Mierea de Manuka este considerată cea mai valoroasă miere din lume. Ea este un tip de miere monofloră pe care albinele o produc din polenul florilor arborelui de Manuka, denumit științific Leptospermum Scoparium și răspândit în insulele din Noua Zeelandă și Australia. Din punct de vedere al compoziției, mierea de Manuka este un produs natural unic în lume și cu nenumărate beneficii pentru sănătate.
O scurtă istorie a mierii de Manuka
Deși a ajuns în atenția oamenilor de știință relativ recent, mierea de Manuka este un produs apicol cu o istorie bogată. Cu secole în urmă, ea era consumată de populațiile vechi din Noua Zeelandă. Polinezienii, care au ajuns pe aceste insule în secolele al XIII-lea și al XV-lea și au format cultura indigenă pe care o cunoaștem în ziua de astăzi sub numele de Maori, au inclus în alimentația lor mierea de Manuka atât pentru gustul său deosebit, cât și pentru beneficiile ei asupra sănătății.
Popularitatea mierii de Manuka s-a răspândit în Europa odată ce Noua Zeelandă a devenit colonie britanică în anul 1840. Dar proprietățile sale unice nu au fost studiate în laborator decât începând cu anul 1981, când au atras atenția doctorului Peter Molan, director al departamentului de Cercetare a Mierii din cadrul Universității Waikato din Noua Zeelandă.
În ce mod i-a surprins mierea de Manuka pe oamenii de știință?
Chiar și în lipsa studiilor de specialitate, faptul că mierea de Manuka este un tonic puternic pentru întregul organism s-a putut remarca observând efectele consumului său. Dar lucrurile știute deja au fost completate cu informații demonstrate în laborator, ajungându-se astfel la concluzia că acest tip de miere este cel mai valoros din toate varietățile cunoscute până în prezent.
Mierea de Manuka este un produs apicol cu proprietăți:
antibacteriene;
antifungice;
antioxidante;
antiinflamatorii;
antivirale;
antiseptice.
Ea întăreștărește imunitatea și ajută la vindecarea corpului atât la exterior cât și la interior, motiv pentru care, alături de consumul pe cale orală, se promovează și includerea ei în diferite produse pentru îngrijirea corpului ca de exemplu: creme de corp, măști de față și chiar șampoane pentru întărirea firului de păr.
Mai multe informații despre acest tip unic de miere puteți găsi în articolul Miere de Manuka – beneficii și informații utile de pe website-ul de specialitate, biod.ro. De asemenea, dacă doriți să consumați miere de Manuka, pe piața din România ea poate fi găsită sub atât sub formă naturală, crudă, cât și prelucrată și folosită în compoziția balsamurilor de buze, cremelor hidratante și a altor produse de îngrijire personală.
Cum se poate recunoaște mierea de Manuka?
Gustul mierii de Manuka nu seamănă cu cel al produselor apicole autohtone. Aroma acesteia este una aparte, iar în timpul consumului se pot distinge note de caramel și eucalipt. În ceea ce privește consistența, mierea de Manuka este mai vâscoasă decât mierea de salcâm, sau de tei și chiar decât cea polifloră. Pentru a beneficia la maxim de toate proprietățile sale medicinale, specialiștii recomandă consumul mierii de Manuka raw, așa cum este ea extrasă din stup, nesupusă tratamentelor termice.
Unul din principalele motive pentru care mierea de Manuka este atât de sănătoasă, este faptul că arborele din al cărui polen este produsă nu crește decât în zone izolate, departe de agitația urbană și poluare. Mierea de Manuka nu necesită niciun fel de procesare pentru a-și păstra calitățile originale în timp, însă are nevoie de condiții speciale de păstrare, motiv pentru care este mai scumpă decât alte tipuri de miere.
Un aspect important cu privire la mierea de Manuka este producția sa în cantități foarte mici. De exemplu, în anul 2013, cu toate că la nivel mondial nu s-au produs decât 1700 de tone de miere, pe piață au fost vândute 10.000, ceea ce înseamnă că o bună parte din produse au avut un conținut de miere polifloră obișnuită mai mare decât cel de miere de Manuka.
Astfel, un aspect important de care trebuie să țineți cont înainte de achiziția oricărui produs apicol etichetat miere de Manuka este consultarea etichetei. Mierea de Manuka este atât de rară încât pentru exprimarea ponderii sale în compoziția unui produs, s-a stabilit la nivel mondial o unitate de măsură specifică, numită KFactor, care reprezintă concentrația ei. Astfel, un KFactor de 12 unități este echivalent cu o concentrație de 65%, în timp ce un KFactor de 22 de unități cu o concentrație de 90%. Iar cu cât KFactorul este mai mare, cu atât mai mult crește și valoarea mierii.