Se spune că omul gospodar își face iarna car și vara sanie. Pentru că e greu să anticipezi într-o mare măsură cu ce scumpiri ne vom trezi la finalul anului, ar fi bine să iei în calcul deja achiziționarea combustibilului solid de încălzire. Astăzi discutăm despre peleți, despre tipurile și clasificarea acestora.
Este esențial să știi să îți achiziționezi peleții după niște criterii cheie privind calitatea. În caz contrar, riști să faci achiziții pe care le vei regreta în timp, achiziții ce pot fi o adevărată gaură în buget.
Câte tipuri de peleți există?
Atunci când cauți peleti de vanzare, trebuie să știi că piața îți oferă două alternative și anume peleții din rumeguș de rășinoase ( brad, pin, tisă sau molid) și peleții din rumeguș de foioase (salcâm, stejar, fag, tei, carpen și așa mai departe). În cazul ultimei categorii, s-ar putea să mai găsești în compoziția peleților și bucăți întregi de lemn. De ce? Pentru ca aceștia să nu se deformeze.
Dacă alegi peleții din stocul de la Tomibena, să știi că sunt făcuți din rumeguș de rășinoase. Prezintă o umiditate scăzută, cuprinsă între 8 și 10%, ceea ce înseamnă că au o ardere puternic degajatoare de căldură.
Ce dimensiuni au peleții?
Peleții se regăsesc pe piață într-o formă cilindrică, iar diametrul lor este cuprins între 6 și 8 mm. Lungimea lor este între 5 și 45 de mm. Asta înseamnă că nu îți vor ocupa prea mult spațiu atunci când vine vorba de depozitare. În plus, ei vin aranjați într-o manieră care să favorizeze transportul, dar și depozitarea.
Peleții din rumeguș de rășinoase de la Tomibena de exemplu au diametrul de 6 mm și o lungime de 20-45 mm. Sunt un produs austriac, ceea ce înseamnă că se supun normelor austriece M 7135, respectiv DIN plus 51731. Puritatea și calitatea lor este tot timpul verificată.
Clasele de calitate ale peleților
Peleții sunt clasificați în funcție de Standardul EN 14961-2, fiind standardul European de clasificare pentru acest tip de material. Așadar, în funcție de acesta, există 3 categorii de peleți:
- clasa de calitate A1
Peleții din această clasa de calitate sunt ușor de recunoscut prin faptul că produc foarte puțină cenușă și au cel mai înalt nivel de putere calorică.
- clasa de calitate A2
Este destinată mai mult în scop industrial, acolo unde arderile sunt mai mari și rezultă astfel o cantitate semnificativ mai mare de cenușă.
- clasa de calitate B
Aici vorbim despre peleții ce produc cea mai mare cantitate de cenușă de pe urma arderii.
Știai că peleții din rumeguș de rășinoase de la Tomibena se încadrează în clasa de calitate A1? Ei produc o calitate infimă de cenușă am putea spune și au o putere calorică, atunci când umiditatea lor este cuprinsă între 8-10%, de 4200 kcal/kg.
Dacă vrei să înveștești în combustibil solid de calitate, dar și la un preț bun, alege peleții din rumeguș de rășinoase de la Tomibena. În cadrul magazinului online tomibena.ro îți sunt puse la dispoziție și alte informații despre acest produs.