Actualitate

Astăzi, în jurul orei 12:05, tencuiala unui balcon din centrul Capitalei a căzut peste o mașină parcată în acea zonă

La ora 12:05, în această după-amiază, tencuiala de pe un balcon situat în centrul Bucureștiului a căzut peste o mașină parcată în zonă. Clădirea în cauză este amplasată pe Bd. Dacia. Fotografii cu mașina deteriorată de tencuiala căzută au fost postate pe grupul de Facebook „Info Trafic București și Ilfov”. Din imaginile respective se poate vedea că bucățile de tencuială au spart un geam și au îndoit plafonul mașinii. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. În acel moment, niciun pieton nu se afla sub clădire, iar în mașină nu erau pasageri.

Un alt locuitor al Bucureștiului a afirmat că nu este prima oară când se întâmplă un incident de acest gen în acea zonă:

„Iar? A mai fost ceva de genul și în trecut, tot în zona asta.” – L.B.

Oamenii sunt îngrijorați că fragmente de tencuială se pot desprinde de pe fațadele clădirilor vechi din București și că acestea le pot cădea în cap în timp ce merg pe stradă. La o conferință de presă pe data de 13 februarie 2023, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a discutat despre necesitatea consolidării clădirilor cu risc seismic din București.

El a declarat că aceste clădiri ar putea fi consolidate în următorii 10 ani. Primarul a menționat că deși cadrul legislativ referitor la consolidarea clădirilor a fost îmbunătățit, obținerea acordului proprietarilor este încă dificilă. În plus, în cadrul aceleiași conferințe de presă, Nicușor Dan a declarat că mulți bucureșteni nu au încredere în programele de consolidare din cauza modului în care au fost realizate în ultimii 20 de ani. Prefectul Toni Greblă a vorbit și el despre clădirile cu risc seismic, precizând că există aproximativ 1.000 de astfel de imobile expuse în cazul unui cutremur cu o intensitate mai mare, majoritatea dintre ele având bulină roșie.

Deci mai întâi pregătirea antiseismică, reabilitarea antiseismică a unor clădiri din București, care nu sunt puține, sunt de ordinul a 1000 de clădiri. Consolidarea și numărul clădirilor care pot fi afectate depinde de intensitatea unui viitor cutremur.
A doua parte e pregătirea postcutremur, iar ISU stau mult mai bine. Am făcut exerciții, există dotare, există un plan aprobat și fiecare entitate care se implică postcutremur știu foarte bine ce au de făcut. Stăm rău, însă, la consolidarea antiseismică a clădirilor, a afirmat Toni Greblă.

Potrivit prefectului, în ultimii 15 ani, nicio localitate din România nu a avut probleme în ceea ce privește finanțarea necesară pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Citește și  Predoiu a fost părăsit de liderii PNL şi şi-a dat demisia
blank