Certificatul verde
Politic

Certificatul verde naște controverse în Parlament. Ce ar putea să pățească cei care nu se vaccinează

Certificatul verde naște controverse în Parlament!  Cine dorește să aibă acces la facilități trebuie să se vaccineze, spune premierul interimar, care nu este de acord ca statul să dea 200 de milioane de lei pe teste rapide de Covid pentru cei care nu vor să se imunizeze.

Din această cauză, dezbaterea legii de certificatul verde a fost amânată cu o săptămână. Autoritățile dau însă asigurări că documentul va fi obligatoriu cel târziu din luna decembrie.

Angajații ar putea fi concediați dacă nu respectă legea, iar angajatorii amendați cu până la 50 de mii de lei dacă îi primesc la muncă pe cei care nu s-au vaccinat, nu s-au testat ori nu au trecut prin boală în utimele 180 de zile.

Nelu Tătaru, șeful Comisiei de Sănătate din Parlament: ″Cu cât întârziem aprobarea unui certificat verde, cu atât mai mult va scădea și campania de vaccinare.″

Însă cei care trebuie să voteze legea cât mai repede o tot amână.

Florin Cîțu, premierul demis: ″Testele să fie plătite de cei care nu vor să se vaccineze.″

Votarea proiectului în Parlament a fost amânată cu încă o săptămână.

Cei de la AUR nu sunt de acord cu certificatul verde, PNL nu vrea gratuitate, iar restul partidelor parlamentare militează pentru teste gratuite o perioadă de grație de două luni. Statul ar urma să plătească 200 de milioane de lei pentru asta.

Nelu Tătaru, șeful Comisiei de Sănătate din Parlament: ″Consideretele sunt: statele oferă vaccinul gratuit, testarea să se facă contra cost. Formula de compromis este ca aceste teste să fie plătite de fiecare cetățean în parte care refuză să se vacineze.′′

Florin Cîțu, premierul demis: ″În România, pentru a putea să ai acces la facilitați, trebuie să fii vacinat. Costurile persoanelor nevaccinate în spital sunt foarte, foarte mari și de aceea se impune asupra celorlalți un cost mult prea mare.″

Documentul ar urma să fie votat săptămâna viitoare și prevede obligativitatea vaccinării, a unui test antigen PCR negativ sau trecerea prin boală în ultimele 180 de zile. Mai mult, certificatul va fi obligatoriu indiferent de rata de infectare din localitatea respectivă. Cei care nu se vor putea vaccina din motive medicale certificate de specialiști vor avea plătite teste rapide o dată la două zile.

Atât angajatorii, cât și angajații ar putea fi sancționați cu sume cuprinse între 5000 și 50 de mii de lei, dacă nu respectă legea, iar angajații ar putea fi concediați.

Cum au reacționat românii la perspectiva obligativității certificatului verde
Pe data de 27 octombrie, în România existau, într-o singură zi, 111.556 de persoane care mergeau în centrele de vaccinare pentru a-și face prima doză, dintr-un total de 150 de mii, vaccinați într-o singură zi cu toate dozele. Apoi, odată cu tergiversarea legii în Parlament privind obligativitatea certificatului la muncă, numărul celor care s-au prezentat pentru prima doză într-o zi de maraton, 14 noiembrie, este de puțin peste 18 mii. O scădere de peste 84 la sută. Dacă parlamentarii nu vor vota legea cât mai repede, specialiștii spun că valul cinci va fi și mai rău.

De aceea, inclusiv testarea elevilor în școli este importantă, spun epidemiologii. Cel mai probabil, conform autorităților, testarea va începe la finalul acestei săptămâni. Ministerul Educației a cerut Ministerului Sănătății să spună dacă testele din salivă nu pot fi făcute acasă, de părinți, pentru a se reduce aglomerația din școli și riscul de infectare, mai ales că dascălii refuză să facă ei testarea.

blank