Danske Bank, cel mai mare creditor din Danemarca
International

Danske Bank, cel mai mare creditor din Danemarca, trebuie să plătească 2 miliarde de dolari pentru fraudarea băncilor din SUA

Danske Bank cel mai mare creditor din Danemarca pledează vinovat pentru a rezolva unul dintre cele mai mari scandaluri de spălare de bani din ultimii ani. Are de plată suma de 2 miliarde de dolari pentru fraudarea băncilor americane.

Danske Bank, cel mai mare creditor din Danemarca, trebuie să plătească 2 miliarde de dolari pentru fraudarea băncilor din SUA

Cea mai mare bancă din Danemarca, Danske Bank, a pledat vinovată de fraudarea băncilor americane și a acceptat să plătească o penalitate de 2 miliarde de dolari pentru a rezolva unul dintre cele mai mari scandaluri de spălare de bani din ultimii ani.

Marți, banca a pledat vinovată în SUA pentru o acuzație de conspirație în vederea comiterii de fraude bancare și a fost de acord să plătească aproximativ 1,2 miliarde de dolari în contul confiscării penale către SUA. De asemenea, va plăti 672 de milioane de dolari autorităților daneze, precum și o penalitate civilă de aproximativ 178 de milioane de dolari către US Securities and Exchange Commission, principalul organism de reglementare de pe Wall Street.

Sancțiunea de 2 miliarde de dolari este cea mai mare confiscare impusă de Departamentul de Justiție al SUA unei instituții financiare în comparație cu capitalizarea sa bursieră, a declarat Kenneth Polite, procuror general adjunct al diviziei penale a DoJ, pentru Financial Times.

Banca a fraudat creditorii americani în legătură cu măsurile de combatere a spălării banilor
DoJ a afirmat într-o declarație că Danske a fraudat creditorii americani în legătură cu măsurile de combatere a spălării banilor în sucursala sa din Estonia, permițând „clienților cu risc ridicat”, inclusiv unora din Rusia, să aibă acces la sistemul financiar american.

Măsura „demonstrează că Departamentul de Justiție va apăra cu înverșunare integritatea sistemului financiar american de banii străini pătați – ruși sau de altă natură”, a declarat Lisa Monaco, adjunctul procurorului general al SUA, într-un comunicat.

Președintele Danske, Martin Blessing, a declarat: „Ne prezentăm scuzele noastre fără rezerve și ne asumăm întreaga responsabilitate pentru eșecurile inacceptabile și comportamentul inadecvat din trecut, care nu își au locul în Danske Bank astăzi”. Grupul a luat „măsurile necesare” pentru a contribui la prevenirea unor eșecuri similare pe viitor, a adăugat el.

Potrivit unor documente judiciare citate de DoJ, sucursala Danske din Estonia a atras clienți străini între 2008 și 2016, permițându-le să transfere sume mari de bani prin intermediul acesteia „cu puțină sau chiar deloc supraveghere”.

160 de miliarde de dolari, procesați prin intermediul instituțiilor americane

DoJ a adăugat că sucursala a procesat 160 de miliarde de dolari prin intermediul instituțiilor americane în numele acestor clienți și a conspirat cu aceste persoane pentru a masca adevărata natură a tranzacțiilor, uneori prin intermediul unor companii fantomă.

Autoritățile americane au declarat că, deși banca știa cel puțin din februarie 2014 că unii dintre acești clienți erau implicați în comportamente cu potențial infracțional, a mințit băncile americane cu privire la programul de combatere a spălării banilor al sucursalei din Estonia.

Ca parte a rezoluției, Danske a fost de acord cu măsuri care includ continuarea asistenței pentru DoJ în cadrul probelor în curs și va lega conformitatea „direct” de remunerarea executivilor, a spus Polite. Monaco a declarat în septembrie că departamentul va recompensa întreprinderile care recuperează salariile personalului care încalcă legea.

De asemenea, marți, SEC a acuzat Danske de fraudă pentru inducerea în eroare a investitorilor cu privire la deficiențele de conformitate în materie de combatere a spălării banilor în sucursala din Estonia.

În 2018, Danske și-a demis directorul general și președintele după ce a dezvăluit că o mare parte din cei 200 de miliarde de euro în numerar care au trecut prin sucursala sa din Estonia între 2007 și 2015 erau suspecți.

Deși o mare parte din bani proveneau din Rusia și din alte state ex-sovietice, banca daneză nu a spus niciodată cât de mult s-a dovedit a fi spălare de bani reală.

Creditorul se confruntă cu mai multe procese civile

Danske a înregistrat o taxă de 14 miliarde de coroane daneze (1,9 miliarde de dolari) în octombrie, în plus față de un provizion inițial de 1,5 miliarde de coroane daneze din 2018, pentru a rezolva toate probele de spălare de bani, ceea ce a dus la creșterea acțiunilor sale cu 11%.

Creditorul se confruntă în continuare cu mai multe procese civile intentate de acționari, iar marți a declarat că se va apăra „viguros” împotriva acestora.

Banca și-a pierdut următorul director general, care a fost adus pentru a curăța instituția, atunci când a fost implicat într-un scandal separat de spălare de bani la un creditor cu sediul în Olanda, unde lucrase anterior.

Thomas Borgen, directorul executiv al Danske din 2013 până în 2018, a câștigat luna trecută un proces împotriva a peste 100 de investitori instituționali care îl dădeau în judecată pentru 350 de milioane de dolari din cauza scandalului. Însă presa daneză a relatat marți că Borgen a declarat că acei investitori vor face apel împotriva hotărârii. Procurorii din Danemarca au renunțat la toate acuzațiile penale împotriva lui Borgen și a altor directori de top în 2021, scrie sursa anterior citată.

blank