Cutremur puternic, care a avut loc noaptea, trecută în județul Gorj. Mișcarea tectonică a fost înregistrată la ora 00:40 la o adâncime de 10 km și la o distanță de șapte kilometri de municipiul Târgu Jiu.
Un cutremur a care a avut o magnitudine de 4,6 pe scara Richter, fiind resimțit în mai multe localități, de pe teritoriul mai multor județe.
Seismul a fost urmat de o replică de 2,6 grade.
Din cauza panicii, oamenii au ieșit în stradă.
Inspectoratul pentru situații de urgentă Gorj precizează că în urma seismului nu s-au înregistrat apeluri de ajutor.
În timpul zilei, echipele ISU vor efectua misiuni de recunoaștere în teren, pentru a evalua impactul mișcării tectonice.
Activitate seismică intensă în zona județului Gorj
Județul Gorj a manifestat o activitate tectonică neobișnuit în ultimele luni.
Fenomenul i-a determinat pe seismologi să întreprindă noi măsurători în regiune.
Astfel, la începutul lunii curente, Institutul pentru Fizica Pământului a anunțat că examinează zona cu drone profesionale și echipamente laser.
Mihai Diaconescu, seismolog în cadrul Institutului de Fizică a Pământului, a explicat la Antena 3 CNN, de ce se produc cutremure în Gorj.
Potrivit acestuia, zona de nord-vest a României este încă activă din punct de vedere seismic și, atât timp cât se vor produce cutremure în zona Mediterană, se vor produce cutremure și în România, în special în această regiune.
„Nu e de mirare că s-a produs un nou cutremur de 4,2, pentru că mai sunt vreo 9 sau 10 produse anterior. Zona la nord-vest de Târgu Jiu nu s-a potolit. Din februarie și până acum s-au produs zilnic cutremure acolo, dar au fost de magnitudine mică și foarte mică.
Zona încă este încă activă seismic. Probabil că este în continuare supusă unui stres dinspre Mediterană și va fi în continuare activă atât timp cât în zona mediteraneană se produc cutremure. Cu toate acestea, la noi în țară există un trend descendent”, spunea seismologul Mihai Diaconescu, luna trecută.