criză economică
Actualitate

Criză economică în România. Argumentele experților financiari

Analiștii financiari spun că România se confruntă deja cu o criză economică, iar efectele acesteia vor fi pe termen lung. Cifrele arată că țara noastră nu mai are investiții majore.

O criză economică este mai aproape decât cred politicienii, spun analiștii economici. Semnele declinului au apărut încă din toamnă, când Produsul Intern Brut(PIB)avea valoare apropiată cu cea din 2010, când în mod oficial era „criză financiară”. Pierderile pentru veniturile fiscale sunt estimate la de 3,45 miliarde de euro pentru perioada 2022-2026, în timp ce pierderea din valoarea adăugată în economie pentru aceeași perioadă este de 10,4 miliarde de Euro, arată o analiză a Bucharest Real Estate Club (BREC).

Criză economică în România. Ce spun experții financiari

criza economica, experti, inflatie, preturi

Experții financiari au corelat toate cifrele și spun că lipsa autorizațiilor de construcții contribuie la criza economică din România. Potrivit acestora, jumătate din deficitul bugetar, pentru acoperirea căruia au crescut taxele și s-au redus cheltuielile bugetare, are ala bază, conform statisticilor oficiale, stoparea tuturor autorizațiilor de construire și suspendarea documentațiilor de urbanism din București. Astfel, companiile internaționale, cu capital de investiții important, au părăsit țara noastră.

Conform analizei citată de știripesurse.ro, anularea planurilor urbanistice zonale(PUZ-uri) va aduce pagube în Capitală, cu prcădere în sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 .

Naționalizarea proprietății private, un pericol pentru țara noastră

x

Conform sursei citate, Asociația Oamenilor de Afaceri i-a avertizat pe politicieni cu privire la proiectul de lege inițiat de Ministerul Dezvoltării, o prin care se „naționalizează proprietatea privată”. „Este reglementare cu un conținut profund neconstituțional”, susțin oamenii de afaceri. Reprezentanții antreprenorilor din România au trimis o scrisoare deschisă liderilor coaliției, arătând că au „constatat cu reală îngrijorare pericolul pe care prevederile existente în Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor îl reprezintă pentru mediul de afaceri și, implicit, pentru economia românească.”

Acestea nu sunt singurele repere ale analiștilor fiscali, pentru a „declara” criză economică în România. Noile taxe prevăzute de Codul Fiscal au generat scumpiri în lanț. În prima lună a anului 2024, Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, pe fondul creșterilor masive de taxe. Mâncarea, utilățile și serviciile au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri. Ultimele date ale Institutului Național de Statistică(INS) arată că prețurile la produselor alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile cu 10,91%.

blank