război
International

De ce își schimbă Rusia limbajul despre război? „Operațiunea militară specială” a devenit dintr-o dată „război”

Kremlinul a declarat vineri că ceea ce a descris timp de mai bine de doi ani drept „operațiunea sa militară specială” în Ucraina a „devenit un război” din cauza implicării Occidentului.

A fost întotdeauna un război, deci de sa o numim „operațiune specială”?

Președintele Vladimir Putin a inventat termenul de „operațiune militară specială” – inițialele rusești sunt SVO – la 24 februarie 2022, ziua în care a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina. Prin folosirea acestui eufemism, el a creat așteptări pentru o acțiune care va fi limitată în timp și la scară și nu va afecta viața normală a majorității rușilor, potrivit reuters.com.

De asemenea, el a închis criticile la adresa invaziei și a transformat în infracțiune descrierea războiului ca fiind un război, semnând legi care stabileau pedepse lungi cu închisoarea pentru „discreditarea” forțelor armate sau răspândirea de „informații false” despre acestea.

Ce s-a schimbat în limbajul rusesc de-a lungul timpului?

Ideea că Rusia nu duce un război real a devenit imposibil de susținut, având în vedere amploarea victimelor, creșterea uriașă a cheltuielilor pentru apărare și a producției militare și frecvența atacurilor ucrainene nu doar în zonele de frontieră, ci și în adâncimea teritoriului rusesc. Putin a continuat să se refere la SVO, dar a prezentat tot mai mult conflictul rușilor ca fiind o luptă existențială asemănătoare cu cea purtată de Uniunea Sovietică împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. El a acuzat Occidentul că folosește Ucraina ca teatru pentru a purta un război împotriva Rusiei, furnizându-i arme, bani și informații.

Deci ce spune acum Kremlinul?

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că SVO a devenit un război atunci când Occidentul s-a alăturat de partea Ucrainei. El a spus că toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru de dragul „mobilizării lor interne” – o frază care sugerează că Kremlinul cere o schimbare în mentalitatea națională pentru a aduna întreaga țară în spatele efortului de război.

De ce acum și ce urmează?

Schimbarea de limbaj are loc la cinci zile după ce Putin a câștigat un nou mandat de șase ani în cadrul unor alegeri prezidențiale de la care au fost excluși doi candidați care s-au opus războiului.

De asemenea, Rusia vorbește acum din ce în ce mai mult despre necesitatea de a cuceri mai mult teritoriu ucrainean – Putin a declarat săptămâna aceasta că ar putea fi nevoie să creeze o zonă tampon pentru a-și proteja propriul teritoriu de atac, iar Peskov a declarat că Rusia trebuie să „elibereze” complet cele patru regiuni din Ucraina pe care le-a revendicat ca fiind ale sale, dar pe care le controlează doar parțial. Schimbarea în limbajul lor sugerează că Putin, încurajat de progresele rusești din ultimele săptămâni și de întârzierile în furnizarea de noi ajutoare americane pentru Ucraina, a transformat acum războiul în misiunea definitorie a domniei sale.

O întrebare cheie în lunile următoare va fi dacă Putin decide, pe lângă „mobilizarea internă” la care a făcut apel Peskov, să organizeze o mobilizare reală precum cea pe care a ordonat-o în 2022, când 300.000 de rezerviști suplimentari au fost chemați la luptă.

blank