China
International

China trimite o undă de șoc în toată lumea! La asta nu s-ar fi așteptat nimeni

China nu a condamnat Rusia pentru invadarea Ucrainei: Qu Dongyu, directorul general al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), este acuzat de Occident că nu reușit să gestioneze criza globală privind alimentele, o criză exacerbată de războiul din Ucraina.

Chinezul Qu Dongyu ar fi izolat puterile occidentale, care sunt principalii susținători ai agenției, cu stilul său de conducere tehnocrat și conexiunile pe care le are cu Beijingul. Acest lucru, în opinia unor lideri occidentali, i-au știrbit credibilitatea și capacitatea de a atenua criza alimentară, scrie Politico.

Nu face nimic fără să se consulte cu Beijing-ul

Invadarea Ucrainei, în februarie, a fost primită cu o tăcere suspectă de către FAO și, deși mesajul s-a schimbat de atunci, criticii lui Qu spun că organizația ONU ar trebui să dea dovadă că poate face mai mult în ceea ce privește criza alimentară, care amenință să provoace foamete în toată lumea, subliniază Politico.

„De fapt, nimeni nu-l ia în serios: nu este el, de fapt este China”, a declarat un fost oficial al ONU. „Nu sunt convins că poate lua o singură decizie fără să se consulte mai întâi cu Beijing-ul”, a mai spus acesta. În apărarea sa, Qu și echipa sa spun că un organism al ONU nu ar trebui politizat și că el își îndeplinește mandatul analitic și științific al FAO.

Alegere cu cântec

Qu Dongyu a fost ales să conducă agenția cu sediul la Roma, în 2019, oferind Chinei șansa de a-și construi credibilitatea internațională în sistemul ONU. Alegerea sa a fost umbrită de acuzații de constrângeri și luare de mită, la adresa Chinei.

Acum, în timp ce se pregătește pentru o probabilă candidatură de realegere, anul viitor, pentru a conduce FAO până în 2027, Qu, este supus unei analize la sânge privind mandatul său.

Acuzații după invazia Ucrainei

Chinezul și-a atras critici din partea unor țări precum Franța și SUA pentru răspunsul lent și prost la invazia Rusiei. La o reuniune a Consiliului FAO, la începutul lunii decembrie, țări precum Franța, Germania și SUA au solicitat o nouă analiză a impactului războiului Rusiei asupra foametei la nivel global și o evaluare completă a daunelor aduse vastului sistem agricol al Ucrainei.

China nu a condamnat Rusia pentru invadarea Ucrainei, în timp ce UE și SUA folosesc orice ocazie pentru a critica Moscova pentru războiul de agresiune: acele tensiuni geopolitice au loc și în cele 194 de țări membre ale FAO. Oficialii agenției, care are de cheluit suma de 3,25 miliarde de dolari în 2022 și 2023, vor să acționeze pentru binele global și nu în interesul țărilor lor.

Bugetul FAO, asigurat în mare parte de UE și SUA

Bugetul FAO este asigurat în mare parte de statele UE, SUA și aliați precum Japonia, Regatul Unit și Canada. SUA contribuie cu 22% din bugetul obișnuit, comparativ cu 12%, cât contribuie China. Diplomații occidentali se tem însă că multe dintre inițiativele politice pe care le-a promovat în timpul mandatului său, urmăresc, de fapt, obiectivele politicii externe ale Chinei.

Ei spun că Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU au fost eclipsate de inițiativele proprii ale lui Qu Dongyu, cum ar fi mantra ”Four Betters” (producție, nutriție, mediu, viață) și planuri care aduc aminte de sloganuri ale PCC precum „O țară, un produs prioritar” sau ”Inițiativa emblematică mână-n mână”.

blank