12 elicoptere Black Hawk
Actualitate

Cât costă cele 12 elicoptere Black Hawk luate de România și de ce nu putem să cumpărăm temutele avioane F35

România va avea un centru de mentenanță pentru celebrele elicoptere Black Hawk, după ce Ministerul Economiei a semnat un acord cu americanii de la Lockheed Martin.

Ministerul de Interne a cumpărat 12 astfel de elicoptere încă de anul trecut. Vor fi folosite de Inspectoratul General al Aviatiei, pentru misiuni de salvare.

Primul elicopter trebuie să ajungă în țară la începutul anului viitor. În ceea ce privește temutele avioane de luptă F35, mai avem de așteptat.

Prețul celor 12 elicoptere Black Hawk depăștește 270 de milioane de euro, iar o parte din bani se vor întoarce în România prin servicii de mentenanță.

Două companii românești, Aerostar și Romaero, au fost cooptate să construiască alături de americani un centru de reparații pentru Black Hawk.

Florin Spătaru, ministrul Economiei: ”Lockheed Martin va veni cu transfer de tehnologie și va instrui personalul. Încă de mâine începem să discutăm cu evaluarea investițiilor necesare, cum concretizăm parteneriatul printr-o asociere formală și ne apucăm de treabă”.

România este interesată să cumpere în viitor și avioane F35 de la americani. Ministrul Economiei a fost invitat să vadă cum e la manșa unui astfel de avion de luptă, într-un simulator de prezentare a supersonicelor.

Noi abia renunțăm la avioanele MiG21, vechi de 60 de ani
Prezent și el la târgul de arme organizat la Romaero Băneasa, ministrul Apărării spune că este nevoie mai întâi de o modernizare a infrastructurii și după aceea putem cumpăra avioanele invizibile pe radar.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării: ”Este un program pe care ni l-am propus noi după 2030. Sistemele F35 sunt sisteme de comandă și control care necesită o modernizare a întregului sistem de apărare. Degeaba am avea repede F35, pentru că ar trebui să coordoneze mai multe tipuri de înzestrări și ar funcționa tot ca F16”.

Pe lângă SUA, alte 11 state își dotează armatele cu avioane F35. Norvegia are deja 15 aeronave de acest tip și în trei ani anunță că va renunța de tot la avioanele F16 pe care România ar vrea să le cumpere.

În timp ce străinii cumpără avioane de ultimă generație, țara noastră abia a renunțat la avioanele MiG21, vechi de 60 de ani. Pe 15 aprilie, zborurile cu acest tip de aeronavă au fost suspendate pe perioadă nedeterminată.