COVID
Medical

COVID de lungă durată la 12 luni persistă şi la 18 luni

Majoritatea pacienților cu COVID-19 care au simptome persistente la 12 luni sunt susceptibile de a avea simptome și la 18 luni, sugerează noile date.

Constatările sunt extrase dintr-un studiu amplu efectuat pe 33.281 de persoane din Scoția care au fost testate pozitiv pentru coronavirus. Cele mai multe dintre rezultate sunt în concordanță cu cele din studii anterioare, de dimensiuni mai mici, notează Reuters.

În rândul unui subgrup de 197 de supraviețuitori ai infecțiilor simptomatice cu SARS-CoV-2 care au completat chestionare la 12 și 18 luni, majoritatea au raportat simptome persistente la ambele momente, au raportat cercetătorii în Nature Communications.

Procentul persoanelor care au declarat că nu prezentau o îmbunătăţire a stării de sănătate după 12 luni de la infectare a fost de 11%, iar cel al persoanelor care au prezentat o recuperare parţială a fost de 51%.

„Studiul nostru este important, deoarece contribuie la înțelegerea noastră privind COVID de lungă durată la populația generală, nu doar la acele persoane care trebuie să fie internate în spital cu COVID-19”, a declarat liderul studiului, Jill Pell de la Universitatea din Glasgow.

Vaccinarea înainte de infectare părea să protejeze împotriva unor simptome pe termen lung, au constatat, de asemenea, cercetătorii.

blank