Investigaţii

Ce presupune infracțiunea de conducere sub influența drogurilor!

Acest tip de infracțiune, conducerea unui vehicul sub influența drogurilor reprezintă un pericol grav pentru siguranța circulației pe drumurile publice, motiv pentru care este sancționată de lege și intră în zona infractionalitatii, a dreptului penal, conducătorul auto riscând sancțiuni care pot duce până la anularea permisului de conducere. În cele ce urmează îți vom explica ce presupune infracțiunea de conducere sub influența drogurilor și cum este aceasta pedepsită.

Dacă ai fost surprins sub influența drogurilor la volanul mașinii, recomandam o echipă de avocați specializata in drept penal, care te poate reprezenta în fața autorităților.

 

Infracțiune sau contravenție?

 

Dacă pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, fapta poate fi clasificată ca infracțiune sau contravenție, unde nivelul este cel care face diferența între cele două, află că, în ceea ce privește conducerea unui vehicul sub influența drogurilor, fapta reprezintă din start infracțiune, indiferent de cantitatea de droguri consumată sau depistată în organism. Astfel, în ceea ce privește conducerea sub influența substanțelor psihoactive (a drogurilor), simpla detectare a acestora face sa fie infracțiune si să intre sub incidenta dreptului penal.

În schimb, conducerea sub influența băuturilor alcoolice constituie contravenție atunci când conducătorul unui vehicul, tractor agricol ori tramvai are o concentrație de alcool în sânge mai mică sau egală cu 0,80g/l. În acest caz, fapta reprezinta contraventie se sancționează cu amendă și suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.

 

Condițiile de existență a infracțiunii!

 

  • acțiunea trebuie să fie comisă pe drumurile publice;
  • vehiculul trebuie să fie unul pentru care legea prevede obligativitatea obținerii unui permis de conducere;
  • în momentul conducerii vehiculului, conducătorul auto se află sub influența substanțelor psihoactive, a drogurilor, și a această stare nu este datorată urmării unui tratament medical;

 

Refuzul sau evitarea de a furniza probe biologice!

 

Fapta conducătorului unui vehicul, de a refuza sau de a evita furnizarea de probe biologice necesare pentru determinarea prezenței alcoolului sau a substanțelor psihoactive în fluxul sanguin, constituie infracțiune, pedepsită cu închisoarea de la an an la cinci ani.

Citește și  Facebook nu minte

De asemenea, încredințarea unui vehicul unei persoane aflate sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, constituie infracțiune, și astfel persoana care încredințează cu bună știință un vehicul unei persoane despre care știe că se află sub această stare, va răspunde penal.

 

Ce pedeapsa sunt prevăzute de lege?

 

Pentru faptele enumerate mai sus, legea prevede următoarele sancțiuni:

– Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe se pedepsește cu o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau, in functie de caz, cu amendă.

-Refuzul sau evitarea furnizării de probe biologice se pedepsește cu o pedeapsă cu închisoarea de la 1 an la 5 ani.

-Încredințarea unui vehicul unei persoane aflate sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Sentințele date de instanțele românești variază, în funcție de mai multe criterii, ținând cont, printre altele, de nivelul alcoolemiei, de antecedentele penale ale autorului, de natura și amploarea consecințelor, etc.

Atunci când șoferul este găsit vinovat de comiterea uneia dintre faptele descrise mai sus, sentința instanțelor românești este, de regulă, închisoarea sau amenda (atunci când legea prevede această alternativă).

În cazul pedepsei cu închisoarea, instanța poate dispune, ca modalitate de executare, renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea executării pedepsei pe un termen de încercare sau poate suspenda executarea pedepsei sub supraveghere.

 

blank