Life

Avantaje și dezavantaje ale sistemului de încălzire în pardoseală

Din momentul în care frigul își face apariția, în casă trebuie să fie cald și bine. Pentru asta este nevoie de un sistem de încălzire bun. În prezent, există o gamă largă de astfel de sisteme, iar alegerea celui potrivit nu este niciodată ușoară. Există centrale pe lemne, electrice, pe caz, pompe de căldură, încălzire în pardoseală.

Important este să descoperi care sistem este cel mai potrivit pentru casa ta. Pentru asta trebuie luate în considerare anumite variabile importante, în afară de caracteristicile diferitelor sisteme. Trebuie să te gândești dacă ai nevoie de un sistem de încălzire pentru casa în care locuiești permanent, fie pentru cea de vacanță. De asemenea, dacă petreci mult timp acasă sau nu. Și dacă casa este mare sau locuiești într-un apartament mic.

În plus, fiecare dintre sistemele de încălzire a locuinței are avantajele și dezavantajele sale, așa că dacă le afli poți lua mai ușor o decizie. În acest articol îți vom vorbi despre încălzirea în pardoseală.

Avantajele încălzirii în pardoseală

Deși este un sistem folosit de mulți ani, este cel mai necunoscut sistem și unul dintre cele mai puțin frecvente. Cu toate acestea, încălzirea în pardoseală oferă o mulțime de avantaje utilizatorilor săi.

Este alcătuită dintr-o rețea de țevi subțiri din material plastic care se instalează sub pardoseală în toată casa. Prin ele circulă apa fierbinte, care eliberează căldură și o face să radieze de la sol în restul mediului.

Deoarece aerul cald cântărește mai puțin decât aerul rece, căldura crește și este distribuită uniform în spațiu. În orice caz, la nivelul solului temperatura este puțin mai ridicată. Departe de a fi o problemă, acest lucru crește senzația de confort.

Mari avantaje care merită studiate

Vei fi surprins de numeroasele avantaje ale încălzirii în pardoseală. Pentru început, este un sistem de înaltă performanță care necesită foarte puțină energie pentru a încălzi apa din țevi. Acest lucru se datorează faptului că apa nu trebuie să fie foarte fierbinte. De fapt, rezultate optime se obțin cu o temperatură între 30 și 45º (spre deosebire de calorifere, prin care apa circulă la nu mai puțin de 70º).

Din același motiv, încălzirea în pardoseală are un consum foarte mic ce-ți permite să faci economii semnificative, care variază între 10 și 20% față de caloriferele convenționale.

Confortabil, ascuns și durabil

Acest tip de încălzire dă o mare senzație de confort. După cum ți-am spus deja, temperatura în apropierea solului este puțin mai mare decât la înălțimea capului, ceea ce dă senzația de confort. În plus, se evită curenții de aer și căldura nu se acumulează într-un anumit loc, așa cum se întâmplă cu caloriferele.

Un alt avantaj este că nu sunt necesare calorifere sau orice alt tip de emițător de căldură sau aerisire. De aceea este cunoscută sub numele de căldură invizibilă. Din punct de vedere decorativ, este încă o caracteristică foarte pozitivă.

În cele din urmă, dincolo de aceste calități, încălzirea în pardoseală poate fi folosită și în cazul în care se optează pentru surse de energie regenerabilă, precum aerotermală, geotermală sau panouri solare.

Deși aceste surse ar fi insuficiente pentru a genera energie pentru alte sisteme de căldură, ele sunt mai mult decât suficiente datorită utilizării încălzirii în pardoseală. Apa care o face să funcționeze trebuie să fie la o temperatură scăzută, fără a depăși 40º. Astfel, poate fi considerată unul dintre cele mai durabile și mai ecologice sisteme de încălzire.

Dezavantaje ale încălzirii în pardoseală

Din păcate, toate sistemele de încălzire au unele dezavantaje, iar încălzirea în pardoseală nu face excepție. În primul rând, necesită o investiție inițială semnificativă, mai mare decât cea a altor sisteme de încălzire. Instalarea este complexă și trebuie efectuată de profesioniști.

Un alt aspect care poate fi un dezavantaj este că încălzirea în pardoseală nu este un sistem rapid. Dimpotrivă, durează destul de mult timp până se încălzește o cameră, așa că nu este recomandat pentru locuințe cu utilizare ocazională.

Având în vedere informațiile oferite, ai vrea să îți instalezi un sistem de încălzire în pardoseală cu agent termic?

Apropo, dacă atunci când îți pui încălzirea în pardoseală vrei să-ți izolezi și balconul, te sfătuim să te informezi cum se cuvine referitor la acest aspect. Așa, vei putea observa mai ușor dacă se fac greșeli la izolația balconului. Succes!

 

 

blank