Țări europene
Actualitate

Ca și în alte țări europene, și în România autoritățile se pregătesc pentru eventualitatea unui incindet nuclear

Ca și în alte țări europene, și în România autoritățile se pregătesc pentru eventualitatea unui incindet nuclear. „Acesta nu poate fi exclus”, spune ministrul Sănătății. „Noi trebuie să fim responsabili şi să ne pregătim”, subliniază Alexandru Rafila. Concret, populația va primi pastile cu iodură de potasiu care vor fi administrate DOAR în cazul unui incident nuclear cu iod radioactiv. Comprimatele nu se iau ‘preventiv’ atenționează profesorul universitar Corin Badiu de la Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon.

Ca și în alte țări europene, și în România autoritățile se pregătesc pentru eventualitatea unui incindet nuclear

Rusia ar folosi arme nucleare doar atunci când există o amenințare la adresa ei și nu ca urmare a operațiunii desfășurate în Ucraina, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Îngrijorările au crescut în Occident după ce Vladimir Putin a ordonat ca forţele nucleare ruse să fie plasate în alertă la începutul atacului asupra Ucrainei şi a atenţionat că ţările care vor interveni în conflict vor trebui să ia în considerare consecinţe „pe care nu le-au mai experimentat niciodată”.

Ca și în alte țări europene, și în România autoritățile se pregătesc pentru eventualitatea unui incindet nuclear. Acesta nu poate fi exclus, spune ministrul Sănătății. Un astfel de eveniment este posibil, dar nu este probabil, precizează Alexandru Rafila. Noi trebuie să fim responsabili şi să ne pregătim, subliniază oficialul. El a anunțat că guvernul va demara o campanie de informare, pentru a îndruma populația cum să obțină pastilele de iodură de potasiu, cum să le păstreze și cum să le administreze în cazul unui incident nuclear cu iod radioactiv.
Ministrul a atenționat că administrarea trebuie făcută doar la indicația autorităților.

Care este rolul pastilelor de iodură de potasiu? Cui sunt ele recomandate? Ce efecte secundare au? sunt întrebări pe care le-am adresat profesorului universitar Corin Badiu de la Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon:

Ca și în alte țări europene, și în România autoritățile se pregătesc pentru eventualitatea unui incindet nuclear

Corin Badiu: Glanda tiroidă este extrem de importantă pentru organism prin producția de hormoni care intră în biologia fiecărei celule din corpul nostru. Pentru a fabrica acești hormoni tiroida are nevoie de iod. Iodul pe care îl avem în mod curent este găsit în unele alimente, în sare, care este iodată în procesul de producție. De asemenea, în condiții extreme, poate exista în mediu iod radioactiv. Acest iod radioactiv este captat de tiroid și o poate distruge sau mai rău, poate determina apariția unor nuclei pentru apariția cancerului tiroidian. Cu scopul de a opri intrarea iodului radioactiv în tiroidă în condiții extreme, se poate administra o doză mare de iod. La copil doza e considerată a fi de 50 mg, iar la adulții tineri de 100 mg. În acest fel, capacitatea de captare a tiroidei pentru iod este saturată în totalitatea. Iar iodul radioactiv nu mai poate intra.

Reporter: Căror persoane le sunt recomandate comprimatele cu iodură de potasiu? Există o vârstă limită până la care se pot lua aceste pastile?

CB: Administrarea se face în doză unică. Nu se dă o pastilă pe zi, ci o singură dată. În momentul în care autoritățile consideră util să se administreze se dă un semnal și persoanele care au primit în prealabil aceste pastile și le au în casă vor lua una sau două pastile. În ceea ce privește vârsta este o variație în funcție de particularitățile tiroidiene ale fiecăruia. Peste vârsta de 40 – 45 – 50 de ani, se recomandă să se evite administrarea acestor doze mari de iod pentru că se poate ajunge la o stimulare a producție de hormoni tiroidieni, iar acel iod poate ajunge să genereze apariția hipertiroidiei, în tip epidemic, adică un număr foarte mare de cazuri. Aceasta are separat multe implicații. De aceea recomandarea se referă cu precădere la copii, la populația pediatrică. O doză unică de o singură pastilă. Și la populația de adulți tineri două tablete.

Rep: Se vorbește foarte mult despre aceste pastile, mai ales pe rețelele de socializare. Haideți să lămurim. Se pot ele administra preventiv sau doar în anumite situații?

CB: Doza obișnuită de iod pe care o folosește tiroida unui om sănătos este de 150 μg, iar doza folosită în aceste tablete este de circa o mie de ori mai mare. Cu siguranță este o greșeală să se administreze profilactic. Nu se dau preventiv, ci se dau doar în momentul în care autoritățile consideră necesară blocarea tiroidei pentru a împiedica intrarea iodului radioactiv. Asta înseamnă că din momentul în care apare pericolul de contaminare cu iod radioactiv și până când se primește pastila să nu treacă un interval de timp mare. De regulă, informația circulă mult mai repede decât norul radioactiv. Este timp suficient pentru a administra această tabletă care blochează cu iod stabil întreaga capacitate de captare a glandei tiroide.

Rep: Tocmai pentru că nu se administrează preventiv, ce efecte secundare și ce complicații au aceste comprimate?

CB: Efectele secundare țin de capacitatea de a induce hipertiroidie dacă persoana are noduli tiroidieni care captează iodul și produc excesiv hormoni. De aceea, ponderea nodulilor tiroidieni este mai mare la persoanele în vârstă. Peste 45 – 50 de ani se recomandă precauție în administrarea acelor tablete. De aceea, în momentul în care pacienții primesc tabletele de iodură de potasiu de la medicul de familie, pot să afle și despre particularitățile tiroidiene. Bineînțeles că o persoană care nu mai are tiroidă pentru că a fost operată datorită unei guși mari sau unui cancer tiroidian, nu are indicație de tratament cu dozele acestea mari de iod. De asemenea, persoanele care sunt în tratament substitutiv complet, adică cu doza de 100 μg de levotiroxină nu beneficiază de administrarea iodului din tabletele de iodură de potasiu.

Rep: În cazul în care are loc un incident nuclear, nu cu iod, ci cu cesiu radioactiv, să spunem, ne mai protejează iodura de potasiu? Mai luăm pastilele?

CB: Iodul din iodura de potasiu nu protejează decât dacă există în norul radioactiv iod 131. Dacă nu există acest izotop radioactiv al iodului, ci există alți izotopi, nu ne protejează iodul din tabletele de iodură de potasiu.

blank