Life

De ce trebuie să ții cont când alegi mașina de spălat potrivită pentru nevoile tale

 

Mașina de spălat rufe face parte dintre acele electrocasnice care ne dau șansa să muncim mai puțin și să facem economie de timp.

Popularizarea mașinii de spălat a început timid în Statele Unite  în anii ’20 ai secolului trecut, deși nu a fost un aparat utilizat în masă până la sfârșitul anilor ’40 sau începutul anilor ’50.

În Europa de Vest, mașinia de spălat rufe a început să fie folosită în principal după cel de-al Doilea Război Mondial și la începutul anilor 1960 devine un aparat uzual.

Ai nevoie de o nouă mașină de spălat? În cele ce urmează, îți vom spune de ce trebuie să ții cont pentru a face cea mai bună alegere pentru nevoile tale.

Capacitate de încărcare

Capacitatea de încărcare reprezintă kilogramele de haine pe care o mașină de spălat le poate spăla la fiecare ciclu de spălare.

În prezent, de ani de zile există pe piață modele de uz casnic cu o capacitate mare de încărcare, cu o greutate de până la 8 și 10 kg, dar sunt mai scumpe și consumă mai multă apă și energie electrică. Este indicat să alegi un model potrivit nevoilor tale.

Viteza de rotație

Viteza de centrifugare reprezintă numărul de rotații ale tamburului pe minut măsurat în „rpm”. Modelele de pe piață variază între 400 și 1.600 rpm. Un minim acceptabil este 700 rpm și trebuie să știi că, cu cât numărul de rotații e mai mare, cu atât rufele vor ieși mai uscate, dar cu atât prețul mașinii este mai mare.

Consumul de energie electrică

După frigider și televizor, mașina de spălat este aparatul care consumă cea mai multă energie. Cea mai mare parte a energiei pe care o consumă (între 80 și 85%) este folosită pentru încălzirea apei, așa că este foarte important să folosești programe cu temperatură scăzută.

Mașinile de spălat sunt supuse reglementării UE privind eticheta energetică, care detaliază consumul de energie electrică atât la spălare, cât și la centrifugare și consumul de apă pentru fiecare ciclu de spălare.

Eticheta informează despre nivelul de eficiență energetică a aparatului față de tipul standard printr-o clasificare cu litere de la A (cu posibilitate de +++) la D, A fiind cel mai eficient și mai respectuos cu mediul iar D-ul cel mai puțin eficient.

Deși cele mai eficiente electrocasnice sunt de obicei mai scumpe, pe termen lung merită să investești în ele datorită economiilor de consum pe durata de viață a acestora, care este de obicei de 10 până la 15 ani.

Numărul de programe de spălare

Modelele actuale dispun de un număr din ce în ce mai mare de programe și cicluri speciale de spălare, în funcție de tipul de îmbrăcăminte și de gradul acesteia de murdărie, iar fiecare program include o temperatură și o viteză de centrifugare. Realitatea este că utilizatorii ajung să folosească două sau trei programe de spălare de bază, ceea ce înseamnă că sunt extra-uri care pot face produsul mai scump.

Nivelul de zgomot

Zgomotul unei mașini de spălat, în special în fazele de umplere cu apă și centrifugare finală, este exprimat în decibeli și este indicat pe eticheta energetică. Dacă ești pretențios, alegi o mașină de spălat silențioasă.

Tipul ușii și filtrului

Mulți producători creează uși cu un diametru și unghi de rotire mare, precum și filtre cu autocurățare care fac viața mai confortabilă.

Panou control

Majoritatea mașinilor de spălat de ultimă generație dispun de comenzi electronice și ecrane LCD. Cu toate acestea, dacă bugetul îți permite doar un model low-cost, optează pentru unul cu comenzi manuale clasice, deoarece, deși comenzile electronice sunt mai atractive, sunt și mai delicate și mai scumpe de reparat.

Siguranță

Siguranța este un alt aspect important: alege o mașină de spălat cu sistem automat de blocare a ușii în timpul funcționării și cu deschidere întârziată.

Alte funcții incluse în cele mai recente modele care merită avute în vedere sunt sistemele AquaStop sau Aqua-Alarm, care împiedică eventualele scurgeri. Acestea fiind zise, acum că ai aflat care sunt aspectele de care să ții cont în alegerea unei mașini de spălat rufe, ești pregătit să faci o nouă achiziție?

Apropo, de un fier de călcat nu ai nevoie? În magazinele online vei găsi o gamă variată de astfel de produse. Spor la cumpărături!

blank