşedintelui României, Ion Iliescu.

Iliescu și Putin au fost de acord asupra „Tratatului privind relaţiile prieteneşti şi de cooperare dintre România şi Federaţia Rusă”, semnat la Moscova la 4 iulie 2003. Articolul 2 al înțelegerii era o clauză care vorbea despre „necesitatea soluţionării tuturor problemelor internaţionale prin mijloace paşnice”.

– februarie 2005, vizita preşedintelui României, Traian Băsescu cu Vladimir Putin

Intr-un interviu publicat, inaintea vizitei in ziarul Moscovskie Novosti, preşedintele Băsescu a declarat că 15 ani au fost pierduţi in relaţia cu Moscova din pricina unor complexe istorice dar şi din cauza unor complexe pe care le-au avut politicieni care au condus Romania in aceşti ani.

“Eu nu am complexe”- a adăugat Traian Băsescu, care pledează pentru un parteneriat cu Rusia şi menţionează că Romania şi Rusia au interese comune la Marea Neagră. Este vorba, in primul rand, de parteneriat in lupta impotriva drogurilor, a traficului de carne vie şi a terorismului, potrivit hotnews.ro.
blank
În mai 2005, a avut loc participarea preşedintelui României, Traian Băsescu la manifestările consacrate comemorării a 60 de ani de la încheierea celui de al doilea război mondial.

Vladimir Putin s-a aflat o singură dată la București, în 2008, câna a participat la reuniunea NATO

Vizite ale Prim-miniştrilor români la Moscova:
– septembrie 1993, vizita primului ministru al României, Nicolae Văcăroiu

– noiembrie 1999, vizita primului ministru al României, Radu Vasile

februarie 2002, vizita primului ministru al României, Adrian Năstase

iulie 2004, vizita primului ministru al României, Adrian Năstase.

De remarcat că niciun premier sau președinte nu au mai fost în vizite oficiale în Rusia după aderarea României la Uniunea Europeană în 2007.

blank