Băncile rusești
Actualitate

Băncile rusești l-ar fi finanțat cu peste 73 de milioane de euro pe liderul pieței RCA din România

În ultimii ani, compania de asigurări Euroins SA a primit împrumuturi de la două bănci internaționale, în care cel mai mare acționar este băncile rusești. Unul dintre împrumuturi a fost acordat cu doar trei săptămâni înainte de începerea războiului, scrie Newsweek.

Euroins SA, cu capital bulgar, este liderul pieței RCA din România, iar cu mai puțin de o lună înainte de începerea războiului din Ucraina, Eurohold Group, acțioinarul majoritar al Euroins SA a semnat cu Banca Naționala de Investiții pentru un împrumut de 7 milioane de euro, destinat extinderii afacerii de la București.

Băncile rusești au finanțat cu peste 73 de milioane de euro, finanțare pentru liderul pieței RCA din România
Banca a fost înființată în perioada comunistă, iar Rusia deține 43% din acțiuni, în timp ce România are 7,5%. Restul acțiunilor sunt deținute de o serie de țări din Europa de est și Asia, iar al doilea cel mai mare acționar al băncii este Ungaria, cu un procent de 17%.

Totodată, sediul Băncii Internaționale de Investiții a fost mutat de la Moscova la Budapesta, iar Rusia ar controla în continuare majoritatea, prin prima legăturilor strânge cu Ungaria, notează sursa citată.

Sursa citată mai sus precizează că există legături puternice între Eurohold și banca rusească, iar acestea au fost prezentate și într-o declarație oficială a celor două instituții.

„Colaborarea dintre BII și Eurohold Bulgaria AD este un exemplu viu al impactului pozitiv pe care o cooperare pe termen lung cu BII îl aduce asupra dezvoltării cuprinzătoare și de succes a afacerii clienților noștri.

De la începutul colaborării noastre, Eurohold a demonstrat o adevărată „poveste de succes”, consolidându-și poziția ca unul dintre principalele holdinguri financiare și economice diverse din regiune. Suntem foarte mulțumiți de realizările omologul nostru bulgar de lungă durată și vom căuta oportunități de a continua parteneriatul nostru fructuos de proiect în viitor”, spune Georgy Potapov, vicepreședintele BII, potrivit sursei citate mai sus.

În acest context, pentru sursa citată mai sus, cei de la Euroins SA au declarat:

„Vrem să subliniem faptul că BII este o instituție multilaterală de dezvoltare financiară, cu sediul la Budapesta, Ungaria, care își propune să asigure creșterea durabilă, dezvoltarea economică și cooperarea în 9 țări din jurul lumii dintre care 5 sunt situate în Europa Centrală și de Este și sunt țări membrei UE și NATO – Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria.

În calitate de lideri în regiune, Eurohold este un partener natural al instituțiilor internaționale precum BII, iar holdingul a colaborat de două ori cu BII din momentul în care holdingul și-a început expansiunea geografică, în urmă cu mai mulți ani”, scrie Newsweek.ro.

23 de milioane de euro, împrumut de la o bancă rusească
În 2014, Euroins SA a intrat pe piața din România, iar atunci acționarul său majoritar a luat un împrumut de 15 milioane de euro de la Banca Internațională de Investiții.

„După cum am anunțat oficial, public, transparent, BII a acordat holdingului două împrumuturi – în 2014 și, respectiv, 2022. În ambele cazuri, scopul finanțării oferite de a fost de a sprijini dezvoltarea internațională și extinderea afacerilor în regiunea Europei Centrale și de Sud-Est.

În ambele cazuri, această informație a fost anunțată public, iar finanțarea a fost oferită în conformitate cu cele mai înalte cerințe și standarde adoptate de BII și de orice altă bancă multilaterală de dezvoltare deoarece toate aceste organizații sunt foarte stricte atunci când pun la dispoziția unei entități resurse financiare”, au declarat reprezentanții celor două, cu privire la relația lor financiară.

Un împrumut de 50 de milioane de euro de la o altă bancă rusească
În 2021, Eurohold a achiziționat activele din Bulgaria ale operatorului de distribuție de energie electrică al celor de la CEZ, iar tranzacția de 355 de milioane de euro a fost acoperită și cu un împrumut în valoare de 50 de milioane pe care l-a luat de la Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, bancă controlată tot de către Moscova.

„Operațiunea se referă la potențiala participare a BSTDB la o sindicalizare bancară pentru acordarea unui împrumut corporativ garantat companiei Eastern European Electric Company („Împrumutatul”), care este o filială 100% a Eurohold („Compania”).

Mai precis, se așteaptă ca tranșa A să fie utilizată pentru a finanța prețul de cumpărare al companiilor țintă în conformitate cu contractul de cumpărare de acțiuni, pentru a plăti comisioane și costuri de tranzacție și pentru a finanța rambursarea anumitor împrumuturi ale acționarilor, în timp ce tranșa B este de așteptat să fie utilizată pentru a finanța Oferta obligatorie de licitație și Retragerea relevantă a acționarilor minoritari și plătiți comisioane și costuri de tranzacție. Eurohold Bulgaria AD („Eurohold”), un lider independent de servicii financiare din regiunea ECE/SEE, este în proces de achiziție a activelor Grupului CEZ în Bulgaria („CEZ Bulgaria”)”, scria banca din Rusia la momentul acordării creditului.

În cadrul acestei bănci, cei mai mari acționari sunt Rusia și Turcia sunt cei mai mari acționari din această bancă, având fiecare câte 16,5%, iar apoi urmează România cu un procent de 14%.

blank