Toti ochii sunt atintiti astazi pe batalia pentru sefia PSD. O propunere de ultima ora, a filialei PSD Constanta, a dat peste cap toate previziunile de pana acum: in dorinta de a impaca cele doua tabere, cea a lui Liviu Dragnea si cea a Rovanei Plumb, social democratii din Constanta o propun la sefia PSD , ca varianta de „pace”, pe Ecaterina Andronescu.
Dincolo de cum se va termina ziua de astazi pentru PSD, site-ul stiripesurse.ro a facut o analiza a situatiei din acest moment. Are PSD nevoie de pace sau de un armistițiu? Pacea presupune un învingător și un învins. În schimb, armistițiul presupune doi combatanți gata oricînd de luptă. Pentru PSD Dragnea e pacea cu învingători și învinși, Rovana Plumb e armistițiul, cu combatanți în așteptare.
Rovana Plumb
Victoria sa este echivalentă unui armistițiu la vîrful PSD. Este, în fond, nu o victorie a unei tabere ci o amînare. Rovana Plumb nu are autoritate în PSD și nu poate conduce partidul pe termen lung. E doar o variantă de avarie, menită să-l blocheze pe Dragnea și să mențină în cărți gruparea guvernamentală din PSD. E o soluție temporară, care le dă un răgaz potențialilor concurenți ai lui Dragnea. PSD-ul are nevoie însă de stabilitate, autoritate și predictibilitate. Un PSD condus de Rovana Plumb rămîne cîmp de luptă, zonă de război. Își permite PSD să intre în anul electoral 2016 fără lider, cu avariile puse, pe butuci, așteptînd roata de rezervă? Și cît va rezista Rovana Plumb în fruntea PSD? Dacă se retrage sau ”e retrasă” peste trei luni, șase luni sau un an? Ce se întîmplă cu cei care au susținut-o acum? Cine va lua deciziile în PSD cît timp va fi lider interimar Rovana Plumb? Și, de fapt, nu atît luarea deciziilor e problema. Deciziile pot fi luate ușor. Însă transpunerea lor în realitatea, impunerea lor organizației poate fi imposibilă dacă liderul nu are autoritate. Va reuși Rovana Plumb, un non-lider, o variantă de avarie asumat temporară, să organizeze și conducă partidul? Fiindcă organizarea și conducerea presupun luarea și impunerea unor decizii. Victoria lui Rovana ar putea turna plumb în picioarele partidului.
Rolul Rovanei Plumb e să-l blocheze pe Dragnea și să păstreze partidul în siajul guvernului condus de Victor Ponta. Cu Plumb la conducere, PSD rămîne dependent de guvernare și gruparea guvernamentală și se supune intereselor acesteia. După noul sistem electoral, cu alegeri pe listă pentru Parlament și alegerea indirectă a președinților de consilii județene, conducerea centrală a PSD cîștigă în importanță și putere, în dauna structurilor teritoriale. Candidaturile eligibile pentru Parlament se decid și tranșază la Centru. Gruparea care va conduce PSD va decide numele viitorilor parlamentari ai partidului. În momentul în care gruparea din jurul lui Dragnea face listele la alegerile parlamentare, gruparea guvernamentală, condusă de Ponta, va ieși din joc.
Cu Rovana Plumb la conducere, PSD rămîne la guvernare. Este unica șansă pentru Ponta să păstreze partidul în așteptarea unor vremuri mai bune, pînă scapă de problemele cu justiția. Ponta poate conduce PSD doar cît are resursele și pîrghiile guvernamentale pe mînă. În fapt, nu atît PSD rămîne la guvernare cît gruparea din jurul lui Ponta. Nu PSD-ul e la putere, Ponta și gruparea guvernamentală din jurul său sînt.
Ponta are însă neapărate nevoie de susținerea lui Gabriel Oprea. Doar Oprea poate păstra guvernul Ponta în funcție. La schimb, Oprea și UNPR primesc locuri eligibile pe listele de parlamentare și locale.
Și chiar dacă Rovana Plumb îl învinge miercuri pe Liviu Dragnea, nu e sigur că această victorie e finală. Este, repet, doar începutul unui armistițiu. Peste cîteva luni sau un an gruparea Dragnea poate contraataca. Acesta este marele dezavantaj al Rovanei Plumb și va atîrna serios în decizia pesediștilor. Îți permiți, ca pesedist, să te așezi în spatele unui învingător temporar, de circumstanță, care mîine-poimîine poate fi eliminat și să devii ținta răzbunării noilor învingători? Victoria Rovanei nu elimină adversarul și nici pericolul reprezentat de acesta. Nu dă liniște și adăpost pesediștilor care o susțin. Dacă guvernul Ponta cade peste trei sau cinci luni? Ce se va întîmpla cu Rovana Plumb cît va pierde susținerea guvernamentală la șefia PSD?
Liviu Dragnea
Vine din lumea baronilor, o lume pe cale de dispariție din cauza DNA-ului și a noilor legi electorale (alegerea parlamentarilor pe liste și alegerea indirectă a președinților de consilii județene sînt lovituri mortale pentru baroni). Dragnea a avut însă grijă, exact la spartul tîrgului de baroni, să se mute la București, să intre în structura guvernamentală și să devină o figură națională a partidului. Principala problemă lui Dragnea e condamnarea penală. Însă acesteia i se exagerează importanța. Dragnea e condamnat cu suspendare, nu e condamnat definitiv și nu e condamnat pentru corupție. E condamnat că a organizat mobilizarea USL-ului în vara lui 2012, la referendumul de suspendare a lui Băsescu. Pentru pesediști acesta nu e un păcat, ba dimpotrivă. Dragnea e erou al PSD, e martir al luptei împotriva lui Băsescu. În viziunea pesediștilor, Dragnea e o victimă, e pedepsit pentru că a organizat și mobilizat membrii de partid și alegătorii. În PSD condamnarea lui Dragnea pare mai degrabă un atu pentru acesta decît un punct slab. Dragnea speră ca peste cîteva luni, cel mult un an, să aibă o decizie finală de achitare în dosar.
Spre deosebire de Rovana Plumb, Liviu Dragnea e un lider de cursă lungă, cu legitimitate și autoritate. Nu vine la conducerea PSD ca să țină locul cald nimănui, ca să blocheze un adversar sau ca administreze un armistițiu fragil. Victoria lui Dragnea aduce pacea în PSD dar și execuțiile învinșilor. Dragnea are forța și autoritatea să ia decizii și, mai ales, să le impună. Cu Dragnea la conducere, motorul merge, rotițele se învîrt, curelele de transmisie funcționează. Mai bine sau mai rău, mașinăria PSD merge, nu stă.
Din momentul în care va prelua conducerea PSD, Dragnea va dori eliminarea lui Ponta și înfrîngerea totală a grupării guvernamentale. Aceasta înseamnă, evident, căderea guvernului și ieșirea de la guvernare a PSD sau preluarea guvernării de către gruparea din jurul lui Dragnea. Pentru ca acest scenariu să prindă viață este absolut necesar suportul lui Gabriel Oprea. Sînt două variante: a) guvernul Ponta cade și Oprea împreună cu Dragnea susțin tacit un guvern minoritar al PNL sau un guvern de tehnocrați; b) guvernul Ponta cade și PSD rămîne la guvernare într-0 variantă cu Gabriel Oprea prim ministru. În ambele situații Gabriel Oprea și UNPR primesc de la PSD locuri eligibile pe listele de la locale și parlamentare, eventual susținere pentru anumite primării.
Forța guvernamentală e de partea lui Ponta dar și sub Dragnea PSD poate avea acces la guvernare dacă e susținut de Oprea și dacă negociază cu Iohannis și PNL o rezolvarea amiabilă a situației Codului Fiscal.
Din momentul în care Liviu Dragnea are o decizie finală de achitare în Dosarul Referendumului, Liviu Dragnea poate pregăti Congresul care să-l oficializeze în fruntea PSD. Dar ca să poată face asta, trebuie neapărat să preia PSD-ul și să-l elimine pe Ponta.
Victoria lui Dragnea înseamnă înfrîngerea și eliminarea adversarului. Cei care se așază în spatele lui Dragnea vor putea sta liniștiți cîțiva ani, fără teama că adversarul își va reveni și se va răzbuna. Victoria lui Dragnea aduce liniște și un viitor previzibil, chiar dacă nu neapărat strălucit.
Ce va face Gabriel Oprea?
Cheia se află la Gabriel Oprea. De el depinde guvernarea. Îl va susține pe Dragnea sau pe Ponta? Va face ce trebuie. Adică ce zic forțele responsabile în frunte cu Klaus Iohannis, SRI și CIA. Just kidding. Ce treabă să aibă Iohannis, SRI și CIA cu Oprea și lupta dintre Dragnea și Ponta? Să fim serioși.
Rămîne să vedem ce declarații dă Gabriel Oprea în aceste două zile. S-a afișat deja cu Liviu Dragnea. Pentru el, situația e win-win, cu observația că Victor Ponta nu pare a fi totuși o alegere de viitor.