Armata ucraineană
International

Armata ucraineană și-a aruncat în luptă cea mai puternică unitate în ofensiva din sud

Armata ucraineană a aruncat în sfârșit în luptă și cea mai puternică unitate a lor, Brigada 82 de Trupe Aeropurtate, care a primit în dotare numeroase echipamente de luptă occidentale, inclusiv tancuri Challenger 2, relatează Forbes.

Armata ucraineană a aruncat în luptă cea mai puternică unitate de elită care are un efectiv de 2.000 de parașutiști înarmați cu vehicule de luptă a infanteriei Marder primite de Ucraina din partea Germaniei și transportoare blindate Stryker livrate de Statele Unite. Mai mult, unitatea are în dotare și tancuri Challenger 2 puse la dispoziție de armata britanică.

Acestea au intrat în acțiune în timpul acțiunilor ofensive către Robotîne, unul dintre satele fortificate de ruși în regiunea Zaporojie ca parte a liniilor lor defensive multistratificate. Brigada 82 a fost aruncată în luptă aparent săptămâna aceasta, potrivit Forbes.

Brigada 82 și unitatea sa soră, Brigada 46 de Trupe Aeropurtate, au fost printre ultimele unități importante pe care Statul Major condus de generalul Valeri Zalujnîi le mai ținea în rezervă.

Prin aruncarea lor în luptă ucrainenii își pot spori substanțial puterea de foc de-a lungul uneia dintre axele ofensivei lor din sudul țării – cea care se întinde preț de peste 70 de kilometri între satul Robotîne și orașul ocupat Melitopol aflat în apropierea coastei Mării Negre.

Armata ucraineană a aruncat în luptă trupele aeropurtate și pușcașii marini

Dronele rusești au reperat cel puțin unul dintre cele 90 de transportoare blindate Stryker ale unității, după cum a arătat o înregistrare video distribuită zilele trecute, precum și unul dintre cele 40 de vehicule de luptă a infanteriei Marder pe care le au parașutiștii ucraineni.

Deocamdată nu este clar dacă rușii au reușit să repereze și vreunul dintre cele 14 tancuri Challenger 2 ale unității, care a fost de asemenea dotată și cu 24 de obuziere M119.

Aruncarea în luptă a celor două unități de trupe aeropurtate e o sabie cu două tăișuri pentru comandamentul militar de la Kiev. Pe de-o parte ele pot oferi un imbold important unei acțiuni ofensive dacă apărătorii ruși sunt pe punctul de a ceda. Însă angajarea lor în luptă înseamnă de asemenea că ele nu vor mai fi la fel de proaspete în cazul în care este nevoie de ele în alt sector al frontului în viitorul apropiat.

Comandamentul ucrainean a desfășurat deja toate cele 4 brigăzi de pușcași marini pe care le avea la dispoziție într-un sector al frontului cu o lățime de 16 kilometri de pe axa către valea râului Mokri Yaly. Această desfășurare a pușcașilor marini ucraineni a dat roade pentru Kiev, ei participând la eliberarea mai multor sate.

Cel mai recent aceștia au participat la luptele pentru Urozhaine, unul dintre satele care apărau drumul către Mariupol. Ucraina a anunțat oficial eliberarea satului miercurea aceasta.

Conducerea Ucrainei lansează un nou apel la răbdare

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a vorbit din nou joi despre necesitatea răbdării pentru a vedea rezultatele ofensivei lansate în luna iunie, după luni de pregătiri care le-au permis și rușilor să își fortifice pozițiile.

„Abordarea corectă pentru cei care vor (ca această contraofensivă) să fie rapidă și strălucită este să se alăture Legiunii Străine (ucrainene) și să o facă în mod rapid și strălucit”, a spus el într-un interviu acordat AFP.

În Ucraina, „suntem cu toții obosiți. Eu sunt obosit și voi sunteți obosiți. Suntem cu toții ființe umane. Dar miza este prea mare pentru a permite oboselii să determine natura deciziilor noastre, a declarat ministrul.

Întrebat dacă Ucraina se află sub presiunea aliaților săi occidentali pentru a-și intensifica contraofensiva, ministrul a răspuns: „Nu o simțim”.

„Există o intensificare a vocilor comentatorilor și experților în spațiul public. Există așa ceva, dar toți vor tăcea (…) după prima victorie răsunătoare a Ucrainei în sudul sau în estul țării”, a spus el în schimb.

„Obiectivul nostru este victoria, victoria sub forma eliberării teritoriilor noastre în interiorul granițelor din 1991. Și nu contează cât timp va dura”, a declarat miercuri pentru AFP Kuleba, referindu-se la dura contraofensivă a armatei sale pentru a recuceri teritoriile ocupate de Moscova. Frontierele din 1991 sunt cele ale Ucrainei independente la căderea URSS, care includ Crimeea, peninsula „anexată” de Rusia în 2014.

„Atât timp cât poporul ucrainean împărtășește acest obiectiv, guvernul ucrainean va merge înainte mână în mână cu poporul său”, a spus el, adăugând că „Ucraina plătește cel mai mare preț” pentru un conflict care a devastat numeroase regiuni ale țării.

blank