Life, Stiri

Ce îi împiedică pe bărbaţi să slăbească?!

Într-un Top 7, soţia este pe primul loc

gars

Daca esti supraponderal si te gandesti ca nu doar tu esti vinovat pentru kilogramele in plus, ai dreptate! Sigur, nu ne putem imagina ca suntem niste victime inocente ale greutatii, insa e adevarat ca exista niste factori extem de importanti care pot juca un rol si mai important in ceea ce priveste stilul nostru de viata si, ca atare, greutatea. Strategia ta trebuie sa fie urmatoarea: identifica cine sau care anume sunt acesti factori si actioneaza!

1. Sotia

Desigur, n-o poti invinovati doar pe ea ca ai burta, n-ar fi realist. Dar e bine de stiut ca cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au descoperit ca dupa ce se casatoresc, cuplurile iau impreuna in greutate – adica ambii parteneri – cateva kilograme serioase. „O data ce te-ai casatorit, dorinta de a-l impresiona pe celalalt dispare”, explica Edward Abramson, autorul cartii „Casatoria ingrasa”. „Si uite asa te trezesti ca mergi la sala mult mai rar, ca iesi la restaurant cu sotia mult mai des si dezvolti noi obiceiuri, cum ar fi sa rontai cate ceva acasa, in comoda canapea din fata televizorului”.

Ia masuri imediat si seteaza-te in acest sens. Incearca sa-ti regasesti nevoia initiala de a-ti impresiona sotia. Iar in ceea ce priveste gustarile de seara, intreaba-te in fata lor cata nevoie ai de ele si de ce vrei sa le mananci cu adevarat: esti plictisit? Asa te-ai obisnuit? Roaga-ti sotia sa nu mai cumpere snacksuri deloc, astfel incat sa nu fiti tentati sa le consumati, o data ce ele exista in casa.

Fixeaza-ti o rutina a obiceiurilor sanatoase: in loc sa te asezi la televizor imediat dupa cina, mai bine iesi la o plimbare usoara, impreuna cu sotia sau singur, daca ea prefera altceva. Miscarea suprima din apetit. Consuma o mica inghetata la desert, in loc de alte variante mai pline de calorii – torturi, prajituri etc.

2. Sarcina sotiei

S-a dovedit stiintific de catre un grup de cercetatori australieni ca tatii iau si ei in greutate cateva kilograme bune in timpul perioadei de sarcina prin care trece sotia. Si ciclul se repeta la fiecare copil care se naste in familie.

Fii doar „furnizorul” pentru poftele sotiei; cumpara-i ce-si doreste, dar nu empatiza cu ea, alaturandu-i-te si mancand cat pentru doi.  Citeste cartile dedicate perioadei de sarcina! Acolo vei gasi cele mai sanatoase sfaturi in ceea ce priveste o alimentatie corecta. Gandeste-te ca ea trece printr-o perioada mai permisiva din punct de vedere alimentar, dar tu nu. Si nu renunta sub nicio forma la miscare! De altfel, te va ajuta mult, o data ce bebelusul va veni pe lume, caci iti va prinde bine sa fii antrenat.

3. Copiii

Prezenta copiilor intr-o casa creste semnificativ tentatia pentru snacksuri, dulciuri  si junk food. O mare cantitate din aceste alimente ajung in stomacul parintilor. Resturile pe care, de multe ori, copiii le lasa in farfurie, au si ele aceeasi destinatie.

Maturizeaza-te si trezeste-te la timp, pana nu ajungi sa te lupti cu mai multe kilograme decat ti-ai dori. Nu mai ciuguli resturile copiiilor, gadeste-te ca nu esti un depozit si nici un container de gunoi. In plus, nu mai cumpara toate bombele calorice in casa; nici pentru copii nu e sanatos sa consume junk food, chiar daca le place mult acest tip de mancare.

Stabileste o regula clara, pe care s-o respecte toti membrii familiei: nu consumati junk food decat o data pe saptamana, cel mult! Fixati, de exemplu, ziua de vineri, ca fiind ziua cea mai permisiva din saptamana. Dupa ce ati mancat, nu va asezati la televizor sau nu priviti cum copilul se joaca, ci insotiti-l in jocul lui, profitand, astfel, de putina miscare.

4. Dereglari hormonale, probleme cu somnul

O data cu varsta, pot aparea anumite dereglari hormonale, care sa-ti influenteze greutatea. Tot din aceasta cauza, poti constata o reducere a masei musculare, obezitate abdominala (faimoasa burta pe care multi barbati o etaleaza). Poti constata ca semeni foarte bine cu personajul Homer din filmul animat „Familia Simpson”.

Controleaza-ti sanatatea si nu abandona niciodata exercitiile care te fac sa te mentii in forma. Stabileste-ti un program de miscare, atat dimineata, cat si seara. Cele de seara chiar te vor ajuta sa te odihnesti mai bine. Nu uita ca inainte de culcare, cu cel putin 30 de minute, sa stingi computer, televizor radiouri si alti factori meniti sa te distraga de la odihna.

5. Schimbarile de ritm

Cercetatorii au stabilit ca daca te confrunti cu o schimbare de ritm la munca, de exemplu, te poti ingrasa cateva kilograme fara sa-ti dai seama. Muncitorii care schimba tura de zi cu tura de noapte, au tendinta de a manca o masa zdravana seara, inainte de a pleca la munca. Dimineata, cand revin, se aseaza din nou la masa.

Stabileste-ti un program clar al meselor. Masa principala mananc-o dimineata, dupa ce revii de la munca, si incearca sa nu te culci imediat. Fa cateva exercitii sau o alta activitate care nu presupune sa te asezi imediat in pat. Dormi cel putin 8 ore in timpul zilei, apoi, cand te scoli, seara, mananca echivalentul unui mic dejun si atat.

6. Stresul

Stresul loveste si el la nivel hormonal, ajutand din plin la instalarea dereglarilor. La primele semne ale unei eventuale stari de anxietate, te poti confrunta cu un apetit culinar greu de stavilit.

Identifica sursa stresului si ia masuri imediat. Eventual, consulta un ajutor de specialitate.incearca sa intelegi daca te confrunti cu un tip de stres temporar, sau a devenit unul permanent, a carui sursa nici n-o mai stii. Poate ai nevoie de o schimbare, poate trebuie sa-ti schimbi serviciul. Oricum, incearca sa nu renunti la alimentatia sanatoasa. Cumpara snacksuri care nu cresc nivelul insulinei din organism. Apeleaza la batoane de cereale, care contin multe fibre, sau rontaie un pumn de migdale sau nuci crude. Mentine programul de exercitii.

7. Prietenii tai

Iti pot strica cu usurinta dieta pe care te straduiesti s-o urmezi de ceva vreme incoace, doar facandu-ti o vizita, ca sa urmariti un meci de fotbal impreuna. Pot aduce bere si chipsuri si alte gustari nesanatoase care se consuma in mod frecvent in fata televizorului. Mai rau, te pot lua peste picior, daca afla ca esti la dieta.

Spune-le si recunoaste in fata lor ca ai nevoie sa slabesti si ca ai aprecia daca te-ar si sustine, sau macar daca nu te-ar tenta cu bombe calorice. Inainte sa te intalnesti cu ei, mananca un baton de cereale, sau ceva hipocaloric, astfel incat sa nu ti se faca foame, iar pofta sa fie mult diminuata la confruntarea cu chipsurile si berea. Poate reusesti sa gasesti in randul prietenilor tai unul care sa te insoteasca in eforturi si sa tina aceeasi dieta ca si tine.

 

 

blank