Life, Stiri

Conexiuni cu risc: cum ne afecteaza viata internetul si telefoanele mobile

Asteptam acest moment pentru ca era inevitabil. Psihologii trag concluzii ingrijoratoare asupra impactului pe care il au asupra vietii noastre Internetul, telefoanele si platformele de socializare. Afla ce spun expertii, ce carti poti citi pe aceasta tema si cum poti alege sa traiesti in echilibru, si online, dar si offline.

Frani-bks-12

Afla ca aproape 20% din posesorii de telefoane (smartphone), cu varste intre 18 si 34 de ani, au declarat ca isi folosesc telefoanele in timp ce fac sex! Cum e asta? Ciudat? Infricosator? Nu stiu ce crezi, dar pe mine m-a zdruncinat informatia generata de Harris Interactive Poll. Atunci este normal ca foarte multi tineri indragostiti sau cupluri cu state vechi prefera sa ia masa sau cafeaua impreuna, dar separat, fiecare butonandu-si alert telefonul, in cea mai mare parte din timp; de cate ori nu vedem asta? Principiul dinamicii spune ca orice actiune are si o reactiune.

Cam asa sta treaba si cu aceasta dependenta creata rapid si absorbita de generatii atat de diferite. Ne lasam cu totii atrasi de avantajele incontestabile si convenientele nenumarate oferite de Internet, smartphone-uri, petrecem un timp considerabil pe platformele de socializare si nu ne putem imagina cum sa traim offline. Dar care este reversul medaliei sau cum ne fragmenteaza atentia si calitatea vietii acest impuls transformat in nevoie, de a fi in permanenta conectati?

Acum mai bine de zece ani, cea mai buna prietena a mea – ea fiind calmul intruchipat, drept dovada ca a ajuns psihoterapeut – a dat cu mine de pamant printr-o fraza scurta si la obiect. „Desi vorbesc cu tine, nu ma asculti, doar ma auzi, te uiti prin mine si nu este nici frumos, nici sanatos“, mi-a spus ea. Am crezut ca intru in pamant de rusine, tocmai pentru ca avea dreptate. Asa ca am tacut. Dupa o tacere prin care mi-am cerut, practic, iertare, mi-am spus ca e musai sa-mi controlez atentia si reactia, cel putin in ce priveste oamenii si lucrurile importante pentru mine. Desigur, atunci nu existau nici Facebook-ul, nici Instagram-ul si nici Pinterest-ul, aveam o singura adresa de mail si nici nu mi-as fi imaginat ca vom deveni aproape toti niste ametiti, ce-i drept superconectati, dar cu o putere de concentrare atat de discutabila.

Sunt eu un caz aparte – desi mi-este foarte greu sa cred asta – sau te deranjeaza la fel de mult cand simti, si asta la ordinea zilei, ca oamenii nu sunt atenti, sau daca sunt, nu-i tine mai mult de cateva clipe? Cu oricine ai vorbi poti vedea in ochii sai… absenta – atitudine care devine o constanta in viata noastra. Nu dramatizam, disecam si nu putem ignora faptul ca in ultima vreme se fac tot mai multe studii, se scriu tot mai multe carti si articole care avertizeaza in privinta platformelor de socializare ce devin tot mai favorizate in detrimentul vietii reale.

Am citit recent in ELLE USA despre noua carte a lui Daniel Goleman, “Focus”, in care acesta vorbeste despre atentie – secretul performantei. Ei bine, autorul celebrei carti “Inteligenta emotionala” spune ca atentia „este in pericol, sub asediu“ si trage un semnal de alarma asupra dependentei generate de telefonul mobil. De multe ori, cu ochii pe mail, pe telefon, cu mouse-ul pe Like sau ♥, cu chat-ul deschis, pe Twitter (ca medie, alternam intre 37 de ferestre Windows si aplicatii, pe ora!), pierdem contactul cu realitatea, cu ce se intampla in jurul nostru, ignorand situatii si chiar persoane dragi, distrasi fiind de la esential.

Mona Andreea Blacioti, psiholog clinician si psihoterapeut la Sanamed, e de aceeasi parere: „Daca nu suntem constienti de pericol, aceasta conectare permanenta ne fura viata. Toate intamplarile minore devin evenimente majore cand sunt mediatizate. Nu esti pe Internet, nu existi! Asa ca suntem la curent cu toate nimicurile, dar pierdem insasi esenta lucrurilor. Poate ca ar trebui sa incepem un proces de reeducare, astfel incat sa reinvatam sa traim echilibrat. Intr-adevar, nu ne putem imagina viata fara Internet, fara telefon, dar exista pericolul, din ce in ce mai mare, al insingurarii. Ne indreptam spre o societate de indivizi singuri, izolati, in care toti vorbesc, dar nu asculta nimeni“.

Sa nu ma intelegi gresit, eu insami sunt o mare consumatoare de retea si ma deconectez doar cand dorm, dar pledez pentru echilibru si normalitate. Ca sa nu mai vorbesc de exemplul pe care-l dam celor mai tineri decat noi. Ma gandesc cu groaza la competitiile care se creeaza printre copii, la cum vor ei cu tot dinadinsul sa aiba telefon din primul an de scoala, de exemplu, sau cum multi parinti creeaza cont de Facebook pentru un copil care abia a invatat sa mearga. Cu acest gand, am stat de vorba cu doamna doctor Simona Druga, medic specialist psihiatrie copii si adolescenti la Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala „Salvati Copiii“, care ne spune ca exista studii si pro, si contra.

„Numeroase studii arata ca utilizarea Internetului imbunatateste capacitatea de a lua decizii, memoria de lucru si stimuleaza functiile cognitive la varstnici, reprezentand chiar un factor de protectie impotriva bolii Alzheimer. De exemplu, un studiu efectuat la UCLA arata ca persoanele varstnice care petrec chiar si o scurta perioada de timp in efectuarea de cautari pe Internet pot experimenta modificari in activitatea creierului, a carui functionare se imbunatateste semnificativ, combatand modificarile fiziologice legate de varsta. Un alt studiu indica faptul ca utilizarea Internetului creste nivelul inteligentei (IQ), desi poate avea, in acelasi timp, o influenta negativa asupra retelelor neuronale.“

Bineinteles, exista avantaje si dezavantaje. Doamna doctor Druga spune ca „totusi, o utilizare necontrolata, patologica, poate avea un impact negativ asupra performantelor (profesionale, la adulti sau scolare, in cazul copiilor), a relatiilor sociale si asupra starii noastre emotionale. Internetul utilizat excesiv determina dificultati de concentrare si sustinere a atentiei. Acest exces scade capacitatea de gandire creativa, poate determina neglijarea activitatilor zilnice, dezvoltarea de relatii interpersonale defectuoase, izolare sociala, comportamente agresive, depresie, privare de somn, oboseala cronica, slabirea sistemului imunitar si uneori chiar dependenta fizica“.a

blank