Curtea Constituțională
Actualitate

Curtea Constituțională: Limba oficială în Republica Moldova e limba română

Curtea Constituțională de la Chișinău a decis definitiv: Limba oficială în Republica Moldova e limba română.

Curtea Constituțională: Limba oficială în Republica Moldova e limba română

Președintele de la Curea Constituționale a anunțat că instituția a decis că textul Declaraţiei de Independenţă prevalează în raport cu textul Constituţiei. În consecinți, limba de stat a Republicii Moldova este limba română, a explicat Alexandru Tănase, președintele Curții.

Limba de stat în Republica Moldova în viziunea Curții Constituționale

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a pronunţat, pe 5 decembrie 2013, hotărârea privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituţie în raport cu Preambul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova (sesizările nr. 8b/2013 şi 41b/2013).

La originea cauzei s-au aflat două sesizări depuse pe 26 martie şi 17 septembrie 2013, completate ulterior de deputaţii Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega, privind interpretarea dispoziţiilor 13 alin. (1) din Constituţie în coraport cu Preambul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Semnatarii acelor sesizări cereau ca, prin interpretarea mai multor texte, să se confere Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, adoptată la 27 august 1991, statut de normă constituţională. Aceasta ar fi însemnat confirmarea faptului că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, nu „limba moldovenească în baza grafiei latine”, precum este formulat în articolul 13 din Constituţie.

Opinia președintelui

Denumirea ştiinţifică a limbii de stat în Republica Moldova este un lucru cert, dar continuă să fie o problemă de ordin politic, se arată în opinia scrisă, pe acest subiect, a preşedintelui Republicii Moldova.

Naţiunea română este organizată în două state româneşti: România şi Republica Moldova, se mai arată în opinia scrisă a preşedintelui Republicii Moldova, .

Dar, în cazul Republicii Moldova, acum se văd roadele unei ideologii perfide, diseminate pe parcursul a zeci de ani, care se bazează pe conceptul „existenţei a două naţiuni, a două limbi, a două istorii diferite”.

Îndă preşedintele Republicii Moldova consideră că problema denumirii limbii oficiale a statului, determinată de problema identităţii lingvistice a naţiunii titulare, a generat o profundă scindare în populaţia Republicii Moldova.

Așa că Republica Moldova trebuie să-şi rezolve urgent problemele lingvistice, denumirea oficială a limbii de stat urmând să fie determinată doar prin prisma adevărului ştiinţific, fără imixtiunea politicului, se mai arată în opinia scrisă a președintelui Republicii Moldova.

Academia de Științe a Moldovei e categorică: există doar limba română!

Iar Academia de Ştiinţe a Moldovei spune că limba de stat – sau oficială – a Republicii Moldova este limba română. Sintagma „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alin. (1) din Constituţie poate fi echivalată semantic cu limba română.

Totodată, Academia de Științe menţionează necesitatea funcţionării limbii de stat a Republicii Moldova pe baza normelor ortografice ale limbii române.

blank