Rusia capabilă să doboare sateliții Starlink?
Life

Cacealmaua cosmică a lui Putin. Este Rusia capabilă să doboare sateliții Starlink?

Recent, Rusia a declarat ca satelitii comerciali ai Statelor Unite si ai altor tari occidentale sunt tinte legitime pentru a fi loviti daca sunt folositi in timpul luptelor din Ucraina, potrivit glavcom.ua. Publicatia a incercat sa afle de la specialisti cat de reala este amenintarea ruseasca referitoare la doborarea satelitilor Starlink.

In 2015, au fost create Fortele Aerospatiale Ruse care, prin insusi numele lor ar fi trebuit sa sugereze unui potential inamic ca Rusia este o putere atat de mare incat este capabila sa lupte nu doar pe cer, ci chiar si in spatiu. Pana in prezent, principalele rezultate ale acestei „patrunderi pe orbita” sunt inscriptia mandra „PKS” aparuta pe fuselajele si penele de coada ale avioanelor rusesti.

Ce retele de sateliti sunt folosite de Fortele Armate ale Ucrainei

Starlink. Odata cu inceperea invaziei rusesti la scara larga, compania SpaceX a lui Elon Musk a oferit autoritatilor ucrainene acces la sistemul sau de internet prin satelit. Acesta este folosit pentru comunicare, coordonarea unitatilor militare, controlul dronelor si ajustarea focului de artilerie. Pana in prezent, 3131 de sateliti Starlink se afla pe orbita.

Dove. Acesti sateliti ai companiei americane Planet Labs sunt dotati cu un telescop puternic, o camera si un software pentru fotografierea suprafetei Pamantului. Functionarea unui grup de sateliti (in total 175, fiecare dintre ei face fotografii in mod continuu) face posibila obtinerea unei imagini complete a suprafetei Pamantului cu o rezolutie de 3,5 metri o data pe zi.
Maxar. Satelitii de comunicare si supraveghere ai companiei americane Maxar Technologies ofera partii ucrainene imagini ale miscarii trupelor rusesti, precum si fotografii ale pagubelor provocate de acestea. In special, Maxar a filmat Podul Crimeii, Insula Serpilor, inmormantarile in masa de langa Izium. In prezent, Maxar Technologies are pe orbita 10 sateliti de supraveghere, 80 de sateliti de comunicatii si 28 de sateliti de urmarire a rachetelor.

Marea majoritate a satelitilor, ale caror date sunt folosite de Ucraina, apartin lui Elon Musk, iar prin anuntarea unor posibile lovituri asupra satelitilor, Rusia ii declara, de fapt, razboi miliardarului american. Si asta imediat dupa ce miliardarul a facut o reverenta fata de Federatia Rusa, declarand ca includerea Crimeii in componenta Republicii Sovietice Ucraina a fost o „greseala” a lui Hrusciov si ca este necesara mentinerea statutului de neutralitate al Ucrainei. Cu toate acestea, vom lasa deoparte latura morala a problemei si vom incerca sa aflam daca Rusia poate, in principiu, sa distruga tinte pe orbita.

Cursa inarmarii cu rachete antisatelit a mers in directia obtinerii unor rachete foarte mobile si foarte precise, care nici macar nu erau echipate cu un focos exploziv, ci loveau tinta cu o lovitura directa. Un exemplu este racheta americana ASM-135, creata special in timpul „Razboiului Stelelor”, care a fost lansata de pe un avion de vanatoare F-15, la 13 septembrie 1985, si a lovit o tinta la o altitudine de 555 km. Optiunea americanilor de a nu utiliza incarcaturi explozive sau cu srapnel are ca obiectiv minimizarea cantitatii de resturi – „deseuri spatiale” care pot afecta alti sateliti.

In continuare, Statele Unite, in cadrul Programului national de aparare antiracheta, au decis sa unifice rachetele interceptoare – astfel incat acestea sa poata fi folosite pentru a invinge atat rachetele balistice intercontinentale (ICBM) aflate pe traiectoria lor de zbor (in afara atmosferei terestre), cat si satelitii. In 2005, a fost pus in functiune complexul terestru Ground-based Midcourse Defense (GBMD) echipat cu rachete antiracheta Ground-Based Interceptor cu focos cinetic.

Caracteristicile tactice si tehnice ale Interceptorului terestru american

Greutate – 12,7 tone
Lungime – 16,8 m

Inaltimea maxima de lansare este de 2.000 km
Viteza maxima este de 10 km/s

Trebuie remarcat faptul ca racheta americana accelereaza focosul la o viteza mai mare decat prima viteza spatiala (7,9 km/s), ceea ce ii permite sa loveasca tinte in orice punct al orbitei. In prezent, Statele Unite dispun de aproximativ o suta de interceptoare terestre in serviciu, dintre care 60% se afla in Alaska si 20% in California.

Rusia vrea sa salveze aparentele

Inca din 1978, URSS a adoptat complexul VS („Satellite Destroyer”), care a ramas in serviciu de lupta pana in 1993, dupa care a disparut in uitare. In Rusia, subiectul rachetelor de interceptare nu a mai fost reluat niciodata. Dar, dupa crearea fortelor aerospatiale, s-a decis sa se incerce utilizarea rachetei A-235 „Nudol” ca arma antisatelit. Rachetele Nudol sunt concepute pentru a proteja Moscova de rachetele balistice intercontinentale.

Caracteristicile tactice si tehnice ale lui A-235 „Nudol”

Masa – 9,6 tone

Lungimea este de 10 m

Inaltimea maxima de lansare este de 300 km
Viteza maxima este de 3,5 km/s

La 15 noiembrie 2021, „Nudol”, care nu a intrat inca oficial in serviciu, a distrus vehiculul spatial nefunctional „Cosmos-1408”, lansat pe orbita in 1982. Aratand astfel ca, in teorie, Rusia poate dobori sateliti.

Dupa ce a doborat un satelit vechi cu o racheta de pe suprafata Pamantului, Rusia s-a alaturat clubului de state care aveau arme antisatelit, din care faceau parte doar SUA, China, India si Israel. Si, cel mai probabil, conducerea Federatiei Ruse a presupus ca, prin doborarea satelitului, va reusi sa salveze aparentele.

„De fapt, Rusia nu dispune de arme antisatelit, iar toate aceste declaratii despre posibila distrugere a satelitilor reprezinta o alta cacealma”, a declarat Oleksandr Kovalenko, un expert de frunte al Centrului de Cercetari Militare si Politice din Ucraina.

blank