Şeful ANPC
Actualitate

Cum sunt furaţi românii la facturi. Şeful ANPC demonstrează furturile furnizorilor de energie

Şeful ANPC a arătat cum sunt furaţi românii la facturile de energie şi gaze. Reamintim că milioane de oameni se plâng că au de plătit sume imense, din cauza facturilor emise greşit de către furnizori.

Cum sunt furaţi românii la facturi. Şeful ANPC a explicat cum s-a ajuns în situaţia ca românii să plătească sume uriaşe furnizorilor de energie electrică şi gaze.

Cum sunt furaţi românii la facturi

Șeful ANPC le-a cerut furnizorilor de energie electrică şi gaze din România să găsească o soluţie astfel încât facturile emise să fie „pe înțelesul tuturor”.

De asemenea, acesta spune că se gândeşte la elaborarea unui document din care să reiasă că obligativitatea de citire a contoarelor revine, în primul rând, consumatorului. Decizia a fost luată în urma unei analize a unei facturi.

„Ceea ce vreau să vă arăt este dat de faptul că la momentul la care s-a emis această factură în valoare de 820 de lei. În urma aplicării unui consum estimat de furnizorul de utilități acesta a fost nevoit să emită o nouă factură cu suma de aproape 600 de lei pentru că, consumatorul final nu trimisese indexul.

Noi permanent vom ruga consumatorii să participe activ la modul în care facturile sunt transmise.

Ţine şi de dânșii pentru a transmită indexul dar ţine şi de operatori economic să verifice la trei luni să verifice.

Facturile acestea sunt de ordinul milioanelor şi au fost emise greșit. Autoritatea a aplicat sancțiuni pentru toate aceste abateri”, a spus preşedintele ANPC Horia – Miron Constantinescu, potrivit Antena 3.

uvernul a publicat vineri Ordonanța de urgență prin care stabilește noua schemă de compensare și plafonare pentru facturile la energie electrică şi gaze naturale, ce se va aplica începând cu data de 1 februarie. Potrivit noilor reguli, pentru consumatori casnici, plafoanele de preț vor scădea, iar pragul de consum va crește. Guvernul plafonează acum prețul energiei și pentru companii.

Reamintim că de la 1 februarie, niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kWh la energia electrică, faţă de un leu, cât era până acum. Iar la gaze naturale preţul scade la 31 de bani pe kWh faţă de 37 de bani până acum. Aceasta este, însă, doar plafonarea.

Pentru că există şi compensare, dacă vă încadrați în într-o limită de consum lunar de 500 kWh la energie electrică, atunci preţul pe care îl plătiți e şi mai mic: de doar 68 de bani pe kWh. Iar dacă într-o lună consumați maximum 300 de metri cubi de gaz, atunci preţul scade la 22 de bani.

Vestea bună este că au fost introduse plafonări şi pentru toate firmele mici şi instituțiile publice. Până acum beneficiau de aceste reduceri doar spitalele, școlile şi grădinițele. Toate vor achita de acum maximum 1 leu pe kWh pentru energia electrică şi maximum 37 de bani pentru gaze naturale.

blank