International, Stiri

Dreptul la concediu menstrual?

concediu_menstrual_bd3784e92e

Da, aţi văzut bine! Concediu în perioada menstruaţiei! Sunt ţări în care femeile au acest drept. Printre ele se numără Japonia, Taiwanul, Indonezia, Coreea de Sud.

Pentru că randamentul angajatelor este puternic afectat în perioada menstruaţiei, mai multe state au acordat dreptul la concediu special pentru aceste zile delicate.Potrivit adevărul.ro, Japonia se numără printre primele naţiuni care le-a oferit femeilor concediu fiziologic sau menstrual încă din 1947.

Taiwanul a adoptat, în 2013, un amendament prin care li se oferă angajatelor trei zile de concediu menstrual plătit pe an. În Indonezia, femeile au la dispoziţie două zile pe lună în care se pot învoi de la locul de muncă tot din acelaşi motiv, dar în realitate multe

În Coreea de Sud, angajatelor li s-a garantat concediul menstrual în 2001, decizie contestată de activiştii pentru drepturile bărbatului pe motiv că este o formă de discriminare a angajaţilor de sex masculin. Şi în Parlamentul rus a existat anul trecut un proiect de lege prin care se cerea ca angajatele să-şi poată lua două zile de concediu medical pe lună, pe motiv că în perioada menstruaţiei cele mai multe femei resimt un disconfort fizic, dar şi psihic, uneori durerea fiind intensă.

„Sindromul premenstrual” este descris de specialişti ca tulburarea care afectează unele femei în perioada premenstruală şi menstruală. Simptomele care apar în perioada menstruaţiei sunt: anxietate, nemulţumire, durerea sânilor, pofte alimentare, oboseală accentuată, iritabilitate, nelinişte, depresie, dureri abdominale accentuate, stare de vomă, retenţie de apă, crampe musculare, dureri în articulaţii. O problemă care apare mai rar şi este mai greu de depistat se numeşte „Psihoza menstruală”, caracterizată prin confuzie, iluzii, halucinaţii, delir, manie sau mutism.

blank