China
International

Azi Ucraina, mâine Taiwan? Tensiunile dintre SUA și China privind Taiwanul iau amploare

În timp ce Occidentul cheltuie miliarde pentru a sprijini ofensiva ucraineană în fața Rusiei, îngrijorările privind o posibilă invazie a Chinei asupra Taiwanului iau amploare. La începutul săptămânii, președintele Joe Biden a declarat că Statele Unite vor interveni militar în cazul în care China va ataca statul insular autonom. Dar este Beijingul pregătit să organizeze o operațiune de cucerire pe scară largă a Taiwanului – și să și reușească?

Biden a făcut aceste declarații categorice privind Taiwanul cu ocazia unei conferințe de presă cu prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida în timpul unei vizite oficiale la Tokio, președintele oferind răspunsuri după ce a fost întrebat dacă, spre deosibire de abordarea sa din Ucraina, va recurge la forța militară pentru a apăra Taiwanul.

„Da … acesta este angajamentul pe care l-am luat”, a răspuns Biden. „Ideea că [Taiwan] ar putea fi luat cu forța … ar afecta întreagă regiune și ar fi o altă acțiune asemănătoare cu ce s-a întâmplat în Ucraina”.

Răspunsul clar al președintelui s-a îndepărtat de poziția obișnuită de ambiguitate strategică: o politică SUA veche de zeci de ani cu un caracter vag intenționat privind apărarea Taiwanului în cazul unei invazii din partea Chinei. Dar după ce Taiwanul a raportat o intensificare alarmantă a „activității militare provocatoare” a Beijingului, aeronavele militare chineze survolând zona de identificare a apărării aeriene a insulei, înalții oficiali ai SUA și UE au declarat vehement că vor sprijini statul insular democratic, situația în care se află fiind comparată cu cea din Ucraina.

Reprezentanții de la Casa Albă s-au grăbit să retragă declarațiile lui Biden, negând faptul că remarcile președintelui au reprezentat o schimbare de politică – dar nu înainte de a stârni furie la Beijing, acolo unde ministrul de externe și-a exprimat „puternica nemulțumire și opoziția fermă” în doar câteva ore.

„Biden vrea să transmită un mesaj puternic de descurajare pentru Beijing”, precizează Mathieu Duchâtel, coordonator al programului asiatic din cadrul Institut Montaigne. „A vrut să le demonstreze reprezentanților de la Beijing că, deși Statele Unite nu au vrut să se implice direct în războiul din Ucraina, nu se vor da înlături și vor ajuta Taiwanul în cazul unei invazii chineze”.

Toate aceste declarații conduc către următoare întrebare: Cât de probabil e ca Taiawan să fie invadat de China în acest moment?

Invadarea Taiwanului ar fi „extrem de dificilă” pentru Beijing

Bugetul pentru apărare al Chinei, ce se ridică în prezent la 229 de miliarde de dolari, i-a permis să stimuleze cercetarea și dezvoltarea unor noi sisteme de armament, portavioane și exerciții militare – punând accentul pe întărirea forțelor navale. În prezent, țara se bucură de o forță militară semnificativă ce ar ajuta-o să intervină în interiorul și în jurul Taiwanului, explică Antoine Bondaz, director al programului privind Taiwanul din cadrul Fundației pentru Cercetare Strategică.

„În ultimii douăzeci de ani, cheltuielile militare ale Chinei au crescut de șapte ori – iar aceste eforturi vor continua. Astăzi, China are aproximativ 10.000 de pușcași marini. Se estimează că până în anul 2027 va avea 100.000”.

Pe termen scurt, aceste resurse în creștere sunt în continuare prea limitate pentru a ne imagina o invazie și un control deplin asupra Taiwanului, precizează cercetătorul. „Dar în cazul în care Beijingul va continua la acest nivel, va avea resursele necesare peste câțiva ani”.

Chiar dacă statul chinez se bucură de un arsenal militar și efective mult mai puternice decât cele ale Taiwanului, în ceea ce privește strategia, o astfel de invazie rămâne „extrem de dificilă”, spune Duchâtel.

„Taiwanul, fără să mai luăm în considerare o intervenție din partea SUA, are o capacitate de reacție foarte puternică, și ar putea determina pierderi semnificative pentru Beijing în cazul unui atac”.

Într-adevăr, și Taiwanul a cheltuit mai mult pentru apărare, alocând în luna ianuarie 8,6 miliarde de dolari în plus față de bugetul anual pentru apărare care a atins oricum un nivel record, pentru a cumpăra arme cu rază lungă de acțiune și nave de război.

Ambele tabere au de învățat din războiului din Ucraina

De asemenea, reprezentanții ministerului apărării din țara insulară au urmărit îndeaproape invazia Rusiei în Ucraina, și au declarat că vor integra ce au învățat din acest război în cadrul exercițiilor militare. Oficialii și analiștii din Taiwan au precizat că rezistența Ucrainei în fața armatei ruse mult mai puternice amintește de importanța unui război asimetric și a rezerviștilor.

Într-adevăr, și chinezii adună informații din conflictul din Ucraina, făcându-i să-și reevalueze speranțele privind un „război fulger”, o operațiune rapidă, ce ar face posibilă „reunificarea” prin forță după doar câteva zile, spune Duchâtel.

„Chinezii au asistat la eșecul atacului fulger din partea Rusiei. Astfel, îi obligă să-și reanalizeze opțiunile militare în ceea ce privește Taiwanul și să elimine riscul unei operațiuni pe termen scurt. De asemenea, nu știm dacă forțele chineze ar putea să reziste în fața Taiwanului în cazul unei invazii”.

Urmează o escaladare a relațiilor Taiwan-China?

Deși o invazie imediată a Chinei asupra Taiwanului pare puțin probabilă, „situația de drept se poate schimba în orice moment”, menționează Duchâtel.

Cercetătorul atrage atenția asupra a două evenimente-cheie ce vor sta la baza evoluției relațiilor Taiwan-China: cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, organizat în cea de-a două jumătate a anului 2022, și alegerile parlamentare din Taiwan ce urmează să aibă loc în ianuarie 2024.

E posibil ca tensiunile să escaladeze în această perioadă? „În prezent, Taiwanul, condus de către președintele Tsai Ingwen, adoptă o atitudine foarte prudentă față de Beijing”, explică Duchâtel. „Dar faptul că Statele Unite au reafirmat că îi vor sprijini, împreună cu imaginea tot mai proastă pe care o are China pe scena internațională, i-ar putea determina pe oficialii din Taiwan să-și asume riscuri politice mai mari. Astăzi, nu pare că ne îndreptăm în acea direcție. Dar e o posibilitate”.

„Comunitatea internațională trebuie să joace un rol de cu efect de descurajare”

Obiectivul Chinei de a cuceri Taiwanul a fost dintotdeauna clar, spune Bondaz. În timp ce China își mobilizează puterea militară, amenințarea la adresa Taiwanului se intensifică – iar dacă Beijingul nu are în prezent mijloacele necesare pentru a lansa un atac de succes, le va avea peste câțiva ani, până în 2025, potrivit unor estimări.

Cercetătorul insistă asupra rolului pe care comunitatea internațională trebuie să-l joace pentru a descuraja China să recurgă la forță. „Trebuie să-i facă să înțeleagă pe oficialii de la Beijing că nu pot lansa un atac din cauza efectelor în rândul populației, pe plan militar și geopolitic”.

Declarațiile lui Biden reprezintă cel mai dur semnal de alarmă privind Taiwanul adresat de SUA Chinei în ultimii zeci de ani . „A subliniat diferența dintre Ucraina și Taiwan”, precizează Duchâtel. Rămâne de văzut ce efect vor avea aceste declarații de descurajare, relațiile dintre Taiwan și China fiind tot mai tensionate.

blank