Life

Cum poate ajuta cititul la dezvoltarea imaginației și a vocabularului

S-ar zice că ceea ce numim construirea vocabularului se face majoritar prin socializare, prin comunicare li exersare zilnică a elementelor de limbaj. Deși adevărat, acest lucru mai are la bază și o altă componentă și anume exersarea cititului, încă din copilărie. Limbajul este o abilitate pe care o ”hrănim” de-a lungul vieții, iar o dată cu creșterea numărului de cărți pe care le citim sporește și vocabularul, ajutându-ne astfel să ne exprimăm mai clar și coerent. Dacă și tu vrei să îți îmbogățești lexicul, iată cu te poate ajuta în plus cititul să faci acest lucru.

Cititul stimulează imaginația prin idei și concepte noi

Atunci când citești o carte, în funcție de subiectul acesteia ea te poate transpune în lumi fascinante, diferite de realitatea cotidiană. Citind, reușești nu doar să pătrunzi în aceste lui ci și să le exprimi cu ajutorul gândurilor și cuvintelor.

Cărțile pe care le poți cumpăra la cel mai convenabil preț de pe Ce Citesc, sunt destinate tuturor grupelor de vârstă astfel că vei putea găsi cărți adaptate nivelului tău de lecturi, care să îți stimuleze imaginația și care să îți îmbogățească vocabularul, astfel încât conceptele noi citite să construiască un tot unitar care sporește în performanță. Conceptele noi se sedimentează în timp, iar prin exercițiu vei vedea că vorbirea se îmbogățește, la fel ca și abilitățile analitice de folosire ale cuvintelor.

Cititul pune bazele abilităților de comunicare

Experții în parenting ne spun că este necesar să le citim celor mici carti pentru copii pentru a-i ajuta pe aceștia să comunice mai ușor. Atunci când citim aflăm informații noi, dar primi în același timp și exemple concrete de comunicare. Spre exemplu, copiii primesc, ca urmare a lecturii, exemple de formulare a răspunsurilor, a întrebărilor, dar și elemente noi de limbaj, care îi ajută să comunice mai ușor. Acest lucru se vede cel mai bine în cazul copiilor de circa 2-3 ani, care reușesc să acumuleze o mulțime de informații ca urmare a faptului că părinții le citesc diferite lecturi adaptate vârstei.

Citește și  Sfaturi ca să ai un corp de zeiţă la plajă

Dezvoltarea creativității

Cărțile ne permit adesea să ne dezvoltăm și la nivel de creativitate, abilitate observabilă mai ales atunci când discutăm cu cei din jur sau atunci când este nevoie să exprimăm la rândul nostru diferite atitudini, opinii sau păreri. Spre exemplu, un tânăr care citește va putea cu ușurință să realizeze un eseu sau o compunere doar pentru că are un vocabular dezvoltat. La serviciu ne este mai ușor să ne exprimăm creativ și coerent atunci când citim, tocmai pentru că știm, ca urmare a lecturii, cum să găsim surogat pentru anumite cuvinte și cum să folosim sinonimele sau metaforele pentru a exprima ceea ce ne dorim.

O carte potrivită îți aduce mai mult decât o simplă poveste, pentru că în paginile ei vei găsi idei noi, vei găsi culoare și trăire, dar și moduri noi de exprimare și dezvoltare. De aceea este important ce cărți alegi pentru lecturile uzuale, astfel încât acestea să nu fie foarte dificile, ci să poată constitui o lectură plăcută, la care să te întorci întotdeauna cu plăcere.

blank