Covidul
Medical

Covidul lasă sechele – Daunele asupra sănătății mintale cauzate de virus ar putea dura o generație

Pe lângă impactul fizic evident  Covidul atacă și mental afiemă profesioniștii din domeniul sănătății au declarat pentru CNBC că mulți oameni se luptă cu imensele schimbări emoționale pe care le-a adus această pandemie. În plus, le este greu să se adapteze la o „nouă normalitate” acum, când blocajele încep să nu mai existe.

Covidul lasă sechele – Daunele asupra sănătății mintale cauzate de virus

Covidul lasă sechele mentale, mulți psihologi și psihiatri au raportat mai multe persoane care au căutat sprijin pentru sănătatea mintală în timpul pandemiei, criza globală fără precedent de sănătate provocând o creștere a anxietății și depresiei.

„Nu am fost niciodată la fel de ocupat în viața mea și nu mi-am văzut niciodată colegii la fel de ocupați”, a declarat pentru CNBC Valentine Raiteri, un psihiatru care lucrează la New York.

„Nu pot redirecționa oamenii către alți medici pentru că toată lumea este plină. Nimeni nu ia pacienți noi. Așa că nu am fost niciodată la fel de ocupat în viața mea, în timpul pandemiei și niciodată în cariera mea”, a spus el, adăugând că a văzut, de asemenea, un aflux de foști pacienți care s-au întors la el pentru ajutor.

Raiteri a spus că mulți dintre pacienții săi lucrează în continuare de la distanță și au fost izolați, mulți simțindu-se „deconectați și pierduți de la viață”.

„Îmi este foarte greu să fac ceva”, a spus el, remarcând: „Nu pot face presiunile să dispară. Pot întotdeauna să tratez boala.”

Au fost efectuate numeroase studii privind impactul Covidului asupra sănătății mintale. Un studiu, publicat în revista medicală The Lancet în octombrie, a analizat prevalența globală a depresiei și a tulburărilor de anxietate în 204 țări și teritorii în 2020, din cauza pandemiei de Covid.

A constatat că sănătatea mintală a scăzut dramatic în acel an, cu aproximativ 53 de milioane de cazuri suplimentare de tulburări depresive majore și 76 de milioane de cazuri suplimentare de tulburări de anxietate observate la nivel global. S-a constatat că femeile și tinerii sunt afectați mai mult decât bărbații și adulții în vârstă.
Covidul lasă sechele

Anxietate

Întrucât pandemia a pornit din primăvara lui 2020, nu s-a știut cât de mult va dura. Psihologii spun că a existat o cantitate surprinzătoare de rezistență în primele luni ale izbucnirii virusului, în special atunci când multe țări au intrat în blocaje fără precedent.

Raiteri a spus că, în timp, însă, pierderea contactului social zilnic a început să ia amploare.

„Există cu siguranță un impact uriaș asupra sănătății mintale din cauza unei lungi perioade de incertitudine și schimbare care i-a lăsat pe oameni foarte izolați și nu sunt știu cum să se conecteze. Doar să fii în public și să interacționezi într-un mod foarte lejer cu străini, acesta ar fi un prim pas.”

Când nu mai primim acele semnale, a spus Raiteri, „vocile noastre interne devin mai puternice și ne este din ce în ce mai greu să ne auto-reglementăm”.

Acest lucru a creat o „oală sub presiune mare, în special pentru persoanele care au deja o vulnerabilitate”, a spus el.

Natalie Bodart, psiholog clinician din Londra și șef al The Bodart Practice, a declarat pentru CNBC că pandemia a însemnat că mulți oameni trebuie să se confrunte cu probleme în viața lor pe care le-au putut evita înainte, cum ar fi alcoolul, problemele relaționale, izolarea și singurătatea.

„Viețile noastre de zi cu zi servesc ca mecanisme de apărare. Ne distrag foarte multe lucruri care ne ajută să evităm lucrurile rele”, a spus ea.

Repere pierdute

Doliul, izolarea, incertitudinea și pierderea. Pierdere libertății, a relațiilor și a momentelor care nu pot fi retrăite și recuperate, sunt doar câteva dintre problemele care au afectat mulți oameni în timpul pandemiei. Psihologii spun că, deși pandemia s-ar putea afla în faza de final”, impactul asupra sănătății mintale al Covidului s-ar putea resimți ani de zile de aici încolo.

Alex Desatnik, psiholog clinician consultant din Regatul Unit, care lucrează cu adulți și copii, a declarat pentru CNBC că, crede că va fi nevoie de „cel puțin o generație” pentru a rezolva daunele aduse tinerilor.

„Copiii care au crescut în această stare, în această stare și acele lucruri de care au fost privați, vor lua asta cu ei de-a lungul vieții. Ca societate trebuie să ne implicăm cât putem de mult pentru a compensa ceea ce s-a întâmplat și încă se întâmplă, de fapt”, a spus el.

„O singură dată ești adolescent și ai 15 ani”, a spus el. „Tot ce știm despre dezvoltarea creierului, dezvoltarea fizică, dezvoltarea emoțională, cu fiecare vârstă există o fereastră unică de oportunități” în care să crești, să înveți și să te dezvolți, a spus el.

Covidul lasă sechele

Noua normalitate?

Apariția vaccinurilor Covid a anunțat ceea ce sperăm cu toții să fie începutul sfârșitului pandemiei, în ciuda noilor variante, cum ar fi omicron. Amenințarea unei noi mutații care ar putea prezenta un risc mai sever pentru sănătate este, de asemenea, o preocupare.

Deocamdată, totuși, majoritatea națiunilor dezvoltate, cu o acoperire largă de vaccinare și programe de rapel se redeschid și revin la „noua normalitate”.

Bodart a menționat că „un lucru cu care poate ne confruntăm acum în această etapă a pandemiei, este acest sentiment că nu ne întoarcem cu adevărat la cum au fost lucrurile înainte”.

„Am ajuns la această situație de viață hibridă acum, în care companiile și majoritatea locurilor par să accepte că această situație hibridă va continua. Deci, există un sentiment puțin ciudat în legătură cu asta”, a menționat ea.

Pandemia a oferit oamenilor o oportunitate de a ține piept problemelor și de a se confrunta cu ele. Au existat chiar și rezultate pozitive, a spus Bodart.

blank