Augustin Zegrean
Actualitate

Cum se pot impozita titlurile de stat. Augustin Zegrean: Legea va fi atacată la CCR

Titlurile de stat vor fi şi ele impozitate în noul pachet de măsuri fiscale ale Guvernului? Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR, a explicat care este capcana uriaşă de care trebuie să se ferească guvernanţii.

Titlurile de stat nu pot fi impozitate retroactiv

Cum se vor impozita titlurile de stat? Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a analizat posibilitatea ca statul român să impoziteze aceste titluri.

Magistratul a explicat că acest lucru nu este posibil din punct de vedere legal. Motivul: ar însemna că se dă o lege cu efecte retroactive.

Titlurile de stat care au fost deja cumpărate nu mai pot fi impozitate, a subliniat fostul şef al CCR.

Aceasta ar fi una dintre măsurile care ar putea fi incluse în pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea.

„Legal nu se poate lucrul acesta pentru că ar însemna că legea pe care o dau să aibă efecte retroactive.

Nu poţi să revii asupra acestei situaţii, asta numai dacă te joci de-a statul”, a declarat Augustin Zegrean la postul Prima News.

Dacă legea va fi adoptată într-o astfel de formulă, va fi atacată în mod sigur la CCR

El a subliniat că dacă o astfel de măsură va fi adoptată, vor fi impozitate doar noile titluri de stat.

„Vor fi impozitate doar cele care sunt cumpărate de acum încolo, cele cumpărate deja nu mai pot fi impozitate”, a adăugat fostul preşedinte al Curţii Constituţionale.

În caz contrar, legea va fi atacată la Curtea Constituţională, o astfel de acţiune putând fi deschisă inclusiv de cei care deţin acum titluri de stat.

„Dacă vor face asta şi legea aprobată prin asumare poate fi atacată la CCR sau poate fi atacată de cei care deţin titluri de stat, în momentul în care li se va reţine impozit pe banii aceia.

Vor da statul în judecată şi vor invoca excepţia de neconstituţionalitate. Ei se joacă cu Curtea, că poate nu atacă nimeni”, a mai precizat Augustin Zegrean.

Zegrean a mai comentat şi decizia Guvernului condus de Marcel Ciolacu de a-şi asuma răspunderea pe aceste măsuri fiscale. El spune că asumarea răspunderii nu îi va feri pe guvernanţi de atacurile la CCR şi nici de moţiuni de cenzură.

Asumarea răspunderii este o metodă permisă de Constituţie, însă nu ar trebui folosită în exces, a adăugat Augustin Zegrean.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale?

În urmă cu câteva zile, fostul şef al CCR vorbea şi despre legea care modifică pensiile speciale, afirmând că aceasta a fost scrisă cu multe probleme.

Actul normativ este neclar şi greu de aplicat, fiind greu de înţeles ce se urmăreşte prin legea asta, afirmă acesta.

„Să spui aşa, per total, că se taie pensii, e una, dar să scrii în lege lucrul ăsta este altceva. Acolo au avut probleme.

Chiar cred că nu sunt specialişti şi eu am spus de multe ori: se poate rezolva problema asta, dar trebuie rezolvată conform legii şi cu respectarea legii şi a Constituţiei.

Nu e destul să vrei să scrii o lege, trebuie să ştii să scrii o lege, adică eu, care sunt beneficiarul legii, să înţeleg ce îmi spune acolo”, a precizat Augustin Zegrean.

blank