Presa poloneza a publicat pe 12 martie un interviu cu presedintele Klaus Iohannis. Interviul este legat de politica externa, de situatia din Ucraina si Moldova si despre relatia Romaniei cu NATO. Insa in introducerea interviului jurnalistii polonezi critica regimul Basescu si comit si gafe datorate probabil unei proaste informari.
„Iohannis face ordine dupa harababura lasata in urma de predecesorul sau Traian Basescu. Sub conducerea celui din urma tara a fost zguduita de scandaluri de coruptie, in care au fost implicati inclusiv membrii ai familiei prezidentiale. Iohannis doreste acum sa dezvolte cooperarea cu SUA si Polonia. Varsovia este a patra capitala dupa Bruxelles, Berlin si Chisinau pe care o viziteaza Iohannis de la investire”, scrie ziarul polonez.
Prima gafa care a trage atentia este cea privind numarul de capitale vizitate de Iohannis, polonezi omit vizita presedintelui la Paris in enumerarea lor, ceea ce face Varsovia a cincea capitala vizitata.
Apoi criticile la adresa regimului Basescu au starnit nemultumiri, mai ales ca, potrivit europarlamentarului Siegfried Muresan, Basescu fusese catalogat initial drept ‘prorus’ ceea ce nici cei mai mari adversari ai sai nu i-au putut reprosa. Astfel europarlamentarul a adresat o scrisoare redactiei ziarului solicitand un drept la replica la aceste afirmatii.
In scrisoarea adresată redactorului-șef al ziarului „Gazeta Wyborcza”, Adam Michnik, și autorului articolului, Bartosz T. Wieliński, deputatul european Siegfried Mureșan a afirmat că, la opt ani după aderarea României la Uniunea Europeană, în niciun caz situația actuală din România nu poate fi descrisă ca „harababură”, ci, din contră, în ultimii 10 ani, România a realizat progrese importante în ceea ce privește reforma statului de drept, lupta anticorupție și reformarea economică.
„România este astăzi o țară în care statul de drept funcționează mai bine ca oricând. Independența justiției și lupta anticorupție își arată rezultatele. De-a lungul ultimilor 10 ani, instituțiile-cheie ale statului s-au consolidat și au devenit independente”, a spus eurodeputatul Siegfried Mureșan în scrisoarea transmisă conducerii gazetei poloneze.
În ceea ce privește calificativul de „prorus” folosit inițial la adresa fostului președinte al României, deputatul european Siegfried Mureșan a întrebat, retoric, dacă deciziile de politică externă luate în ultimii 10 ani de Traian Băsescu, precum catalogarea invaziei Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă drept o „agresiune” sau sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, pot fi etichetate drept „atitudine prorusă”.