Dan Șucu
Politic

Dan Șucu și Mircea Geoană, alianță politică explozivă. Scenariul care dă fiori politicienilor

Dan Șucu este unul din milionarii discreți ai României. Este președintele celei mai mari asociații patronale, Concordia, proprietar la Rapid, patron de ziare și un om ambițios. Un scenariu politic circulă intens. Un scenariu cu parfum de credibilitate, care dă fiori politicienilor. Ar da peste cap toate calculele de până acum.

Dan Șucu este unul dintre miliardarii discreți ai României. Aparițiile sale publice au devenit mai dese odată cu intrarea în lumea fotbalului, fiind noul patron al echipei Rapid. Cu o avere evaluată de Capital la 150 de milioane de euro, dar considerată ca fiind subapreciată de milionar, care se auto-evaluează la 500 de milioane de euro, Dan Șucu a început cariera de om de afaceri cu Mobexpert. O afacere care a început greu, dar care are acum o rată deosebită a profitului.

Din 2009 încoace, potrivit datelor oficiale a mers din ce în ce mai bine. Vorbim de milioane de euro profit anual. Dacă luăm în calcul faptul că Dan Șucu este acționar în peste 40 de firme, ca persoană, iar în alte 10-15 prin Retail Concept&Design, putem avea o imagine a imperiului financiar care îi stă în spate.

Omul de afaceri a avut alte priorități

Așa că nu ar trebui să ne mire faptul că Dan Șucu este văzut de unii oameni politici ca fiind o persoană cu potențial. Numai că până acum acesta a respins toate ofertele, spunând că are alte planuri.

Nu a explicat exact, spunând doar că „din punctul meu de vedere, singura implicare pe care o am în relația cu politicul e că sunt în același timp și președintele celei mai mare confederații patronale din România, Concordia. În această calitate, negociem cu Guvernul, cu sindicatele, toate punctele de vedere și tot ceea ce ne interesează pe partea de patronat. Dar se rezumă aici”. Oare lucrurile au rămas la fel din 2022 când făcea această declarație. Informațiile și instinctul îmi spun că nu.

Despre posibilitatea ca acesta să candideze la Primăria Capitalei s-a vorbit încă din 2022. Era un zvon care circula peste tot, iar mișcările sale în zona de business au devenit interesante pentru politicieni și gură-cască în momentul în care a cumpărat Ziarul Financiar și Business Magazin, apoi clubul de fotbal Rapid. Apariția sa la Imperiul Leilor, showul de la ProTV a prefațat aceste mișcări.

Dan Șucu, tandem cu Mircea Geoană, un scenariu interesant

Numai că acum, prin București, se vorbește deja despre un alt scenariu. Un plan în doi pași. În care Dan Șucu să devină partener cu Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, amândoi urmând să candideze ca independenți. Unul la Primăria Capitalei. Altul la Președinția României.

Un scenariu care poate intra în sfera ficțiunii politice, dar care are în mod cert un sâmbure de adevăr. Împlinește o așteptare, poate că și nevoia de senzațional a celor pasionați de politică. Candidatura celor doi într-un tandem independent de politică ar răsturna multe din calculele tradiționale. Mai ales că până în acest moment nu există o clarificare a candidaturilor din partea partidelor pentru nici una din aceste poziții. Mircea Geoană vrea să candideze, dar relația cu PSD pare înghețată, așa că un parcurs ca și candidat independent pare din ce în ce mai probabil.

De ce este credibilă o asemenea alianță? Pentru că are o anumită logică: Dan Șucu are bani, Mircea Geoană are notorietate și experiență politică. Astfel au valoare unul pentru altul. Doi independenți, unul realizat ca om de afaceri și altul ca politician de anvergură internațională, braț la braț, ar da peste cap partidele tradiționale și ar face ca AUR să devină irelevant. Tot votul anti-sistem se va îndrepta spre Dan Șucu și Mircea Geoană. Este ceea ce multe think-tank-uri și-ar dori. Iar ca element de culoare mai putem spune că cei doi au un element comun: tenisul.

Cum a început Dan Șucu

Citește și  Ludovic Orban: În patru ani de când sunt preşedintele PNL am fost în fiecare filială de cel puţin 15 ori

Cum început Dan Șucu cariera de om de afaceri.

„Banul valorează în funcție de eficiența lui. Nu banul contează, ci eficiența banului. Ce puteai face în ’90 cu un milion, probabil că poți face acum cam cu 20. Depinde în mâna cui este banul respectiv. Cât de organizat este, cât de ambițios, de tenace, câtă competență are. Banii din mâna unui om competent sunt mult mai valoroși.

În 1993, am început afacerea cu 50 000 de dolari, vânzându-mi casa. Acum 30 de ani și o săptămână am început. A urmat toată dezvoltarea. Să discut de 1 milion în 90-93, e un vis.

Cele mai mari insuccese au venit când am avut mai mulți bani decât am fost în stare să manageriez. Fiecare are o limită. Am început cu un magazin închiriat într-un complex comercial. Acum, aceeași oportunitate ar fi de 20 de ori mai scumpă, probabil. Dar ar fi nevoie și de o pricepere de 10 ori mai mare.

Atunci, puteai să faci greșeli, să înveți din greșelile tale și să adaptezi oferta ta și ceea ce aveai de făcut economic astfel încât să ai un rezultat corect. Competiția este astăzi mult mai dură. Trebuie să încerci mereu ceva nou, să vii cu ceva nou”, a declarat Dan Șucu în podcastul „Fain & Simplu”.

blank