Life, Stiri

Descoperire surprinzătoare despre cafea!

Trei ceşti pe zi de cafea reduce riscul de… sinucidere

wake-up-with-coffee

 Cercetători de la Universitatea Harvard (Boston) au stabilit o asociație cel puțin surprinzătoare: două-trei cești de cafea pe zi ar reduce riscul de sinucidere, scrie passionsante.be.

O echipă de cercetători de la Școala de sănătate publică de la Universitatea Harvard a analizat datele a circa 200.000 de adulți (trei sferturi femei), observați de-a lungul mai multor ani. Au fost analizați mai mulți parametri, printre care fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, indicele de masă corporală, starea civilă, date socio-demografice, tratamente medicale, pentru depistarea cât mai obiectiv posibil a relației între cafea și sinucidere.

Trecerea la actul fatal a fost consemnată în cazul a 0,1% din persoanele luate în considerare.

Principala concluzie a fost că, la persoanele care consumă cel puțin două-trei cafele pe zi, riscul de sinucidere scade semnificativ față de cele care nu consumă aproape deloc. Nu s-a stabilit nicio relație însă cu consumul de cafea decafeinizată. Autorii studiului spun că explicația ar fi creșterea nivelurilor de dopamină și de serotonină din creier sub acțiunea cafeinei, cu efect protector împotriva depresiei și, implicit, a riscului de sinucidere.