Business

Cum să fii smart pe energie – cât poți economisi dacă alegi electrocasnice eficiente energetic

Ca urmare a dezvoltării unor produse din ce în ce mai eficiente din punct de vedere energetic și pentru că diferența dintre A++ și A+++ este mai puțin evidentă pentru consumator, clasele de eficiență energetică s-au schimbat. În martie 2021, a fost stabilită o nouă etichetă energetică cu scopul de a identifica mai clar cele mai eficiente aparate electrocasnice.

Anterior, gradul de eficiență energetică era indicat cu literele: A+++, A++, A+, A, B, C și D. Odată cu această modificare s-au eliminat nivelurile A+++, A++ și A și s-a stabilit o nouă clasificare reprezentată de următoarele 7 litere: A , B, C, D, E, F, G, eticheta A fiind cea cu cea mai mare eficiență și G cea cu cea mai mică.

Această măsură are scopul de a elimina confuzia privind clasificarea dintre A+++, A++, A+ și A, întrucât poate exista o mare diferență între o categorie și alta și, aparent, fiind categoria A, toate aceste game sunt identificate cu un nivel ridicat de eficiență energetică, când chiar nu sunt.

Odată cu noua etichetă energetică, litera A este rezervată doar pentru acele electrocasnice cu adevărat eficiente din punct de vedere al consumului, deși deocamdată nu pot ajunge decât la gradul B cel mult, întrucât nivelul A este rezervat electrocasnicelor noi, mai eficiente energetic.

Noul model de etichetă energetică clasifică aparatele electrocasnice în funcție de consumul lor astfel:

 

  • A: este reprezentată de culoarea verde închis. Este o etichetă care va încorpora aparate electrocasnice îmbunătățite cu eficiență energetică ridicată, necunoscută până atunci.
  • B: verde, se potrivește cu eticheta A+++.
  • C: corespunde cu eticheta A++ și are o culoare verde ușor intens.
  • D: de culoare galbenă și corespunde clasei A+ a etichetei energetice „vechi”.
  • E: Se identifică prin culoarea portocalie și corespunde  clasei A a etichetei energetice vechi.
  • F: de culoare portocalie intens, include electrocasnicele din clasa B a etichetei vechi.
  • G: este clasa cu cea mai mică eficiență energetică și este reprezentată de culoarea roșie. Spre deosebire de clasa precedentă, această nouă categorie include electrocasnicele care generează între 75% și 100% din consum, care în lista anterioară corespundeau grupei C și D.

 

Tipuri de electrocanisce folosite mai des într-o locuință

Dacă luăm ca exemplu o gospodărie medie formată din doi adulți și doi copii, putem găsi în medie între 18 și 20 de aparate electrocasnice și electronice. La o analiză rapidă, cele mai des folosite electrocasnice dintr-o locuință sunt următoare:

  • frigiderul,
  • mașina de spălat,
  • cuptorul cu microunde,

Pe această listă poate fi incluse și robotul de bucătărie sau aparatul de cafea.

Ce diferență există între un frigider din clasa energetică A față de unul din clasa G

La achiziționarea unui frigider trebuie luate în considerare toate caracteristicile aparatului și nevoile tale, dar mai ales consumul de energie al frigiderului. Întrucât, deși inițial consumul său de energie nu este mare, odată cu trecerea timpului devine mare.

Un frigider clasa A consumă 340 kWh pe an, cu 48% mai puțin decât un frigider clasa D și cu 60% mai puțin decât un frigider clasa G. În cei zece ani de viață utilă presupusă, ar consuma cu 5.100 kWh mai puțin (echivalentul la aproximativ 400 de euro) decât un frigider similar din clasa G.

După cum poți observa, poți consuma mai puțină energie, în mod mai eficient, fără a sacrifica din confort. Este suficient să faci o schimbare smart pentru a reduce consumul. Mai exact, să alegi inteligent un frigider dintr-o clasă energetică superioară. În plus, pe lângă etichetele energetice, trebuie să iei în considerare aspectele următoare:

  • Clasa climatică: temperatura ambientală recomandată de producători pentru a garanta funcționarea optimă a frigiderelor. Este indicată cu intervale de litere:
  • SN’ 10ºC – 32ºC
  • N’ 16ºC- 32ºC
  • ST ’18ºC- 38ºC
  • T’ 18ºC- 43ºC
  • Selectarea temperaturii: producătorii recomandă păstrarea frigiderului la 5ºC și a congelatorului la -18ºC.
  • Dimensiune: nu cumpăra un frigider mai mare decât ai nevoie, pentru ca va consuma mai mult decât este necesar și nu vei profita de el.
  • Gheață și îngheț: sunt elemente izolatoare și îngreunează răcirea interiorului frigiderului. De câțiva ani, piața oferă modele no-frost (fără îngheț), care permit circulația continuă a aerului în interior.

Cum să reduci consumul de energie fără să renunți la confort în timp ce folosești frigiderul

Asigură-te că frigiderul se închide etanș. Poți verifica acest lucru punând o foaie de hârtie când închizi ușa. Dacă foaia alunecă cu ușurință atunci când încerci s-o scoți, atunci garniturile sunt proaste și trebuie înlocuite.

Ține ușa închisă și ai grijă să nu o lași întredeschisă. Frigiderul funcționează eficient când este deschis cât mai puțin.

Nu introduce alimente fierbinți în frigider.

Asigură-te că ții alimentele acoperite, deoarece astfel previi acumularea de umezeală în interiorul frigiderului.

Curăță în mod regulat partea din spate a frigiderului (în special, condensatorul). Dacă grătarul din spate al condensatorului este murdar, poate crește consumul de energie Grilele de ventilație situate în partea din spate a acestuia trebuie verificate și curățate de cel puțin două ori pe an. Astfel menții orificiile de ventilație curate.

Dacă nu folosești frigiderul timp de cel puțin 15 zile, scoate-l din priză, curăță-l și lasă ușile deschise ca să se aerisească.

Așadar, nu uita! Un consum mai redus de energie nu înseamnă scăderea calității vieții, restricții, ci doar să faci alegeri inteligente și să iei  măsuri la fel. Fii smart pe energie! Alege electrocasnice eficiente energetic!

 

blank