Gaze
Actualitate

Consumul de gaze în UE a scăzut cu 17,7% în perioada august 2022 – martie 2023. Date oficiale Eurostat

Datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) arată că consumul de gaze în UE a scăzut cu 17,7% în perioada august 2022 – martie 2023, comparativ cu consumul mediu din august 2017 – martie 2022.

Presa internațională notează că această reducere a depășit obiectivul voluntar de economisire de 15% stabilit de statele membre ale UE pentru această perioadă, după invazia Rusiei în Ucraina.

Această reducere a depășit obiectivul voluntar de economisire

Dintre statele membre, doar Malta şi-a majorat consumul de gaze în această perioadă (+12,7%), conform informațiilor preluate de efe.com

Simultan, pragul de 15% nu a fost atins de Slovacia (-1%), Spania (-10,8%), Polonia (-12,5%), Slovenia (-13,8%) şi Belgia (-14,5%).

La polul opus, cele mai mari scăderi le-au înregistrat Finlanda (-55,7%), Lituania (-40,5%) şi Suedia (-37,2%), arată datele publicate de Eurostat.

În luna martie 2023, ţările din UE au stabilit prelungirea cu un an, între 1 aprilie 2023 şi 31 martie 2024, a acestui obiectiv de economisire voluntară de 15%.

Amintim că este inclusă şi o clauză de urgenţă, care, în cazul în care va fi activată, va face ca măsura să devină obligatorie.

Gazprom a lansat un avertisment pentru Europa

Amintim că gigantul rus Gazprom a avertizat marți, 18 aprilie, că va fi foarte dificil pentru Europa să își reumple capacitățile de stocare a gazelor la nivelul de anul trecut, după ce a încheiat sezonul rece cu rezerve relativ scăzute.

„Operaţiunea va fi dificil de realizat, ţinând cont de deciziile motivate politic, menite să refuze importurile de gaze ruseşti. Volumele de gaze disponibile pe piaţa din Europa vor fi puternic afectate de concurenţa pentru gazele naturale lichefiate”, a transmis Gazprom.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în anul 2022, Europa a importat prin conducte 62 de miliarde de metri cubi de gaze ruseşti, cu 60% mai puțin decât media din ultimii cinci ani.

Deşi Europa „este mândră că a trecut cu bine prin iarnă”, un raport recent al Agenţiei Internaţionale pentru Energie arată că securitatea aprovizionării cu energie va fi critică în următorul sezon rece, a remarcat Peter Szijjarto săptămâna trecută după întrevederea cu vicepremierul rus Alexander Novak şi cu directorul Rosatom, Alexei Ligaciov.

Nu există garanţii că iarna următoare va fi la fel de blândă cum a fost cea care a trecut, iar nevoile energetice ale Chinei sunt în creştere după ce această ţară şi-a redeschis economia afectată până recent de restricţiile anti-COVID, ceea ce va pune presiune pe piaţa gazelor naturale lichefiate (GNL), a căror capacitate oricum este limitată, a motivat ministrul ungar înţelegerile cu Rusia care să asigure Ungariei aprovizionarea cu energie.

blank