Comunitatea Declic provoacă un cutremur în sistemul de pensii!
Actualitate

Comunitatea Declic provoacă un cutremur în sistemul de pensii! Informația momentului despre aceste pensii

Protest de amploare în fața Guvernului de la București! Comunitatea Declic solicită eliminarea anumitor pensii. „În ritmul în care Guvernul îşi respectă promisiunile, România va pierde banii din PNRR”, anunțul protestatarii.

Comunitatea Declic solicită tăierea pensiilor speciale

O acţiune organizată de către Comunitatea Declic este programată să se desfăşoare miercuri, 7 decembrie 2022, în faţa sediului Guvernului de la București, unde participanţii vor solicita eliminarea pensiilor speciale, afişând şi un mesaj de mari dimensiuni în acest sens.

Protestul va începe la ora 12 în faţa Guvernului României, unde membrii Comunităţii Declic vor merge în audienţă, pe rând, şi vor solicita tăierea pensiilor speciale. Pe toată durata audienţelor, protestatarii vor afişa mesajul „Tăiaţi pensiile speciale”. Mesajul, lung de peste 10 metri, va ocupa toată alveola de la intrarea C în Palatul Victoria, în aşa fel încât să fie văzut de guvernanți. Protestatarii vor depune la Guvernul României şi cele peste 139.400 de semnături ale petiţiei „Tăiaţi pensiile speciale”.

Comunitatea Declic solicită Guvenului de la București să urgenteze adoptarea proiectului de lege şi trimiterea lui în Parlamentul României.

„Acum 2 săptămâni, ministrul Muncii spunea în Parlament că în trei zile coaliţia va agrea proiectul de lege privind tăierea pensiilor speciale. Astăzi, anunţă că Guvernul nu se grăbeşte să respecte termenul de 31 decembrie. Suntem în ultima lună a anului şi încă nu avem un proiect public privind reforma sistemului de pensii. În ritmul în care Guvernul îşi respectă promisiunile, România va pierde banii din PNRR şi va plăti de la anul pensii indexate pentru speciali”, a declarat, miercuri, Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei „Tăiaţi pensiile speciale!”.

Banca Mondială și Comisia Europeană supervizează eliminarea pensiilor speciale

Anunțul lor vine la o zi distanță după ce ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a anunțat că Banca Mondială și Comisia Europeană supervizează eliminarea pensiilor speciale din România.

„Începând de ieri (luni – n.r.) am început început dezbaterile într-o comisie tripartită, ca să îi spunem așa. Am avut în prima parte a zilei vizita specialiștilor Băncii Mondiale, avem după-amiază și spre seară discuții cu specialiștii de la Comisia Europeană. Continuăm aceste discuții pe toată perioada acestei săptămâni. Urmează să mai solicităm niște date de la ministerele implicate cu aceste legi, apoi să avem ultima analiză și un studiu de impact.

De precizat este că din discuțiile avute cu Comisia, nu suntem legați atât de tare de termenul de 31 decembrie, cât suntem legați de a discuta transparent. A apreciat Comisia că am prezentat transparent. E mai important să ajungem la un acord final, decât să ne grăbim”, a declarat, marți, Marius Budăi.

El precizat, totodată, că proiectul există, dar că este posibil să nu fie aprobat sau publicat în Monitorul Oficial până la finalul anului. Acesta a reamintit că reducerea cheltuielilor va exista, dar se va face prin mai multe moduri. De exemplu, nu se vor mai permite perioade asimilare foarte mari.

„Legea va fi cât de repede depusă în Parlament. (…) Cu siguranță nu va fi pusă în pericol implementarea PNRR dacă nu va fi depusă până la 31 decembrie pentru că noi vorbim de cererea de finanțare 3. (…) Sunt incluse (pensiile militare -.n.) acolo. Am demonstrat că pensiile militare au trecut deja prin două reforme. (…) Îndeplinim toate condițiile din PNRR”, a adăugat ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

blank