Cutremure
Actualitate

Cutremure după cutremure în România! Ar putea fi o catastrofă. Anunț pentru toți românii

Cutremure pe bandă rulantă în România! În acest context, directorul general PAID România a explicat de ce este important să nu uităm de acest aspect extrem de important.

Cutremure după cutremure care au avut loc în ultima perioadă și nu numai în România, ar trebui să-i pună pe oameni pe gânduri. Aceștia ar trebui să se gândească la o asigurare obligatorie pentru locuințe.

Într-un interviu recent oferit de directorul general al PAID România, Nicoleta Radu, a precizat că astfel de evenimente, care sunt la un pas de a deveni adevărate catastrofe, pot avea loc și la noi în țară.

”Ar trebui să ne gândim foarte serios cum am putea face față unui asemenea eveniment precum au fost cutremurele din Turcia și Siria”, spun ea.

Aproape 2.000 de dosare de daună

Nicoleta Radu mai spune că, în urma cutremurului din Gorj, au existat aproape 2.000 de dosare de daună, informație pe care puțini o cunosc. Ea a mai spus că s-au plătit peste 3 milioane de euro daune.

”În România au avut loc evenimentele din Gorj și Arad. Este greu de crezut și foarte puțină lume știe că după cutremurul din Gorj au fost aproape 2000 de dosare de daună pe care le-a gestionat PAID și am plătit peste 3 milioane de euro daune. Pentru evenimentul din Arad, care a părut cu impact mic, avem și acolo aproape 500 de dosare de daună, iar până acum am plătit peste 2,5 milioane de lei” a spus Nicoleta Radu.

Reamintim că în Gorj au avut loc mai multe cutremure puternice în luna februarie a acestui an. Nu mai puțin de 160 de replici ale unuia dintre cutremure au fost înregistrate, ajungând la 5,7 grade pe scara Richter.

Probleme pentru autoritățile locale

Nu în ultimul rând, ea a mai spus că evenimentele de acest fel nu numai că provoacă pagube pentru populație, însă aduce probleme și pentru autoritățile locale.

„Acest sistem al asigurărilor obligatorii a fost creat și pentru a lua de pe umerii autorităților locale povara gestionării acestor eveniment, respectiv asigurări de fonduri pentru construcția locuințelor post-dezastru. Aceasta este rațiunea pentru care a fost creat acest sistem, este important că-l avem, să știm cum să-l folosim”.

România și Bulgaria s-au cutremurat

Citește și  Traian Băsescu respinge salvarea primarilor incompatibili

Mai multe cutremure au avut loc în Bulgaria și în România, în cursul zilei de 27 iulie. Primul a fost în Bulgaria, la ora 22:40:46 (ora locală în România). Cutremurul s-a produs la o adâncime de 12,2 kilometri și a avut o magnitudine de 3,4. Potrivit INFP, cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor orașe: 4 km sud-est de Dobrich, 35 km nord de Varna, 81 km est de Shumen și 95 km sud-vest de Constanța.

Cel de-al doilea cutremur a avut loc pe 27 iulie, la ora 23:08:51 (ora locală a României). Cutremurul, care a înregistrat o magnitudine de 2,8 grade pe scara Richter, s-a produs la o adâncime de 16,2 km, în apropierea orașelor Dobrich (la 2 km sud-est), Varna (la 37 km nord), Shumen (la 81 km est) și Constanța (la 94 km sud-vest).

Pe 28 iulie 2023, la ora 00:44:08 (ora locală în România), cel de-al treilea cutremur a lovit Muntenia, Buzău. 37 km sud-est de Buzău, 45 km nord de Slobozia, 67 km sud-vest de Brăila, 81 km sud de Focșani, 83 km sud-vest de Galați și 96 km est de Ploiești.

blank