Credit Suisse
International

Banca Credit Suisse – vinovată într-un caz de spălare de bani proveniți din trafic cu cocaină

Credit Suisse a fost condamnată luni de Curtea Penală Federală din Elveția pentru că nu a reușit să împiedice spălarea de bani de către o bandă bulgară de traficanți de cocaină, în primul proces penal din această țară împotriva uneia dintre băncile sale.

A doua cea mai mare bancă din Elveția cercetată pentru spălare de bani proveniți din vânzarea de cocaină
Un fost angajat a fost găsit vinovat de spălare de bani în cadrul procesului, care a inclus mărturii despre crime și bani ascunși în valize, proces care este considerat un test pentru procurorii care vor adopta o linie mai dură împotriva băncilor din țară.

Hotărârea reprezintă o nouă bătaie de cap pentru a doua cea mai mare bancă din Elveția, care se confruntă cu pierderi de miliarde de dolari din cauza unor greșeli de gestionare a riscurilor.
Procurorul federal Alice de Chambrier a salutat verdictul ca fiind „bun pentru transparență”. Atât Credit Suisse, cât și fostul angajat au negat că ar fi comis vreo infracțiune.

Credit Suisse a declarat că va recurge la apel împotriva condamnării. Judecătorii au analizat dacă Credit Suisse și fostul angajat au făcut suficient pentru a împiedica traficanții de cocaină să=și spele profiturile prin intermediul băncii între 2004 și 2008.

Conducerea băncii a fost acuzată de pasivitate

Instanța a declarat luni că a constatat deficiențe în cadrul Credit Suisse atât în ceea ce privește gestionarea relațiilor clienților cu organizația criminală, cât și în ceea ce privește monitorizarea punerii în aplicare a normelor de combatere a spălării banilor.

„Societatea ar fi putut preveni infracțiunea dacă și-ar fi îndeplinit obligațiile organizaționale”, a declarat președintele instanței în pronunțarea verdictului, adăugând că superiorii fostului angajat au fost „pasivi”.

Credit Suisse a declarat că acest caz a apărut în urma unei investigații care datează de peste 14 ani. Banca a fost amendată cu 2 milioane de franci elvețieni (2,1 milioane de dolari). De asemenea, instanța a dispus confiscarea unor active în valoare de peste 12 milioane de franci pe care banda de traficanți de droguri le deținea în conturi la Credit Suisse și a ordonat băncii să renunțe la peste 19 milioane de franci.

Instanța i-a dat fostului angajat, al cărui nume nu poate fi dezvăluit în conformitate cu legile elvețiene privind protecția vieții private, o sentință de 20 de luni de închisoare cu suspendare și o amendă pentru spălare de bani.

blank