Centru
International

Cum arată un centru de „reabilitare” în care sunt ținuți soldații ruși care refuză să lupte pe front

Pe canalele de Telegram rusești a apărut o înregistrare video cu un așa-zis centru de „concentrare și reabilitare”, în fapt un centru de tortură al FSB, în care sunt ținuți soldații ruși care refuză să lupte în Ucraina, relatează cercetătorul independent Chris Owen.

Potrivit relatărilor de pe rețelele de socializare din Rusia, în jur de 230 de oameni sunt încarcerați la un centru respectiv, majoritatea acestora fiind încorporați în cadrul „mobilizării parțiale” decretate de președintele Vladimir Putin anul trecut.

Owen amintește că, începând cu luna noiembrie a anului trecut, în Rusia au apărut zvonuri persistente potrivit cărora unii dintre soldații ruși care refuză să lupte, porecliți „refuznici” de camarazii lor, sunt încarcerați și torturați în subsolul casei de cultură din satul Zaițeve, aflat în regiunea Lugansk ocupată de forțele trimise de Vladimir Putin în Ucraina.

Înregistrarea video apărută pe canalele de Telegram rusești arată un număr mare de bărbați ținuți în beznă aproape totală, în încăpere putând fi observat o singură sursă de iluminat, în afară de lanterna de mână folosită de militarul care prezintă condițiile în care sunt ținuți soldații.

Acesta numește locul un „centru de concentrare și reabilitare al forțelor armate ale Federației Ruse”, afirmând că în mod oficial el este folosit pentru „luptătorii aduși pentru reabilitare după operațiuni de luptă”.

El face o descriere ironică a condițiilor, spunând că „dormim aici, este foarte confortabil, este cald”, adăugând că bărbații care pot fi văzuți pe podea „încearcă pături din placaj”. „Super hiper anti-sovietic!”, adaugă un alt bărbat ce poate fi auzit în înregistrare.

La minutul 1:12 el arată înspre o cameră lăturalnică plină cu gunoaie, afirmând că aceasta este folosită ca toaletă de bărbații încarcerați. „Nu este tocmai un tribunal de justiție”, spune el despre locul în care sunt ținuți militarii, adăugând că „aici totul este absolut în aer”.

Chris Owen notează că el se referă probabil la faptul că bărbații sunt scoși periodic afară de către ofițerii FSB pentru a fi torturați la etajele superioare ale clădirii.

Soldații ruși care refuză să lupte sunt „lucrați” de FSB

Citește și  Preşedintele Mexicului vrea „o pauză” în relaţiile cu Spania, despre care spune că i-a jefuit țara

Potrivit relatărilor altor soldați ruși, bărbații sunt duși la Zaițeve din centre de detenție supravegheate de procurori militari în Troițke și Rozsîpne, alte două localități din regiunea Lugansk, unde ofițeri politici fac presiuni asupra „refuznicilor” să își reia îndatoririle pe front.

Cei care refuză în continuare sunt duși la Zaițeve pentru a fi „lucrați” de FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, succesorul temutului KGB din perioada sovietică.

Dmitri Karpov, un soldat rus capturat de ucraineni, a relatat că a fost încarcerat aici, torturat și înfometat timp de 15 zile în luna noiembrie a anului trecut, înainte de a fi transferat într-un alt centru.

Un alt soldat rus care a fost încarcerat la Zaițeve în noiembrie anul trecut a reușit să îi trimită un mesaj text soției sale, unii militari reușind aparent să își ascundă telefoanele de gardieni.

„Draga mea, stăm în beci, mâncarea și apa ne-au fost restricționate. Ei (n.r. gardienii) nu te lasă nici măcar să mergi la toaletă, încearcă să ne trimită cu forța pe front. Ei nu fac o investigație, nu ne duc la un centru de detenție înaintea procesului, ne spun că vom fi duși pe front fără arme sub amenințarea armei. Poate că te voi vedea [din nou] (…) Vă iubesc pe toți, m-am săturat să îmi țin gura”, a scris acesta.

El a mai notat că responsabili pentru situație ar fi „coloneii Rumianțev și Doroșenko”.

„Refuznicii” ar fi trimiși oricum la luptă de armata lui Putin

Cercetătorul Chris Owen notează că Rumianțev este comandantul adjunct pentru „lucrări politico-militare” ale Armatei Întâi de Tancuri ce aparține de Districtul Militar de Vest al forțelor armate ruse, fiind în esență un ofițer politic responsabil de „moral”.

În ceea ce-l privește pe Doroșenko, soldatul se referea cel mai probabil la colonelul Evgheni Vladimirovici Doroșenko, comandantul diviziei 47 de tancuri din cadrul Armatei Întâi de Tancuri. Potrivit relatărilor soldaților ruși, Rumianțev ar fi direct responsabil de organizarea torturării „refuznicilor”, în timp ce Doroșenko exercită comanda generală.

Femeia care a primit mesajul a relatat că a depus o plângere la autoritățile militare, informându-le de tratamentul ilegal aplicat soțului ei și camarazilor săi.

„După ce am scris apeluri către unitatea militară că ei sunt ținuți în beci, ei au fost percheziționați cu forța și toate telefoanele rămase le-au fost luate. Ei stau în propriul rahat și sunt înfometați. Iar după aceea li s-a spus ‘mergeți și luptați’”, a relatat femeia ce a urmat.

blank