Medical

Cum tratăm varicele fără durere?

Varicele sau venele varicoase sunt acele vene cu aspect inestetic, mărite, răsucite, umflate, de culoare albastră sau violet închis.

 

Sunt situații în care nu se impune tratamentul varicelor propriu zis, în special atunci când pacientul nu prezintă simptome, nu acuză disconfort și nu este deranjat de aspectul inestetic. În aceste cazuri, se recomandă monitorizarea și utilizarea ciorapilor compresivi.. În acest caz, se recomandă monitorizare și utilizarea ciorapilor compresivi.

 

 

De îndată ce pacientul manifestă simptome care nu se ameliorează cu tratament medicamentos și/sau ciorap compresiv, cel mai probabil e nevoie de o operație de varice pentru a reduce durerea, disconfortul și pentru a preveni complicațiile, cum ar fi ulcerele de picior, decolorarea pielii sau umflarea piciorului.

 

 

Simptomatologie varice

În cazul pacienților ce se confruntă cu varice există posibilitatea ca aceștia să nu prezinte altă simptomatologie în afară de aspectul inestetic, este foarte important ca acești pacienți să înțeleagă că acest lucru nu diminuează din gravitatea afecțiuni și este necesar ca varicele să fie ținute sub observație.

 

Varicele, sau venele varicoase, sunt de culoare mov până la albastru închis, și au aspect bombat și răsucit.

De obicei apar la nivelul picioarelor, pe partea inferioară a piciorului sau în spatele gambei, dar, pot să apară și în alte părți ale corpului:

 

  • esofag
  • uter
  • vagin
  • pelvis
  • rect („pasajul din spate”)

 

Pe lângă aspectul distinctiv, simptomele varicelor pot include:

 

  • picioare dureroase, grele și inconfortabile
  • picioare și glezne umflate
  • senzație de arsură sau pulsații în picioare
  • crampe musculare în picioare, în special noaptea
  • piele uscată, cu mâncărimi și subțire deasupra venei afectate

 

Simptomatologia se agravează dacă pacientul petrece mult timp în picioare și de asemenea, pe perioada verii, la temperaturi ridicate. Pentru ameliorarea rapidă a simptomelor se recomandă plimbări sau repaus cu picioarele ridicate. Recomandarea pentru pacientul cu varice este de a dormi cu picioarele ridicate pe o pernă.

 

Cum diagnosticam corect varicele și cum se stabilește conduita terapeutică corectă?

 

Ecografia Doppler venoasă a membrelor inferioare este examinarea de primă intenție și probabil cea mai importantă în patologia venoasă.

Avantajele ecografiei sunt în primul rând că metoda este non-invazivă și se poate efectua la toți pacienții care au indicație, este foarte accesibilă, rapidă, are costuri relativ scăzute, și există posibilitatea repetării ori de câte ori este nevoie.

Dacă medicul are o experiență vastă în tratamentul varicelor, ecografia Doppler îi permite o acuratețe în diagnosticare de pană la 95% iar astfel rezultatele in urma unei interventii vor fi de durata.

Flebologie. Specializarea medicală ce tratează varicele

 

Pentru a afla cât mai multe despre tratamentul varicelor și operația de varice, ne-am întâlnit cu domnul doctor Vitalii Mironescu, medic specialist de chirurgie generala si flebologie în cadrul clinicii Anastasios Cluj-Napoca.

 

“Metodele inovatoare de tratament utilizate în clinică permit venelor deranjante și inestetice să dispară fără a necesita intervenții chirurgicale.

Tratament LASER: tratamentul este minim invaziv, fără durere, fără cicatrici iar recuperare este imediată oferind rezultatele cele mai bune: clare, vizibile și de lungă durată.

 

Tratament cu substanță activă (Scleroterapia): tratamentul cu substanță activă face ca vena să se dizolve și să fie absorbită în organism fără anestezie, incizii sau durere.

 

Aceste intervenții nu necesită anestezie generală.

 

Tratamentul modern al varicelor, chiar și în situația în care vorbim despre o operație de varice, este minim invaziv și permite pacientului să reia activitățile zilnice imediat după fiecare ședință de tratament.

 

Articol susținut de Anastasios Medical, o retea medicala cu clinici in Cluj, Bacau si Zalau. Pentru mai multe detalii și programări, vizitați anastasios.ro

blank