Der Spiegel
Actualitate

Der Spiegel: Cum distrug hoții de lemn pădurile din România, printre cele mai vechi din Europa. Companiile austriece, acuzate

Jurnaliștii germani Der Spiegel au relatat că mari companii austriece profită din plin de pădurile din România care sunt tăiate ilegal. Astfel, a prezentat o investigație realizată la nivelul a două firme despre afacerile lor în România.

Deși România are unele dintre cele mai vechi păduri din Europa, acestea sunt defrișate ilegal de mulți ani.

Publicația germană Der Spiegel a explicat, astfel, cum mari companii austriece, care au zeci de mii de angajați, au făcut și fac un profit uriaș de pe urma defrișărilor din țara noastră, prin încheierea unor contracte cu furnizori din România care taie lemn ilegal.

Aceste păduri din România care au devenit subiectul anchetei Der Spiegel se află pe raza județului Suceava. Un exemplu fiind pădurea tăiată ilegal în comuna suceveană Bogdănești.

„Una dintre ultimele păduri virgine din Europa se află încă în România. Pentru că lemnul din ariile protejate ajunge la compania austriacă Egger. Cercetările noastre arată ce trucuri folosesc furnizorii”, se arată în investigația Der Spiegel.

Comuna Băgdănești este și subiectul unei anchete a autorităților române într-un dosar de tăieri ilegale de păduri, spălare de bani, evaziune fiscală.

Sursa citată transmite că firma austriacă Egger, una dintre cele mai importante producătoare de pal din domeniu (cu o cifră de afaceri de peste patru miliarde de euro) are ca furnizori companii românești care taie ilegal lemn. Filiala din Rădăuți a companiei Egger se află la mică distanță de fabrica altei mari companii austriece din industrie, HS Timber, la rându-i învinuită de acest delict în investigația jurnaliștilor germani. (Investigația integrală, AICI)

Cele două mari companii austriece acuzate, Egger și HS Timber, au repinsă, însă, aceste acuzații.

„România, te iubesc!”, o nouă anchetă desprea mafia pădurilor din România!

Într-un nou reportaj marca „România, te iubesc!”, Alex Dima a prezentat din nou situația dezastruoasă din România, în ceea ce privește defrișările ilegale. Astfel, 8.000 de dosare cu infracțiuni silvice au fost finalizate anul trecut de anchetatori, dar în închisoare au ajuns doar 30 de hoți de pădure.

Mai departe, în Argeș, cei care au tăiat și taie păduri sunt bine cunoscuți de toată lumea. Își deschid mereu alte firme, își schimbă mașinile și tot scot lemn din pădure, chiar sub nasul anchetatorilor care îi cercetează. Munții Făgăraș sunt o comoară și ar trebui protejați. Se taie, însă, masiv, și păduri vechi de secole sunt transformate în lemn de foc.

Pe Valea Lotrioarei, județul Sibiu, pe acest drum îngust care dă în Valea Oltului, în ultimii trei, patru ani, au coborât peste o mie de camioane încărcate cu lemn tăiat ilegal.

blank