CIA
International

CIA în secret ajută Ucraina să lupte cu Putin

Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin. Într-un buncăr ascuns într-o pădure din Ucraina, pe locul unei foste baze militare, funcționează un centru de comandă secret al armatei ucrainene de unde sunt monitorizați sateliții spioni ai Rusiei și sunt ascultate convorbirile comandanților ruși. Tot aici sunt urmărite traiectoriile dronelor kamikake spre țintele lor din interiorul Rusiei.

Secretul, dezvăluit de NYT, care îl citează, printre alții, pe generalul Serhii Dvorețki, unul din comandanți, este că baza este finanțată și parțial echipată de CIA.

Este rezultatul unui parteneriat care a făcut primii pași în 2014 și a devenit unul de încredere de-a lungul anilor. În prezent, este platforma care ajută Ucraina să se apere de agresiunea rusă, furnizând informații pentru atacuri țintite cu rachete, mișcări de trupe și sprijinind rețelele de spioni.

Buncărul face parte din colecția de baze de spionaj construite cu sprijinul CIA, inclusiv în 12 locații secrete de-a lungul graniței cu Rusia.

În 2016, CIA a început să antreneze un comando de elită cunoscut drept Unitatea 2245. Aceasta s-a îndeletnicit cu capturarea de drone și echipamente de comunicații ale Moscovei în vederea descifrării sistemelor de criptare. Unul din ofițerii de top a fost chiar Kirilo Budanov, actualul șef al serviciilor secrete militare.

În plus, CIA s-a implicat în instruirea unei noi generații de spioni ucraineni care au operat în Rusia, Europa, Cuba și alte țări cu prezență rusă masivă.

După invazia rusă, un mic contingent de ofițeri CIA a rămas într-o locație îndepărtată din vestul Ucrainei ajutând cu informații critice precum unde plănuia Rusia să lovească și cu ce arme.

„Fără ei, nu am fi avut cum să ripostăm în fața rușilor sau să îi învingem”, a dezvăluit Ivan Bakanov, la acea vreme șeful agenției de informații interne a Ucrainei (SBU).

Pe baza unor interviuri cu actuali și foști oficiali din Ucraina, Europa și SUA, NYT a prezentat detalii, multe în premieră, ale înfiripării unui parteneriat între CIA și serviciile ucrainene care a făcut din Ucraina un centru de colectare de informații despre Rusia.

Potrivit unui oficial european de rang înalt, spre sfârșitul lui 2021, Vladimir Putin a fost informat de către un serviciu de informații rus că CIA și MI6 folosesc Ucraina ca pe o platformă pentru lansarea operațiunilor împotriva Moscovei. În realitate, Ucraina a fost cea care a început să le curteze, în timp ce aceste agenții de informații au fost inițial neîncrezătoare și reticente.

Inițiativa i-a aparținut șefului de atunci al serviciilor militare, Vitali Kondratiuk, care a apărut la o întâlnire cu adjunctul șefului stației CIA încărcat cu documente secrete despre Flota Nordică a Rusiei, între care planuri detaliate ale celui mai recent submarin nuclear.

„Am înțeles că trebuie să creăm condiții de încredere”, a declarat generalul Kondratiuk.

„Relațiile au devenit din ce în ce mai puternice pentru că ambele părți au văzut valoarea lor, iar Ambasada SUA din Kiev – stația noastră de acolo, operațiunea din Ucraina – a devenit cea mai bună sursă de informații, semnale și orice altceva, despre Rusia”, a declarat un fost înalt oficial american.

Un început marcat de prudență

Primii pași ai parteneriatului au fost făcuți pe 24 februarie 2014 – după ce ucrainenii l-au dat jos pe președintele pro-rus Viktor Ianukovici – de noul șef al spionajului ucrainean Valentin Nalivaicenko care i-a sunat pe șefii stației CIA și MI6 și le-a cerut ajutorul pentru a reclădi din temelii agenția.

Pentru CIA, principala incertitudine era cât timp va rezista agenția împreună cu guvernul pro-occidental, având în vedere antecedentele negative.

Astfel că CIA a impus condiții și reguli, între care interdicția oricărei asistențe despre care ar fi fost așteptări rezonabile că ar putea avea „consecințe letale” precum asasinate și sabotaje pe teritoriul Rusiei.

Direcția a V-a

Nalivaicenko și-a numit un vechi colaborator, generalul Kondratiuk, în calitate de șef al contraspionajului, creând o nouă unitate paramilitară care a fost desfășurată în spatele liniilor inamice pentru a efectua operațiuni și a colecta informații pe care C.I.A. sau MI6 nu le-ar fi furnizat.

Cunoscută sub numele de Direcția a V-a, această unitate urma să fie alcătuită din ofițeri născuți după ce Ucraina și-a câștigat independența.

„Ei nu aveau nicio legătură cu Rusia. Nici măcar nu știau ce era Uniunea Sovietică”, a explicat Kondratiuk. „

După care zborul 17 al companiei Malaysia Airlines, între Amsterdam și Kuala Lumpur, s-a prăbușit în estul Ucrainei. Direcția a cincea a produs interceptări telefonice și alte informații, care au plasat rapid responsabilitatea pe seama separatiștilor susținuți de Rusia.

CIA a fost impresionată și și-a luat primul angajament semnificativ, furnizând echipamente de comunicații securizate și instruire specializată membrilor Direcției a V-a și altor două unități de elită.

Un al doilea pas a fost făcut când Kondratiuk a fost numit în fruntea serviciilor militare de informații (HUR), în 2015. SUA au înțeles că Ucraina era un punct bun de pornire pentru a recruta spioni ruși.

„Pentru un rus, să se lase recrutat de un american înseamnă să comită trădarea absolută, supremă”, a explicat generalul Kondratiuk, subliniind că, în schimb, să fie recrutat de un ucrainean „este doar o discuție între prieteni la o bere”.

Apoi, între șeful stației CIA de la Kiev și șeful HUR s-a creat o relație apropiată, astfel încât ultimul a fost poreclit „Moș Crăciun”.

În 2016, CIA a fost de acord să ajute HUR să se modernizeze și să își îmbunătățească capacitatea de interceptare a comunicațiilor militare rusești. În schimb, generalul Kondratiuk a fost de acord să împărtășească SUA toate informațiile sale brute despre ruși.

Buncărul

A început să fie construit cu fonduri și echipament furnizat de CIA sub comanda generalului Dvorețki după ce baza de la suprafață a fost distrusă de rachete, fiind abandonată. S-a lucrat doar noaptea, când nu exista riscul detectării prin sateliții ruși.

„Ăsta e unealta care pătrunde în sateliți și decodifică conversațiile secrete”, a dezvăluit generalul Dvorețki unui jurnalist de la NYT în timpul unui tur, adăugând că au spart și sateliții de spionaj din China și Belarus.

Un ofițer ucrainean a arătat două hărți recente – una a traiectoriilor sateliților ruși deasupra Ucrainei centrale și alta a acestora trecând deasupra instalațiilor militare strategice din SUA.

Totodată, CIA oferă și un program de instruire derulat în două orașe europene numit „Operațiunea Peștișorul de Aur” prin care ofițerii de informații ucraineni sunt învățați cum să se infiltreze și să fure secrete în Rusia și alte țări.

Aceștia au fost desfășurați la 12 baze situate la granița cu Rusia, de unde coordonează rețele de spioni în Rusia. Cei mai talentați dintre ei se ocupă și de recrutarea unor potențiale surse, precum și cu formarea de celule adormite pe teritoriul ucrainean care să se activeze pentru operațiuni de gherilă în caz de ocupație.

„Am făcut o distincție între operațiunile de colectare de informații și lucrurile care explodează”, a declarat un fost oficial american de rang înalt despre liniile roșii stabilite de CIA înainte de invazia rusă.

După ce a fost refuzat de CIA când a cerut asistență pentru misiuni clandestine de sabotaj în Rusia, ucrainenii au înțeles că trebuie să păstreze aceste lucruri pentru ei, a explicat Kondratiuk.

La acea vreme, generalul Budanov, era o stea în ascensiune în cadrul Unității 2245. Era cunoscut pentru operațiuni îndrăznețe în spatele liniilor inamice și avea legături profunde cu CIA. Agenția îl instruise și, totodată, luase măsura extraordinară de a-l trimite pentru reabilitare la Centrul medical militar Walter Reed (Maryland), după ce fusese împușcat în brațul drept în timpul luptelor din Donbas.

„Este țara noastră”, a replicat Kondratiuk CIA după o operațiune eșuată în Crimeea condusă de Budanov care i-a înfuriat pe americani și a dus la demiterea sa, potrivit unui coleg. „Este războiul nostru și trebuie să luptăm”.

În timpul administrației Trump, programele de instruire au devenit mai specializate și s-au construit noi baze secrete.

Baza din pădure s-a extins cu un nou centru de comandă și cazărmi, și a ajuns de la 80 la 800 de ofițeri de informații ucraineni. În această perioadă, parteneriatul a constat în colaborarea pentru a împiedica Rusia să interfereze în viitoarele alegeri din SUA.

Într-o operațiune comună, HUR a păcălit un ofițer din cadrul serviciului de informații militare al Rusiei să furnizeze informații care au permis CIA să facă legătura între guvernul rus și așa-numitul grup de hackeri Fancy Bear, care fusese legat de eforturile de interferență electorală din mai multe țări.

Generalul Budanov, numit de Volodmir Zelenski la conducerea HUR în 2020, a declarat:
„S-a consolidat tot mai mult. A crescut în mod sistematic. Cooperarea s-a extins la sfere suplimentare și a ajuns una pe scară mai largă”.

Înainte de invazie, CIA și MI6 își instruiseră omologii ucraineni în ceea ce privește recrutarea de surse și construirea de rețele clandestine și de partizani. În regiunea sudică Herson, ocupată de Rusia în primele săptămâni ale războiului, aceste rețele de partizani au intrat în acțiune, potrivit generalului Kondratiuk, asasinând colaboratori locali și ajutând forțele ucrainene să țintească pozițiile rusești.

În iulie 2022, spionii ucraineni au văzut convoaie rusești pregătindu-se să traverseze un pod strategic peste râul Nipru și au anunțat MI6. Ofițerii de informații britanici și americani au verificat apoi rapid informațiile ucrainene, folosind imagini din satelit în timp real. MI6 a transmis confirmarea, iar armata ucraineană a deschis focul cu rachete, distrugând convoaiele.

Generalul Dvorețki a dezvăluit că un sistem antiaerian german apără acum buncărul împotriva atacurilor rusești. Un sistem de filtrare a aerului protejează împotriva armelor chimice, iar un sistem de alimentare dedicat este disponibil, în cazul în care rețeaua electrică cade.

blank