Diadema
International

Diadema Hunilor a dispărut din muzeul din Ucraina. Era unul dintre cele mai valoroase artefacte din lume

Diadema de aur, incrustată cu pietre preţioase de către maeştri meşteri în urmă cu aproximativ 1.500 de ani, a dispărut din muzeul din Ucraina care a găzduit-o. Istoricii se tem acum că una dintre cele mai valoroase artefact din lume nu ar mai putea fi găsit niciodată.

Diadema a fost ua dintre cele mai valoroase artefacte din lume de la domnia sângeroasă a lui Attila Hunul, care a luptat în Europa în secolul al V-lea. Aceasta nu se mai află însă în muzeul din Ucraina care a găzduit-o pentru mai mult timp.

Unul dintre cele mai valoroase artefacte a dispărut din muzeu

Autoritățile muzeului au precizat că diadema, împreună cu un tezaur de alte comori au fost luate și transportate de trupele ruse, încă din momentul în care au capturat oraşul ucrainean Melitopol în februarie.

Încă de la invazia Rusiei în Ucraina, trupele ruse au dus o ofensivă brutală pe front, distrugând infrastructura, precum și situri şi comori istorice la scară industrială.

Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a susținut că soldații ruși au luat artefacte din aproape 40 de muzee din Ucraina, iar pierderile sau distrugerile lor sunt estimate la sute de milioane de dolari.

Jafurile rușilor, catalogate drept crimă de război
De asemenea, el a mai afirmat că atitudinea rușilor față de aceste moșteniri culturale sunt o crimă de război.

Lucrătorii de la muzeul din Melitopol au încercat încă de la începutul invazie să pună la adăpost diadema hună și sute de alte comori, însă după lungi căutări ale părții inamice, subsolul secret a fost descoperit.

Diadema este una dintre doar câteva coroane hune din întreaga lume. Lucrătorul muzeului a spus că alte comori care au dispărut odată cu soldaţii ruşi includ 198 de bucăţi de aur vechi de 2.400 de ani din epoca sciţilor, nomazi care au migrat din Asia Centrală în sudul Rusiei şi Ucraina şi au fondat un imperiu în Crimeea.


„Acestea sunt descoperiri străvechi. Acestea sunt opere de artă. Sunt de nepreţuit”, a spus Oleksandr Symonenko, cercetător şef la Institutul de Arheologie din Ucraina. „Dacă cultura dispare, este un dezastru ireparabil”.

Consiliul oraşului în exil al lui Mariupol a declarat că forţele ruse au furat peste 2.000 de articole din muzeele oraşului. Printre cele mai preţioase obiecte au fost icoane religioase antice, un sul unic al Torei scris de mână, o biblie veche de 200 de ani şi peste 200 de medalii, potrivit News.ro.

blank