coronavirus
Medical

Coronavirus la pisici. Veterinarii le dau pastile pentru oameni

Pandemia de coronavirus a făcut milioane de victime la nivel mondial, iar virusul afectează acum unul dintre cele mai iubite animale. Pisicile rimesc medicamente pentru oameni pentru a scăpa de această boală.

Virusul coronavirus afectează acum pisicile, iar autoritățile din Cipru au decis ca multe dintre aceste feline să primească pastile împotriva aceste boli. Este important de precizat că pastilele erau destinate inițial oamenilor.

Cabinetele veterinare din Cipru au primit loturi mari de pastile anti-COVID-19 din cele destinate oamenilor. În același timp, eforturile pentru ca răspândirea virusului în rândul animalelor să fie stopată continuă.

Mii de pisici au murit din cauza unei tulpini virulente de coronavirus felin în ultima perioadă. Ministerul Sănătății a început să elibereze tratamentul de pe data de 8 august, Ziua Internațională a Pisicii.

Această decizie a fost luată după ce a fost înregistrată o creștere alarmantă a cazurilor de peritonită infecțioasă felină (FIP) cauzată de coronavirusul felin. În cazul în care boala nu este tratată, pisicile riscă, în cele mai multe cazuri, să moară.

Focarul FCoV-23 din Cipru

Epizootia de COVID-19 la pisici a fost numită drept „focarul FCoV-23”, iar primele cazuri cazuri au fost înregistrate la începutul acestui an în Nicosia, capitala Ciprului. Reprezentanții Asociației Veterinare Pancyprian au transmis că, în primele patru luni ale anului, virusul s-a răspândit în întreaga țară.

În același timp, experții de la universitatea din Edinburgh au constatat că, în decurs de trei luni, numărul de pisici confirmate cu acest virus prin teste PCR a crescut de 20 de ori față de anul 2022.

Covid-19, virus, boală, deces, test pcr,

Virusul felin nu este înrudit cu COVID-19 și nu poate să fie luat de oameni. Cu toate acestea, ingredientul activ din pastilele anti-COVID pentru oameni s-a dovenit a fi benefic și pentru pisicile confirmate cu virusul.

Coronavirusul felin a fost înregistrat pentru prima dată în anii 1960 și se transmite prin fecalele psicilor infectate. Focare au mai apărut de-a lungul timpului în Marea Britanie, SUA, Taiwan și Grecia, dar au fost limitate la nivelul crescătoriilor de pisici.

Virusul din Cipru pare să aibă o formă mult mai virulentă și chiar animalele de companie care trăiau în interiorul casei au murit. Cipru este o țară cunoscută pentru numărul mare de pisici care trăiesc aici.

Există o legendă care spune că Sfânta Elena, mama împăratului roman Constantin cel Mare, a ordonat ca pisicile să fie aduse din Palestina și Egipt pentru a scăpa Ciprul de șerpii veninoși, potrivit The Guardian.

blank